Akavakin tyrmää keskustan työreformin



Akateemisten alojen keskusjärjestö Akava tyrmää myös keskustan esittämän työreformin. Akavan puheenjohtajan Mikko Viitasalon mielestä keskustan esitykset paikallisesta sopimisesta eivät sovi Akavalle.


Viitasalon (kok) mukaan järjestäytymättömille työnantajille ei pidä antaa lain kautta oikeutta paikalliseen sopimiseen.

Viitasalo sanoi maanantaina Akavan liittokokouksen tiedotustilaisuudessa, että akavalaisilla on julmaa kokemusta paikallisesta sopimisesta kuntasektorilta viime vuosien säästösopimusten ja lomautusten yhteydessä.

Myös opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi torjui työreformin. Hänen mielestään keskustan työreformi hyökkää ammattiyhdistysjärjestelmää vastaan.

Keskusta nostattaa ristiriitoja

Akavan liittokokouksen puheenvuorossaan Viitasalo sanoi, että hänelle ei ole selvinnyt, miksi keskusta haluaa nostaa ristiriitoja ja selvästi vaikeuttaa työmarkkinaneuvotteluja, joilla on tulevaisuudessa nykyistä merkittävämpi talouspoliittinen rooli.

Viitasalo ihmetteli myös työnantajien vaisuutta työreformikeskustelussa. Ainoastaan Palvelutyönantajat ovat hänen mukaansa sitoutuneet kolmikantaneuvotteluihin. Hän toivoikin muidenkin työnantajajärjestöjen uudistavan aiemmat sitoumuksensa siihen.

- Keskustan markkinoima työreformi ei sovi tulevaisuudessa tarvittavaan yhteistyöhön. Se sopii huonosti nykyaikaiseen neuvottelujärjestelmään niin työttömyysturvan, sosiaalipolitiikan, työnteon, työelämän kehittämisen kuin yksittäisen palkansaajan turvallisuuden osalta, Viitasalo sanoi.

Tulokierroksen pohtiminen aikaista

Akavan johto haluaa hillitä keskustelua seuraavasta tulopoliittisesta sopimuksesta. Viitasalon mielestä sopimuksen sisältö on tärkeämpi kuin sen muoto. Akava on valmis myös liittokohtaisiin sopimuksiin.

Akavan suurimman jäsenliiton OAJ:n puheenjohtaja Kangasniemi piti tupokeskustelua tässä vaiheessa aivan liian varhaisena ja jopa vahingollisena. Kangasniemi huomautti, että muutamat liitot ovat jo ehtineet irtisanoutua tuposta, vaikka sopimuskautta on jäljellä vielä yli vuosi.

Edessä ovat lisäksi eduskuntavaalit, uusi hallitus ja Suomen EU-puheenjohtajuus, joka sekin saattaa Kangasniemen mielestä aiheuttaa omat kiemuransa talouspolitiikassa ja työmarkkinoilla.

STT-IA
1.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE