Iranin naispuolinen varapresidentti: Islamilainen vallankumous takasi maan itsenäisyyden



- Olemme kaikki ylpeitä vallankumouksesta, sen jokaisesta hetkestä, sanoo Iranin varapresidentti Massoumeh Ebtekar, maan korkeimmassa poliittisessa asemassa oleva nainen muistellessaan lähes 20 vuotta sitten tapahtunutta islamilaista vallankumousta maassa.


Myöhäisenä iltahetkenä myöntämässään haastattelussa hän vakuuttaa, että vallankumouksen tulokset puhuvat itse puolestaan.

- Näettehän itsekin, että tämän päivän Iran on itsenäinen kansakunta. Me seisomme omilla jaloillamme emmekä ole riippuvaisia mistään ulkovallasta, emme poliittisesti emmekä taloudellisesti, sanoo vasta 38-vuotias Ebtekar, lapsuutensa Yhdysvalloissa viettänyt lääketieteen tohtori.

Ebtekar nousi nykyiseen asemaansa viime vuonna, kun etenkin naisten ja nuorten tuella yllätyksellisen vaalivoiton saavuttanut uudistusmielinen presidentti Mohammad Khatami muodosti maalle uuden hallituksen.

Monet odottivat tuolloin, että Khatami olisi ottanut hallitukseensa myös naisia. Koska hallituksen jäsenet tarvitsevat vanhoillisen parlamentin hyväksynnän, Khatami tyytyi nimittämään Ebtekarin yhdeksi useista varapresidenteistä, joiden valinta ei joudu parlamentin syyniin.

Ebtekarin lisäksi hallituksen istuntoihin osallistuu nykyään myös presidentin erikoisneuvonantaja naisasioissa, nainen hänkin.

Vallankumouksen veteraani

Varapresidentti Ebtekar on julkisuuden henkilö, joka miehisen papiston johtamassa islamilaisessa tasavallassa väkisinkin herättää huomiota korkean asemansa vuoksi. Nuoresta iästään huolimatta hän on myös vallankumouksen veteraani.

Vallankumousvuonna 1979 hän oli - vain 19-vuotiaana - Yhdysvaltain suurlähetystön vallanneiden opiskelijoiden "lehdistöedustaja", joka ilta illan jälkeen astui tv-kameroiden eteen kertomaan valtauksen oikeutuksesta ja amerikkalaisten vastavallankumouksellisista toimista maassa.

- En tiedä, olinko kuuluisampi silloin kun nyt. Minä en tavoittele kuuluisuutta, joten en ole koskaan tullut ajatelleeksi asiaa siltä kannalta, sanoo Ebtekar, joka suurlähetystön valtauksen aikana tuli tunnetuksi peitenimellään Mary.

Kymmenien panttivankien henkisesti raastava vankeus kesti 444 päivää.

- Jokaisen kansakunnan historiassa on hetkiä, jolloin itsenäisyyden hinta on maksettava, oli se miten raskas tahansa, hän toteaa viitaten Euroopan valtioiden käymiin sotiin, joilla ne ovat taanneet itsenäisyytensä ja riippumattomuutensa.

Naisia ei saa alistaa

Suomen ulkoministerin Tarja Halosen äskeisen vierailun kunniaksi järjestettyyn, Ebtekarin emännöimään illallistilaisuuteen osallistunut varapresidentti on pukeutunut asianmukaisesti.

Musta, lähes maahan asti ulottuva kaapu eli chador peittää alla olevan, naisellisemman asun. Vain chadoria kohottava "kuhmu" paljastaa, että myös Iranin varapresidentti tarvitsee riittävän ison käsilaukun.

Häneltä on turha odottaa kielteistä suhtautumista ulkomaalaisten vieroksumiin naisten tiukkiin pukeutumissääntöihin, jotka tietyillä paikkakunnilla ovat johtaneet jopa pikkutyttöjen kutrien kätkemiseen ja jotka edellyttävät myös ulkomaalaisilta naisilta hiusten ja vartalon peittämistä. Ebtekarin mukaan kyse on naisten suojelusta.

- Me emme jaa sitä eräissä länsimaisissa piireissä vallitsevaa suhtautumista naiseen, joka esineellistää naisen ja alistaa naisen kaupallisiin tarkoituksiin, hän selittää kärsivällisesti ja viittaa Hollywoodin filmimaailman, satelliittikanavien ja länsimaisten mainosten tarjoamaan naiskuvaan.

Tasa-arvoa eristämisen sijaan

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta mielellään puhuva Ebtekar kertoo ylpeänä, että iranilaiset naiset ovat korkeasti koulutettuja; tänä vuonna peräti 52 prosenttia yliopisto-opiskelijoista on naisia.

Hän haluaa myös hälventää mielikuvaa, jonka mukaan islamilainen yhteiskunta pyrkisi eristämään ja siten myös vaientamaan naiset.

- Emme me harjoita sukupuolten erottelua. Ainoastaan koulussa tytöt ja pojat ovat erillään, ja silloinkin vain peruskoulussa ja lukioissa. Yliopistoissa opetus on yhteistä kummallekin sukupuolelle ja monissa työpaikoissa naiset tekevät työtä yhdessä miesten kanssa, hän sanoo.

Iranin parlamentin tuore ehdotus sairaaloiden ja muiden terveyspalvelujen muuttamisesta tiukasti joko nais- tai miespotilaille tarkoitetuksi ei saa varapresidentin kannatusta. Rahoitusvaikeuksiin juuttuneen hankkeen mukaan naispuolinen henkilökunta hoitaisi naisia ja miehet miehiä.

- Ymmärrän hyvin, että naiset mielellään kääntyvät naispuolisen lääkärin tai sairaanhoitajan puolueen apua hakiessaan. Mutta jos heiltä uudistuksen myötä evättäisiin pääsy alan parhaimpien asiantuntijoiden hoitoon, se olisi mielestämme väärin emmekä mekään kannata tätä ajatusta, hän vakuuttaa.

Ymmärtämystä stereotypioiden sijaan

Varapresidentti Ebtekar antaa täyden tukensa presidentti Khatamin YK:ssa tekemälle ehdotukselle aloittaa "sivilisaatioiden välinen vuoropuhelu" vuonna 2001.

- Taustalla on ajatus oikaista väärinkäsityksiä, jotka ovat monien kiistojen ja sotien syynä. Meillä kaikilla on syvälle juurtuneita käsityksiä - usein vääriä - toisista kulttuureista ja kansoista, joihin me tukeudumme ja joiden mukaan me toimimme, hän selvittää.

Tämän uuden vuoropuhelun myötä Iranin nykyhallinto pyrkii avaamaan ovia ulkomaailmaan lähes 20 vuotta kestäneen eristäytymisen jälkeen.
- Vuoropuhelu muun maailman kanssa, länsimaiden ja myös amerikkalaisten kanssa on hallituksen ohjelmassa tärkeällä sijalla, hän toteaa.

Iran on Khatamin kaudella jo enemmän kuin raottanut oviaan ulkomaailmaan. Viime vuoden joulukuussa Iran isännöi islamilaisten maiden järjestön OIC:n huippukokousta, jota pidettiin yleisesti menestyksenä.

Iran on myös kiinnostunut lähemmistä suhteista EU:hun ja tuntee siten erityistä mielenkiintoa Suomeen, joka ensi vuoden lopulla on unionin puheenjohtajamaa.

Vierailuja maiden välillä on tehty viime aikoina tiheään ja näissä tapaamisissa Iranin ympäristöasioista vastaavalla varapresidentillä on ollut keskeinen osa. Keväällä ympäristöministeri Pekka Haavisto kävi Teheranissa ja alkusyksystä Ebtekar itse vieraili Suomessa.

Keskustelu ympäristöasioista, mutta myös paikallisdemokratian vahvistamisesta jatkui viime viikolla ulkoministeri Halosen vierailun yhteydessä.

STT-IA
27.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE