Tutkimus: Joulun suosikkilelut valmistetaan kurjissa oloissa Kiinan tehtaissa



Nuoret kiinalaistytöt maksavat korkean hinnan siitä, että suomalaislapsetkin saisivat joululahjaksi teletappeja, barbeja ja muita suosikkileluja.


Tuoreen, salaa tehdyn tutkimuksen mukaan leluja valmistavat pääasiassa nuoret tytöt ja naiset, jotka raatavat tehtaissa jopa 16 tuntia päivässä seitsemän päivää viikossa.

Tutkimuksen ovat tehneet Hongkongissa toimivat järjestöt Asia Monitor Resource Center (AMRC) ja Hong Kong Christian Industrial Committee yhteistyössä kansainvälisen Charter on the Safe Production of Toys -kampanjan kanssa.

Työolot Kiinan leluteollisuudessa -tutkimus oli tehtävä salaa, koska tehtaisiin ei päästetä ulkopuolisia. Tutkimus perustuu sen vuoksi suureksi osaksi salaa tehtyihin työntekijöiden haastatteluihin. Haastattelut tehtiin tämän vuoden elo-lokakuussa.

Mukana tutkimuksessa oli kaksitoista lelutehdasta Guangdongin maakunnassa, joka kuuluu Kiinan vapaakauppavyöhykkeeseen. Tehtaissa on yhteensä liki 50 000 työntekijää. Kiina valmistaa 80 prosenttia maailman leluista.

Tutkimuksessa ilmeni, että leluja valmistavat pääasiassa 16-30-vuotiaat tytöt ja naiset, jotka usein myös asuvat tehtaissa. Työtä he tekevät jopa 16 tuntia vuorokaudessa joka päivä; vuosiloma on neljästä päivästä viikkoon.

Sairaslomia ei hyväksytä ja palkka on ruoka- ja majoituskulujen vähennysten jälkeen noin 250 markkaa kuussa.

Norjalainen Framtiden i våra hender (Tulevaisuus meidän käsissämme) kansalaisjärjestö (FIVH) arvostelee voimakkaasti suuria leluntuottajia Matellia ja Brioa sekä hampurilaisketju McDonald'sia, joka jakaa asiakkailleen joka kuukausi kymmeniätuhansia kiinalaisvalmisteisia leluja.

Osansa arvostelusta saa myös Norjan TV2, joka saa provision myydyistä teletappinukeista.

FIVH ei kehota kuluttajia boikotoimaan tuotteita, mutta haluaa näiden tiedostavan, että lelujen valmistukseen liittyy inhimillisiä kärsimyksiä.

- Kuluttajien olisi sanottava kauppiaille mielipiteensä löytäessään hyllyistä kiinalaisvalmisteisia leluja ja mieluiten etsittävä niille vaihtoehtoja, sanoo FIVH:n edustaja Carin Leffler.

Norjassa lelujen tuojat eivät halua ottaa vastuuta siitä, millaisissa oloissa leluja tuotetaan.
- Pahoittelemme asiaa, mutta meidän mielestämme on kiinalaisviranomaisten asia puuttua epäkohtiin, sanoo Brion norjalainen sisäänostaja Svein Erik Andersen vastauksessaan kansalaisjärjestöille.

Suurin lelunvalmistaja kiistää

Seppo Uusitalo, joka on maailman suurimman lelunvalmistajan Mattel Toys Ltd:n aluejohtaja Suomessa, kiistää, että yhtymä valmistuttaisi leluja kehnoissa oloissa.

Uusitalo kertoo, että Mattel sai viime vuonna valmiiksi laajan tutkimuksen, josta ilmenee, että olot lelutehtaissa vastaavat konsernin vaatimuksia. Mattel on varmistanut mm. sen, ettei lapsityövoimaa käytetä.

- Tämä on meille todella iso asia. Kun tuotteita tehdään lapsille, on varmistettava, että asiat ovat todella kunnossa, Uusitalo sanoo.

Uusitalo kertoo, että Mattel on laatinut lelunvalmistukselle eettiset toimintasäännöt yhdessä New Yorkin yliopiston asiantuntijan S. Prakash Sethin kanssa.

Jokainen Mattelin tehdas on tarkastettu ja mahdollisesti vaaditut muutokset tehty. Maailmanlaajuiset säännöt koskevat Mattelin omia tehtaita, alihankkijoita ja yhteistyökumppaneita.

Mattel ilmoittaa periaatteekseen, että työntekijöiden turvallisuus ja oikeudenmukainen kohtelu ovat yhtä tärkeitä kuin tuotteiden turvallisuus ja laatu. Mattelin päätuotteit a ovat Barbie-nuket ja Fisher Price -lelut.

SOK:n leluostoista vastaava Tiina Veijalainen kertoo puolestaan SOK:n luottavan siihen, että sen Hongkongissa toimiva yhteistyökumppani Gemex Trading pitää huolta siitä, että leluja hankitaan vain sellaisista tehtaista, joissa työolot ovat kunnossa. Sama kauppahuone hoitaa lelutoimitukset lukuisille ostajille Euroopan eri maissa.

Lelututkimuksen tehnyt AMRC on erikoistunut Kiinan teollisuuden olojen tutkimukseen, ja se on tutkinut leluteollisuutta neljän vuoden ajan. Järjestö on aiemmin tutkinut Kiinan kenkä- ja tekstiiliteollisuutta.

Ay-liike kehottaa boikottiin

Kiinan lelutehtaiden työoloja on jo pitkään seurattu ay-liikkeen piirissä, ja kolme vuotta sitten Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL kehotti kuluttajia boikotoimaan Kiinassa valmistettuja leluja.

VAKL painosti useita suuria kansainvälisiä lelunvalmistajia ja kehotti näitä huolehtimaan siitä, että työoloja tehtaissa kohennettaisiin.

Syksyllä 1995 ay-liike käynnisti joulun alla kuluttajille ja lelukaupoille suunnatun kampanjan, tarkoituksenaan pakottaa teollisuus myöntämään työntekijöille vähimmäisoikeudet.

Myös Kansainvälinen työjärjestö ILO on ollut kauan huolissaan Kiinan vapaakauppa-alueilla toimivan leluteollisuuden työoloista. Sen mielestä yleinen boikotti ei ole kuitenkaan oikea tie tilanteen parantamiseen.

STT-IA
27.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE