Japanin on vaikea pyytää anteeksi



Japanin haluttomuus pyytää selkeästi ja yksiselitteisesti anteeksi sodanaikaisia hirmutekojaan Kiinassa heitti torstaina varjonsa Kiinan presidentin Jiang Zeminin Japanin-vierailun ylle.


Japanilaisten tarkkailijoiden mukaan syy haluttomuuteen on yksinkertainen: Japanissa ei tunneta syyllisyyttä toisen maailmansodan aikaisista julmuuksista Kiinassa.

Jiang saapui keskiviikkona Japaniin ensimmäisenä Kiinan valtionpäämiehenä toisen maailmansodan jälkeen. Kiina vaatii Japanilta virallista anteeksipyyntöä ehtona maiden välisten suhteiden parantamiselle.

Japani oli kuitenkin halukas vain pahoittelemaan sodanaikaisia tapahtumia yhteisessä julistuksessa. Sen sijaan pääministeri Keicho Obuchi olisi ollut valmis esittämään anteeksipyynnön suullisesti. Kiista päättyi siihen, ettei julistusta allekirjoitettu.

Asiantuntijoiden mukaan Japani ei pidä anteeksipyyntöä tarpeellisena, koska japanilaiset eivät tunne syyllisyyttä keisarillisen armeijan hirmuteoista Kiinassa.

- Tämä puolestaan johtuu siitä, ettei Japanissa ole koskaan selvitetty, mitä japanilaiset joukot tekivät kiinalaisille, sanoi historian professori Yoshiaki Yoshimi Chuon yliopistosta.

Tokion yliopiston tutkijan Shinji Kojiman mukaan Japani voisi esittää suoran anteeksipyynnön, jos se vain itse sitä haluaisi.

- Anteeksipyynnön vesittäminen osoittaa, että Japanissa on yhä äärikansallismielisiä ajatussuuntia, vaikka sodan päättymisestä on yli 50 vuotta, Kojima totesi.

Anteeksi ei pyydetä, eikä anneta

Selväsanaisen anteeksipyynnön tiellä on myös sisäpoliittisia esteitä. Obuchin liberaalidemokraattinen puolue solmi äskettäin liiton Japanin oikeistolaisen liberaalipuoleen kanssa.

Liberaalipuolue vastustaa anteeksipyyntöjä. Myös liberaalidemokraattien oikeistosiipi arvosteli ankarasti Obuchia sen jälkeen kun hän pyysi sodanaikaisia tapahtumia anteeksi Etelä-Korealta.

Kiinan mukaan ainakin 20 miljoonaa kiinalaista sai surmansa sodassa Japania vastaan 1937-45. Liittoutuneiden pöytäkirjat osoittavat, että yksin pahamaineisessa Nanjingin verilöylyssä japanilaiset surmasivat 140 000 kiinalaista.

STT-IA
27.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE