Euroopan vihreät haluavat pysäyttää neuvottelut MAI-sopimuksesta



Euroopan vihreät puolueet haluavat keskeyttää maailmanlaajuista MAI-investointisopimusta koskevat neuvottelut. Helsinkiin kokoontunut Euroopan vihreän liiton valtuuskunta katsoo, että sopimus heijastaa vain ylikansallisten suuryhtiöiden etuja.


Vihreiden julkistaman päätöslauselmaesityksen mukaan sopimuksen seurauksena eri maiden ja niiden kansalaisten edut kärsisivät. Sosiaaliset ja ympäristökysymykset jäisivät entistä enemmän markkinoiden armoille.

- Neuvotteluja pidetään suljetuin ovin, eikä tietoa sopimuksen sisällöstä ole juuri saatavilla, sanoo EU:n parlamentin vihreän parlamenttiryhmän belgialainen puheenjohtaja Magda Aelvoet.

Vihreät vaativatkin neuvottelujen aloittamista uudelleen siten, että asioista voidaan myös julkisesti keskustella. OECD:n parhaillaan valmisteleman 29 teollistunutta valtiota koskevan sopimuksen on tarkoitus suojella sijoittajien etuja maailmanlaajuisesti.

Sopimus on tarkoitus lyödä lukkoon huhtikuun lopun takarajaan mennessä. Sopimuksella tähdätään samanlaisiin investointiehtoihin eri maissa riippumatta siitä, ovatko ne kotimaisia vai ulkomaisia. Suomi on ilmoittanut tukevansa MAI-sopimuksen tavoitteita. Myös EU:n komissio on ilmoittanut tukevansa sopimusta.

Suomessa mm. ay-liike on arvostellut hanketta sen julkisuudelta piilossa tehdyn valmistelun vuoksi. Sen on pelätty johtavan liike-elämän verohelpotuksiin ja työvoiman dumppaukseen.

Yrityksille enemmän oikeuksia kuin valtioille

OECD on puolustanut sopimusta sanoen, että se edistäisi talouskasvua ja työllisyyttä maailmanlaajuisesti. Sopimuksesta on neuvoteltu kaksi vuotta, ja prosessia on arvosteltu mm. siksi, että sitä käydään Yhdysvaltojen yritysmaailman ehdoilla.

- MAI-sopimuksen myötä hallitusten kansallinen päätösvalta kapenisi huomattavasti senkin vuoksi, että sopimus sitoo valtiot 20 vuodeksi. Häviäjiä olisivat etenkin taloudellisesti heikoimmat maat, arvostelee Euroopan vihreän liiton johtohenkilöihin kuuluva itävaltalainen Franz Floss.

- Sopimus mm. antaisi yritykselle oikeuden haastaa maita oikeuteen, mikäli se katsoisi sen lakien rajoittavan yrityksen intressejä maassa. Valtioiden oikeudet olisivat heikommat, Floss sanoo.

- Sopimuksen seurauksena esimerkiksi Yhdysvallat voisi aloittaa geenitekniikalla tuotetun maissin kasvattamisen EU:n alueella. Myös kansallinen elokuvatuotanto jäisi Hollywoodin jalkoihin, Floss sanoo.

Vihreiden aloitteesta EU:n parlamentti on vaatinut, että jäsenmaat tutkisivat tarkoin teollisuusmaiden järjestön OECD:n nk. MAI-sopimuksen vaikutukset. Parlamentilta puuttuu toimivaltaa puuttua sopimuksen sisältöön, joten se haluaa, että sopimus on vietävä EU:n tuomioistuimeen ennen kuin se voi astua voimaan.

EU:n laajeneminen puhuttaa vihreitä

Lähes 100 Euroopan vihreiden puolueiden edustajaa on kokoontunut viikonlopun aikana Helsinkiin pohtimaan EU:n laajenemista ja globalisaatioon liittyviä kysymyksiä.

Esillä ovat ympäristöasioiden lisäksi EU:n yhdentymisen ajankohtaisimmat kysymykset, kuten talous- ja rahaliitto EMU.

Eurovihreiden ja Suomen Vihreän liiton näkemykset eroavat toisistaan siinä, että Suomen vihreät kannattavat hallituksen linjaa EU:n uusien jäsenmaiden hyväksymisestä kahdessa vaiheessa, kun emojärjestö haluaisi yhtäläisempää liittymisoikeutta uusille tulokkaille.

Vihreät näkevät Euroopan turvallisuuskysymykset laajemmin kuin vain sotilaallisena ongelmana eivätkä halua kytkeä EU:n laajentumista tai Länsi-Euroopan unionia WEU:ta puolustusjärjestö NATO:n laajenemiseen.

Puolustusliittojen sijaan vihreät esittävät yleiseurooppalaista järjestelmää, joka toimisi YK:n tai Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyj:n kautta.

Itämeri-yhteistyön odotetaan tehostuvan

Sunnuntaina päättynyt kokous veti myös vihreiden suuntaviivat vuoden 1999 EU:n parlamentin vaaleille. Vihreät mm. haluavat nähdä Euroopan monimuotoisena ihmisten Eurooppana, eikä vain talousalueena. Vihreät arvostelevat myös Agenda 2000 -suunnitelmaa liian kapeasta taloutta korostavasta näkökulmasta.

Suomen Vihreän liiton isännöimään kokoukseen osallistuu laaja skaala erilaisia vihreitä, sillä Euroopan vihreän liiton valtuuskunta toimii yhteistyöelimenä 27 maan vihreälle puolueelle.

Joukon kirjavuus aiheuttaa vilkasta keskustelua mm. maataloudesta, EU:n rahoituksesta, ydinvoimasta ja turvallisuuskysymyksistä. Suomen vihreät ovat aktiivisia erityisesti Itämeren saastumiseen liittyvissä kysymyksissä, jossa odotetaan jatkossa entistä tehokkaampaa yhteistyötä veljespuolueiden kesken ja myös Venäjän suuntaan.

STT-IA
30.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE