Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Matikainen-Kallström kokoomusmeppien johtoon

Kokoomuksen europarlamentaarikot valitsivat torstaina Brysselissä pitämässään kokouksessa kokoomuksen europarlamenttiryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Marjo Matikainen-Kallströmin (33).

Matikaisen toimikausi alkaa välittömästi ja se kestää nykyisen parlamentin toimikauden loppuun kesäkuuhun 1999. Matikaisesta tulee samalla myös EPP-puolueryhmän työvaliokunnan jäsen. Kokoomusmeppien taloudenhoitajana jatkaa Jyrki Otila.

Kokoomuksen euroedustajat kuuluvat parlamentissa Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmään, joka on parlamentin toiseksi suurin 181:llä edustajallaan. Ryhmässä on edustajia kaikista EU:n viidestätoista jäsenmaasta. Kokoomuksen lisäksi samaan ryhmään kuuluvat mm. Ruotsin kokoomuslaiset, Englannin konservatiivit sekä Saksan kristillisdemokraatit.

Puheenjohtajan paikka tuli avoimeksi, kun kokoomusmeppejä marraskuun 1996 eurovaaleista johtanut europarlamentaarikko Kirsi Piha ilmoitti viime viikolla luopuvansa tehtävästä.


Hägglund ei sulje pois venäläiskoptereita

Puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund kiistää väitteet, joiden mukaan suomalaiset olisivat jättäneet venäläiskopterit huomiotta mahdollisessa helikopterihankinnassa.
- Ei pidä mitenkään paikkansa. Venäläiset koptereineen ovat mukana, hän sanoi sanomalehti Pohjalaisen torstaisessa haastattelussa.

Hägglundin mukaan venäläiskoptereissa on monia puolia, jotka puhuvat niiden hankinnan puolesta. Venäläiset taistelukopterit ovat komentajan mielestä paitsi hyvänlaatuisia, myös huomattavasti halvempia kuin länsimaiset kopterit.

- Jos meillä joskus päästään siihen vaiheeseen, että pyydetään tarjouksia, ilman muuta Venäjä on mukana. Vasta sitten näemme, pitävätkö heidän lupaamansa hinnat, Hägglund toteaa.

Gustav Hägglund muistuttaa käyneensä puolitoista vuotta sitten Moskovassa tutustumassa venäläisiin taisteluhelikoptereihin ja niiden asejärjestelmiin.
- Toimintanäytös osoitti, että taisteluhelikopterit toimivat hyvin. Tuolloin tuli esille myös kopterien edullinen hinta.

Venäjän federaation kaupallinen edustaja Vladimir Shibajev on valittanut, ettei helikopterihankinnoista käytävässä keskustelussa ole mainittu Venäjää lainkaan. Hänen mukaansa Suomi saisi helikopterit venäläisiltä kaksi kertaa muita tarjokkaita edullisemmin.


Hallitukselle luottamuslause

Hallitus sai tiistaina eduskunnalta odotetun luottamuslauseen äänestyksessä, joka päätti kristillisten aloitteesta tehdyn välikysymyksen käsittelyn. Luottamuslause hyväksyttiin äänin 134-48. Hallituksen vastaisessa rintamassa olivat oppositiosta ne ryhmät, joiden kansanedustajia oli välikysymyksen allekirjoittajina. Punaista painoivat keskustan, kristillisten ja perussuomalaisten edustajat.

Nuorsuomalaisten kaksi läsnä ollutta kansanedustajaa äänesti tyhjää. Hallitus sai tukea oppositiosta kolmen äänen verran, kun vasemmistoryhmä kannatti luottamuslausetta.

Välikysymys koski hallituksen toimia kansalaisten ja yhteiskunnan turvallisuuden parantamiseksi. Siinä kannettiin huolta väkivaltarikosten määrän kasvusta ja turkistarhoihin kohdistuneesta vahingonteosta.

Viime viikolla käydyssä keskustelussa kiisteltiin mm. väkivaltarikoksista langetettavien rangaistusten ankaruudesta. Hallitus lupasi, ettei poliisin voimavaroja enää leikata. Paavo Lipposen laajapohjainen hallitus on selvittänyt toimikaudellaan jo kuusi välikysymysäänestystä.


Tappio veisi Esko Seppäsen vasemmistoliitosta

Vasemmistoliiton puheenjohtajuutta tavoitteleva europarlamentaarikko Esko Seppänen haastaa puolueen johtoa tavoittelevat aatteelliseen keskusteluun. Seppänen sanoi tiistaisessa Lapin Kansan haastattelussa, ettei hän aio jatkaa puolueessa, mikäli hänellä "pyyhitään pöytää" puheenjohtajavaalissa.

Seppäsen päätös ei ole yksiselitteinen, vaikka hän vakuuttaakin, ettei aio jatkaa "säälistä" puolueessa. Seppänen sanoo jatkavansa, vaikka hänestä ei tulisi Claes Anderssonin työn jatkajaa toukokuun puoluekokouksessa. Mikäli Seppänen ei kuitenkaan yllä varapuheenjohtajaksi, hän katsoo asemansa kestämättömäksi.

- Silloin minulla on pyyhitty pöytää, ja on aika vaikea nähdä, miten voisin siinä tilanteessa jatkaa puolueessa - tai sellaisen puolueen kansanedustajana - joka ei millään tavoin vastaa minun näkemyksiäni vasemmistoliitosta, Seppänen perustelee.

Pelkkä varapuheenjohtajuus ei silti riitä Seppäselle, ellei puolue tunnusta ainakin keskeisimpiä osia hänen teeseistään myös omiksi tavoitteikseen.


Keskisuomalainen: Tilastojen korjailulla yhteensä 700 000 työtöntä

Mikäli Suomen ristiriitaiset työttömyysluvut korjattaisiin todellista tilannetta vastaaviksi, olisi maassamme noin 690 000 työtöntä, laski Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen tiistaina. Työttömyysprosentiksi saataisiin lehden laskutavan mukaan 24,1.

Tilastokeskuksen lukujen mukaan työttömiä oli tammikuussa 340 000 ja työministeriön mukaan 405 000.

Keskisuomalaisen laskelmissa on virallisiin lukuihin lisätty ns. piilotyöttömät, erilaisten työvoimapoliittisten toimien piirissä olevat ja puolet osa-aikatyötä tekevistä. Vielä synkempiä lukuja olisi saatu, jos joukkoon olisi lisätty osa kotirouvista ja pakolla koulutettavista nuorista.

Työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) torjuu laskelmat. Jaakonsaaren mukaan laskutapa, jossa puolet osa-aikatyötä tekevistä lasketaan mukaan työttömiin, on perusteeton. Työministerin mukaan määräaikaisia ja osa-aikaisia töitä tekeviä ei voi laskea työttömiksi, vaikka sellaiset työsuhteet ovatkin tulleet kuvioihin. Samoin on viikonlopputöitä tekevien koululaisten ja opiskelijoiden laita.

Jaakonsaari sanoo työmarkkinoiden muuttuneen laman jäljiltä pysyvästi. Paluuta vanhaan ei ole, vaikka työmarkkinoiden kasvu auttaa myös pitkäaikaistyöttömiä.

Tammikuun tilastojen mukaan maassa oli lähes 70 000 työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Työnvälityksessä oli tarjolla 18 000 uutta avointa työpaikkaa. Keskisuomalaisen mielestä työpaikkojen nopea lisääntyminen ei riitä puolittamaan työttömyyttä ennen kuin suuret ikäluokat saadaan eläkkeelle tai hautaan.

Koonnut: IA
26.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE