Bushilta ja Gorbatshovilta kiitosta Koiviston Venäjän-tuntemukselle



Sekä Yhdysvaltain entinen presidentti George Bush että hajonneen Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov kiittelivät keskiviikkona 75 vuotta täyttäneen presidentti Mauno Koiviston tuntemusta Neuvostoliitosta.


Ulkopolitiikka -lehdessä keskiviikkona julkaistussa kirjoituksissa presidentit arvioivat entistä virkaveljeään lämpimin sanoin. Molemmat ystävystyivät Koiviston kanssa 1980-luvun jälkipuoliskolla.

Bush toteaa kirjoituksessaan, että hän huomasi heti Koiviston tavattuaan, että tässä oli eräs kyvykkäimmistä Neuvostoliiton arvioijista.
- Hänen näkemyksensä osoittautuivat sittemmin täsmälleen oikeiksi, Bush kirjoittaa.

Gorbatshov puolestaan arvioi, että Koivisto ymmärsi hyvin ainutlaatuisen asemansa ihmisenä, joka tuntee Venäjän, sen historian, sen poliittisen kokemuksen ja perinteet sekä kansanluonteen erityispiirteet hyvin, perusteellisesti ja henkilökohtaisesti.

- Hän puhuu venäjää sujuvasti ja tuntee meidät paremmin kuin tuskin kukaan muu merkittävä poliitikko länsimaailmassa, Gorbatshov kirjoittaa.

Gorbatshov arvosti Koiviston tukea

Bush kertoo, kuinka hänelle ja Koivistolle syntyi eräänlainen epävirallinen keskusteluyhteys. Merkittävimpänä hän pitää Koiviston isännöimää keskustelua Gorbatshovin kanssa. Tätä ennen Bush ja Koivisto kävivät kahden kesken läpi Neuvostoliiton tilannetta.

Bush arvioi Koivistoa hyvin pragmaattiseksi eli käytännölliseksi, mutta toisaalta Koivistolla oli myös haave maailmasta, jossa maiden ei tarvitsisi pelätä supervaltaristiriitoja eikä ydinaseiden käyttöä.

Gorbatshov kuvaa pitkässä kirjoituksessaan Koivistoa Euroopan ja koko maailman tason poliitikoksi. Hän sanoo olevansa ikänsä kiitollinen Koivistolle ymmärtämyksestä, jota tämä aina osoitti Neuvostoliiton ongelmia ja vaikeuksia kohtaan perestroikan aikana.

Gorbatshovin mukaan ystävän olkapään tuntee erityisesti onnettomuuden kohdatessa.

Hänen mielestään Yhdysvallat kannusti liikettä, joka pyrki Baltian tasavaltojen irtautumiseen Neuvostoliitosta ja joka aiheutti onnettomuuden, koska se asetti kyseenalaiseksi neuvostovaltion eheyden ja toi separatismin tartunnan sen muihinkin osiin.

Gorbatshovin muistuttaa, että Suomella on paljon yhteistä Viron kanssa, minkä takia Suomen johdon oli vaikeaa reagoida siihen, miten tapahtumat siellä kehittyivät.

- Mutta presidentti Mauno Koivisto, huolimatta valtavasta painostuksesta, jota häneen kohdistettiin eri tahoilta, ei sallinut maansa sotkeutua toisen maan hajoamiseen, pysyi siinäkin tilanteessa uskollisena tiukalle toisten asioihin puuttumattomuuden periaatteelle, Gorbatshov kirjoittaa.

STT-IA
27.11.1998


TALOUS -SIVULLE