Kevorkian sai haluamansa: Oikeustaistelu eutanasiasta alkamassa



"Tohtori Kuolema" Jack Kevorkian on päässyt päämääräänsä. Television avulla tämä eutanasiakampanjan keulahahmo on pakottanut Yhdysvaltain oikeuslaitoksen aloittamaan häntä vastaan prosessin kuolinavun antamisesta.


Oikeudenkäynnissä etsitään vastausta näihin kysymyksiin: ovatko Kevorkianin kaltaiset lääkärit ihmisystäviä, jotka haluavat lopettaa parantumattomasti sairaiden kärsimykset, vai pelkästään sydämettömiä kuolemanenkeleitä? Entä voiko "inhimillinen eutanasia" olla osa nyky-yhteiskuntaa?

Kevorkian, 70-vuotias eläkkeellä oleva patologi, on omien sanojensa mukaan avustanut 130 ihmisen itsemurhassa vuoden 1990 puolivälin jälkeen.

Tekojensa oikeutuksesta lujasti vakuuttunut Kevorkian on kolmasti pakottanut kotiosavaltionsa Michiganin haastamaan hänet oikeuteen, ja joka kerta hänet on vapautettu syytteistä. Nyt Kevorkian antoi esittää yhden tapauksen televisiossa, ja seurauksena oli syyte ensimmäisen asteen murhasta.

Kevorkian ei ole koskaan tunnustanut tappaneensa ketään. Hän on myöntänyt vain sen, että hän on "lopettanut potilaan kärsimykset".

Kevorkian on noussut ihmisarvoista kuolemaa vaativien ja "oikeus kuolla" -liikkeiden sankarihahmoksi. Yhdysvalloissa yhä useammat parantumattomasti sairaat haastavat nykyisin lääkäreitä ja sairaaloita oikeuteen syyttäen näitä siitä, että heidän elämäänsä on pidennetty vastoin heidän tahtoaan.

Liittovaltion tuomioistuin päätti Kalifornian ja New Yorkin osavaltioissa vuonna 1996, että lääkärin antaman kuolinavun kieltäminen on ristiriidassa Yhdysvaltain perustuslain kanssa. Kuolinapukielto jouduttiin näin kumoamaan kaikkiaan kahdessatoista osavaltiossa.

KKO päätti rohkaista yhteiskunnallista keskustelua

Washingtonissa istuva Yhdysvaltain korkein oikeus päätti kuitenkin kesäkuussa 1997, ettei perustuslaki takaa kenellekään oikeutta kuolinapuun: kuolinapua ei siis voida lukea kansalaisten perusoikeuksiin.

Päätöksellään korkein oikeus ei silti halunnut sanoa asiasta viimeistä sanaa. Se halusi rohkaista kansalaisia pohtimaan entistä syvemmin kuolinavun antamiseen liittyviä moraalisia, juridisia ja käytännön soveltamista koskevia kysymyksiä.

Korkeimman oikeuden viesti ihmisille oli, että on yhteiskunnan, ei oikeuslaitoksen, asia ratkaista ongelma.

Oikeuden päätös antoi samalla yksittäisille osavaltioille mahdollisuuden helpottaa kuolinavun antamista. Oregonissa äänestäjät hyväksyivät kuolinavun kahdessa kansanäänestyksessä. Michiganissa taas yli kaksi kolmannesta vastusti kuolinapua tämän kuun alussa järjestetyssä äänestyksessä.

Yhdysvaltain lääkäriliiton AMA:n mielestä on selvää, ettei kuolevien tarvitse kärsiä turhaan kivuista eikä heitä voidaan vastoin tahtoaan pitää kytkettyinä elämää ylläpitäviin koneisiin. Liitto ei ole kuitenkaan ottanut kantaa siihen, onko parantumattomasti sairaalla laillinen oikeus vaatia lääkäriä avustamaan itsemurhassa.

Yhdestä asiasta kuolinavun kannattajat ja vastustajat ovat sentään yksimielisiä: hoitava lääkäri voi, jos voi, ryhtyä toimiin vain siinä tapauksessa että potilas on todella kuolemansairas ja hänellä on edessään vain hyvin rajallinen määrä tuskantäyteisiä päiviä ja öitä.

Kuolinapua pyytävät useimmiten 52-vuotiaan Thomas Youkin kaltaiset potilaat: juuri Youkin kuolemaa miljoonat amerikkalaiset pääsivät seuraamaan CBS-yhtiön "60 minuuttia" -ohjelmassa sunnuntaina.

Youkilla oli ALS, hermosairaus joka tuhoaa lihakset ja aiheuttaa hitaan ja tuskallisen kuoleman. Hänen elämänsä päättyi syyskuussa Kevorkianin antamaan myrkkyruiskeeseen.

Syyttäjä ei ole paljastanut, aikooko hän vaatia Kevorkianille kuolemantuomiota. Vaikka näin ei olisi, Kevorkiania uhkaa Michiganin lakien mukaan joka tapauksessa elinkautinen vankeustuomio. Hän on ilmoittanut, että hän tappaa itsensä nälkälakolla, jos hänet suljetaan vankilaan.

STT-IA
27.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE