Vasemmistoliiton Ralf Sund koettelee rajoja - Puoluesihteerin kardinaalirikos

Sund: Kopterikinassa demareille löysät housuun



Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund on tiukassa paikassa. Oman puheenjohtajasuosikin paljastaminen on politiikan kardinaalirikos, jolla puoluesihteeri kokeilee instituution rajoja.


Tasapuolisuuteen pyrkivältä Ralf Sundilta irtoaa silti kehut helposti Esko Seppästä lukuunottamatta muillekin ehdokkaille.
- Meillä on eduskuntaryhmässä sellainen tilanne, että puheenjohtajalla on neuvottelumandaatti, demareissa ei näytä sitä olevan, viittaa Sund Martti Korhoseen ja kopterisopimukseen.

Vasemmistoliitossa ei puoluesihteereillä ole ollut tapana kätkeä kynttiläänsä vakan alle. Matti Viialainen sai aikanaan lähteä vain tehdäkseen tilaa vielä teräväkielisemmälle Ralf Sundille.

Eikä Sundin terävä politiikka suinkaan miellytä kaikkia. Monessakaan puolueessa ei kävisi laatuun, että puoluesihteeri ottaa julkisesti kantaa yhden puheenjohtajaehdokkaan puolesta, kuten Sund on nyt tukenut Suvi-Anne Siimestä.

- Ei se meilläkään käy laatuun, nauraa Sund ja sanoo, että teko on ainakin vanhassa poliittisessa kulttuurissa kardinaalirikos.

- Olen yrittänyt omalla toiminnallani romuttaa jotain sellaista, mitä on koettu vanhoiksi pelisäännöiksi. Sund toteaakin samalla myös testaavansa instituution rajoja.

- Jokainen jollain paikalla mielletään instituutioksi ja kuinka paljon saa sitten olla ihminen instituution lisäksi, hän pohtii.

Virka ja mielipide erikseen

Sund sanoo, että henkilökohtainen kannanotto tuli pohdinnan jälkeen luontevasti. Hän korostaa, ettei myöskään ole ottanut kantaa Martti Korhosta ja Outi Ojalaa vastaan. Puoluesihteeri ajatteleekin kokonaisuutta joukkuepelinä, jossa Ojala europarlamentissa sekä Korhonen eduskuntaryhmän johdossa pelaavat tärkeitä paikkoja.

- Kenttäkoostumus jakautuu nyt niin, että Suvi-Anne voisi ottaa keskushyökkääjän paikan.

Sund korostaa pitävänsä virkatoimet erillään henkilökohtaisesta mielipiteestä. Puoluesihteeri vahtii jopa neuroottisesti sitä ettei virkakoneisto ryhdy taistelemaan kenenkään puolesta.

- Puolueen etu on nyt se, että loppusuoralle asti käydään tasaväkinen kamppailu. Sundin mukaan puheenjohtajasirkus onkin kiertänyt hyvin pitkin Suomea.

Sund itse saa vastaehdokkaan puolueensa naisilta, jotka tukevat espoolaista Piia Rantalaa. Puoluesihteeri itse ei asetelmasta ole huolissaan, vaan pitää tilannetta normaalina. Puolueen naisverkoston toimintapolitiikkaan kuuluu, että kaikille paikoille esitetään aina naisehdokasta, jotta ei päästä sanomaan että naisia ei voisi valita ainakaan siksi ettei ole ehdokkaita, selostaa Sund.

Seppäsen linjana ilkeily

Jos mukana olisikin vain kolme ehdokasta, niin kamppailua voisi kutsua tyylikkääksi. Esko Seppäsen mukanaolo tuo kuitenkin väriä ja välillä koviakin sanoja matkaan. Hänen vastapuolekseen on leimautunut eritoten puoluesihteeri Sund.

- Kyllähän siinä aikamoista moitetta on tullut Eskon suunnalta, Sund huokaa, vaikka korostaakin viime aikoina olleen rauhallista.

- Ei oikein ole selvinnyt mitä hän muuttaisi. Kyllä siellä ilmeisesti joku vaihtoehtoinen linja nykymenolle olisi tarjota, mutta ei oikein käy ilmi mitä se olisi.

Sund toteaakin Seppäsen olleen aika hiljaa ohjelmajulistuspuolella. Pitkät demokratiasepustukset puoluesihteeri taas kuittaa yleiseksi maammelaulu-osastoksi. EU-kysymys puolestaan on menneen talven lumia.

- En oikein tiedä, mitä muuta se on kuin olla ilkeä meille, arvioi Sund Seppäsen linjaa.

Vakavammin Sund myöntää, että vaikutelmaksi on jäänyt lähinnä periaatteellinen kysymys siitä onko Vasemmistoliiton oltava hallituspuolue vai opposition protestiliike. Näin siitä huolimatta, että Seppänen ei julkisuudessa ole sulkenut hallitusyhteistyötä pois. Päinvastoin hän on ilmoittanut puoltavansa lähinnä keskustayhteistyötä.

- Jos se miten hän puhuu olemassaolevasta menosta tässä maassa edes vähänkään haluttaisiin toteuttaa hallitusvastuussa, niin sellaista enemmistöä ei tästä maasta kertakaikkiaan löydy. Kyllä se niin poliittisesti epärealistista on.

Sund huomauttaakin, että ehkä puolue on liikaa kertonut ikäviä tosiasioita eikä Seppäsen tapaan unelmia, joilla voi raivata populistisesti tietään suosioon.

Eikä hallitusvastuu Sundin mukaan ole jättänyt myöskään kovin suurta oppositionkoloa puolueen vasemmalle puolueelle. Vasemmistoliitossa tarkkaillaan toisella silmällä SKP:n asemia, mutta kommunismin viimeinen lipunkantaja näyttää täysin hengettömältä.

- Luulisi, että tästä asetelmasta olisi tullut ilmaa siipien alle, mutta ei.

Kopterikinassa demareille löysät housuun

Viimeisin käytännön hankaluus Vasemmistoliitolle tuli demarien eduskuntaryhmän helikopterivedätyksestä. Voisi jopa sanoa, että SDP koukkasi Vasemmistoliiton ohi vasemmalta torjuessaan taisteluhelikopterien hankinnan.

Sundin mielestä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä olisi toki voinut harkita oman toimintatapansa kaksikin kertaa. Eduskuntaryhmältä olisi voinut odottaa vielä kuittaavaa kokousta, hän toteaa.

- On kuitenkin hyvin laadukasta toimintaa, että eduskuntaryhmän puheenjohtajan sopimukset kuitataan. Meillä on eduskuntaryhmässä sellainen tilanne, että puheenjohtajalla on neuvottelumandaatti, demareissa ei näytä sitä olevan. Kohta tämä uhkaa koko järjestelmää.

- Jos on paha olo ja yksi ja toinen katsoo toisiaan silmiin, että kumpi lentää seuraavissa eduskuntavaaleissa, niin on tietysti selvää, että menee löysät housuun. Niinhän demareille kävi.

Vanha työmarkkinamies Sund arvostaakin sitä, että kun kättä on lyöty niin se pitää, eikä pyhempää asiaa ole kuin ihmisen puhe.

Hupaisaa asiassa on myös se, että lopputulos kopteripäätöksessä toteutti Vasemmistoliiton tavoitteen, jonka mukaan taisteluhelikoptereita ei hankita. Vielä neuvotteluissa demaritkin olivat torjumassa tätä tavoitetta, toteaa Sund.

Prosenttiyksikön kiri vaaleihin

Eduskuntavaaleihin on aikaa viittä päivää vaille vuosi. Puoluesihteerin päällimmäinen tuntemus on kiinnostus ja uteliaisuus siitä mitä uudessa tilanteessa käytävä vaalikampanja tuo tullessaan.

- Päivän tilanne on se, että me olemme noin prosentin jäljessä, toteaa Sund laskelmistaan. Nykytilanne veisi puolueelta kolmesta viiteen paikkaa eduskunnasta. Nuo paikat takaava prosenttiyksikkö on siis vuodessa kirittävä takaisin.

- En olisi tässä päivääkään, ellen näkisi jonkinlaista mahdollisuutta siihen, että se ero kuitataan ja jopa mennään yli. Sund selostaakin pitkään tilannetta ja vertaa lopuksi asetelmaa jääkiekon pudotuspelien Kiekko-Espoo-TPS tulokseen. Tällä kertaa poliittiset asiantuntijat eivät lupaile Vasemmistoliitolle voittoa.

Sund kuitenkin laskee tämän vuoden varaan paljon ja eritoten siihen, että talouselämän kova vauhti jatkuu vaaleihin saakka. Esimerkiksi työttömyyden aleneminen on jo yli puolittumisvauhdin, hän muistuttaa.

- On siinä ja siinä toteutuuko tämä maailmanennätysluokkaa oleva tavoite. Yleisestä myönteisyydestä hyötyvät kaikki hallituspuolueet.

Sund laskee osan menestyksestä myös kesän puoluekokouksen varaan. Muutoksella on aina piristävä vaikutus. Ja vaikka vaalitaisteluun mennään osittain myös leikkaustunnelmissa, laskee Sund senkin varaan, että nykyinen taloustilanne ei enää vaadi merkittävämpiä leikkauksia.

PETE PAKARINEN
27.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE