Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Niinistö: Ei revalvaatioriskiä

Ei ole olemassa riskiä, että Suomi korottaa markan ulkoista arvoa tulevien valuuttakeinottelujen vuoksi, vakuuttaa valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) sunnuntain Vasabladetissa.

Niinistö myöntää, että keinottelemista voi ilmetä, koska ihmiset ovat keränneet itselleen markkoja arvon korottamisen toivossa. Hänen mukaansa heidän aikeensa eivät kuitenkaan tule onnistumaan. Hän torjuu myös spekulaatiot siitä, että EMU:n kolmas vaihe kohottaisi suomalaiset korot eurooppalaiselle keskitasolle. Niinistö sanoo lähtevänsä siitä, että korkotaso pysyy suurelta osin muuttumattomana.

Niinistö sanoo haastattelussa myös, että Suomen Pankin henkilöstöä vähennetään, koska pankin rooli on EMU:ssa erilainen. Hänen mukaansa pankissa on väkeä kaksi kertaa niin paljon kuin valtiovarainministeriössä. Jatkossa pankki toimii edustajana eurooppalaisten keskuspankkien ja Suomen välillä. Se toimii kuitenkin jatkuvasti myös tutkimuksessa ja talousvalvojana.


Järventaus kokoomuksen jäseneksi

Hiljattain nimitetty oikeusministeri Jussi Järventaus on hakenut kokoomuksen jäsenkirjaa Espoon Haukilahden puolueosastolta. Suomen yrittäjien toimitusjohtajan paikalta ministeriksi siirtynyt Järventaus vakuuttaa Ilkan haastattelussa, ettei hän myöskään aio palauttaa jäsenkirjaansa ministeritehtävien ehkä vuoden kuluttua päättyessä.

Järventaus sanoo haastattelussa olevansa huolestunut ikääntyvien ja kokeneiden ihmisten syrjäytymisestä työmarkkinoilta. Järventauksen mukaan työttömyysputki antaa mahdollisuuden siirtyä työttömyyseläkkeelle eli inhimillisesti katsoen liian varhain pois työelämästä. Toinen ongelma ovat asenteet.
- Iän perusteella tapahtuva syrjintä on rikos. Hyvä näin, Järventaus tiivistää.

Järventaus sanoo kannattavansa muutoksia työn verotukseen sekä sosiaalipoliittisiin ja työmarkkinoiden rakenteisiin. Moninkertainen turvaverkosto on osittain päällekkäinen.

- En sano, että sitä pitäisi ohentaa, mutta silmukoita pitäisi pienentää. Siitä pitäisi tehdä aukottomampi, tasapuolisempi ja päällekkäisyyksiä poistava ja tasoltaan sellainen, että se enemmän kannustaisi työntekoon kuin jouten oloon, Järventaus linjaa.


Kääriäinen: Hallitus myötäilee markkinavoimia

Keskustan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen vaatii hallitusta asettamaan suitset markkinavoimien ylivallalle. Kääriäisen mukaan hallitus on nyt vahvemman puolella, vaikka sen tulisi tukea heikointa.

- Hallitus järjestelee tämän maan asiat ajan hengen mukaisesti vain markkinavoimille mieluisiksi, 50 vuotta täyttävä Kääriäinen sanoo UP-Uutispalvelun tekemässä syntymäpäivähaastattelussa.

Kääriäinen kummastelee myös SAK:n halua viritellä keskustan vastaista poliittista taistelua. Hänen mukaansa keskustan ajama työreformi ei merkitse työehtosopimusten ns. yleissitovuuden purkamista.
- Me tahdomme, että yrityksiin syntyy todellista liikkumatilaa, vaihtoehtoja irtisanomisille, pakkolomautuksille ja yritysten kaatumiselle.

Kääriäinen torjuu väitteet, että työreformi olisi myllynkivi puheenjohtaja Esko Ahon kaulassa. Kääriäisen mielestä sen sijaan SAK asettelee esteitä sosialidemokraattien ja keskustan yhteistyölle.

Kääriäisen arvion mukaan myös pääministeri Paavo Lipponen (SDP) kannattaa demarien ja kokoomuksen jatkamista yhteisessä hallituksessa, vaikka muodollisesti tunnustaakin punamullan tasavertaiseksi mahdollisuudeksi muiden joukkoon.


Ojala: Ydinvoimasta kansanäänestys

EU-parlamentaarikko Outi Ojala (vasl) katsoo, että ydinvoiman lisärakentamisesta tulee järjestää kansanäänestys, joka sitoo tulevaa eduskuntaa ja hallitusta.
- Ydinvoima ei ole muihin energiamuotoihin verrattavissa oleva ratkaisu, koska sen vaikutukset, riskit ja rasitteet ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, Ojala perustelee.

Kansalaisilla tulee Ojalan mielestä olla oikeus sanoa mielipiteensä siitä, millaisia riskejä ja vastuuta he ovat valmiit ottamaan vastaan ja siirtämään seuraaville sukupolville.

- Kansanäänestys voitaisiin järjestää vaikkapa kesäkuussa 1999 EU-vaalien yhteydessä. Tämä lisäisi myös kiinnostusta osallistua eurovaaleihin Ojala ehdotti Vasemmistoliiton Helsingin piirikokouksessa lauantaina.

Ojala näkee käynnissä olevassa ydinvoimapelissä demokratialle vieraita piirteitä.
- Puolueita ja päättäjiä juntataan julkisuudelta piilossa ydinvoiman taakse seuraavien hallitusneuvottelujen uhalla.

Ojalan arvion mukaan vaaleihin ja hallitusneuvotteluihin valmistautuvat puolueet pitävät tässä tilanteessa energiavaihtoehtonsa auki, eikä äänestäjille tarjoudu aitoa mahdollisuutta vaikuttaa vaaleissa tulevaan energiaratkaisuun. Ojalan mukaan eurooppalaisessa energiakeskustelussa uusiutuvien energialähteiden uskotaan lisääntyvän nopeasti EU:n alueella.


Lundh: Työreformeilla paluu 1930-luvun isäntävaltaan

Metalliliiton puheenjohtajan Per-Erik Lundh (SDP) tyrmää talousneuvoston asettaman työryhmän esittämät keinot työttömyyden vähentämiseksi. Lundhin mukaan työllisyyttä käytetään savuverhona niiden poliittisten tahojen ja erilaisten professoriryhmien toimille, jotka haluavat työelämässä paluuta takaisin 1930-luvun isäntävaltaan.

Lundh arvioi, että erilaisilla työreformeilla yritetään estää todelliset työllisyyttä edistävät päätökset, joilla taloudellinen kasvu voidaan turvata. Sen sijaan että heikennettäisiin työttömyysturvaa ja rasitettaisiin työntekijöitä verouudistuksilla, Lundh suosittaa panostamista kilpailukykyiseen hintaan saatavan energian turvaamiseen sekä infrastruktuurin kehittämiseen.

Lundhin mukaan kuluneella viikolla julkistetussa talousneuvoston työryhmän esityksessä toistetaan vain koko 1990-luvun esillä olleet hokemat työllistämisen pullonkauloista: korkea tuloveroaste, liian korkea työttömyysturva, työmarkkinoiden joustamattomuus.

- Esittäjätkin tietävät, ettei veroalella ja työttömyysturvan puolittamisella luoda yhtään uutta työpaikkaa, Turussa lauantaina puhunut Lundh sanoi.

Lundhin mielestä nykyisen hallituksen aikana on työllisyyttä ja talouden vakautta pystytty kohentamaan huomattavasti. Ammattiyhdistysliikkeen on nyt valmistauduttava huolella torjumaan se, että nyt esitetyn kaltaiset yhteiskunnalliset virtaukset saisivat liian suurta jalansijaa.


Korhonen: Hallituksen hylättävä työttömyystyöryhmän esitykset

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen vaati hallitusta hylkäämään keinot, joita talousneuvoston asettama työryhmä on esittänyt työttömyysongelman ratkaisemiseksi. Korhosen mukaan työryhmä on innostunut vertaamaan Yhdysvaltojen ja Euroopan erilaista kehitystä ja päätynyt suosittelemaan Suomelle Yhdysvaltojen mallia.

- Työryhmän lähtökohdissa on se virhe, että Yhdysvaltojen hyvä työllisyys selitetään vain yhdellä tekijällä eli työmarkkinoiden toimivuudella, jolloin luonnollisesti päädytään suosituksiin työmarkkinoiden muuttamisesta, Keuruulla lauantaina puhunut Korhonen arvostelee.

Korhonen muistuttaa, että työmarkkinoiden joustavuuden sijaan Yhdysvaltojen hyvä työllisyys johtuu paljolti ulkomaankaupan vapautumisesta ja muuttoliikkeestä. Vuokra-asuntojen suosiminen omistusasuntojen sijastalisäisi työvoiman liikkuvuutta.

Korhonen hyväksyy verojen alentamisen, mutta ei sillä uhalla, että julkisia palveluja romutetaan ja sosiaaliturvaa murennetaan.


Aho esittää parlamentaarista puolustustoimikuntaa

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho esittää parlamentaarisen puolustustoimikunnan pikaista asettamista. Ahon mukaan toimikunta olisi hyvä väline rakentaa yhteistä kansallista näkemystä siitä, miten Suomen toimintaympäristön muutokset vaikuttavat turvallisuuspoliittiseen asemaamme.

Helikoptereiden ympärillä käyty keskustelu osoittaa, että käsitykset puolustusvoimien tulevasta asemasta ja tarpeista käyvät pahasti ristiin, hän kirjoitti lauantain Helsingin Sanomissa.

Aho uskoo, että helikopterihankintojen valmistelu parlamentaarisessa puolustuskomiteassa tai -toimikunnassa olisi auttanut välttämään monet hankintapäätökseen nyt liittyneet ongelmat.

Koonnut: IA
30.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE