Internet - musiikin maailma



Monilla nettisivuilla soi taustalla teemaan sopiva musiikki. Internet tarjoaa myös laadukkaita musiikki- ja äänitehostenäytteitä sekä luonnollisesti myös ohjelmia niiden kuuntelemiseen. Ohjelmia löytyy maksullisten ohjelmien demoversioiden lisäksi myös täysin ilmaisia.


Vaikka Windowsin mediasoitin hoitaakin mid- ja wav-tiedostojen toistamisen, niin esimerkiksi useiden kappaleiden toistoon peräkkäin tai mp3-tiedostojen toistoon ohjelma ei kykene.

MP3 Organizer on mielenkiintoinen ohjelma siitä syystä, että vasta puolen tunnin jälkeen sai ensimmäisen kappaleen soimaan.

Ohjelman kappalevalintaikkunan ylälaidassa on pienenpieni nuoli josta painamalla aukeaakin lista mistä saa valitut tiedostot lisättyä tietokantaan jonka jälkeen ne ovat soitettavissa. Ohjelman tarkoitus on olla Mp3- kappaleiden arkistointiohjelma ja tämän tarkoituksen ohjelma täyttäneekin - kunhan vain ohjelmaa oppii käyttämään.

Ohjelma sisältää hakumahdollisuuden kaikilla kuviteltavissa olevilla ehdoilla. Ohjelma soveltuukin käyttäjälle, jolla on paljon Mp3- tiedostoja ja haluaa ne järjestykseen, mutta normaalikäyttäjälle löytyy toki helpompikäyttöisiäkin ohjelmia.

Apollo 21 on perusmallinen Mp3- soitin joka ei tarjoa mitään mullistavaa uutta ja ulkonäkökin on kuivahko. Ohjelman toiminnasta löytyy myös epäloogisuuksia. Esimerkiksi useita kappaleita voi valita avaa -ikkunasta, mutta ne eivät tule silti soittolistaan, vaan kappaleet täytyy antaa yksi kerrallaan. Vaikka ohjelman viimeisin päivitys onkin tapahtunut vain muutama päivä sitten, vaikuttaa ohjelman varsinainen kehitys jääneen paikoilleen.

Nappulamaniaa

Sonique on taasen kaikkea muuta kuin perusmallinen Mp3- ja wav- soitin. Soitin tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoja, jopa kolme erilaista ulkonäköä on tarjolla. Äänenvoimakkuuden säätö yms. säädöt tehdään kierrettävillä nappuloilla, joiden käyttö hiirellä on kaikkea muuta kuin helppoa.

Muiltakin osin ohjelman käyttö vaatii tarkkaa ajattelua, jotta ohjelmaa ja sen monia nappuloita ja muita vipstaakeja pystyy hallitsemaan. Ohjelmantekijöiltä lienee unohtunut, että joku haluaisi soittaakin musiikkia eikä leikkiä kymmenien vaihtoehtojen kanssa. Ohjelmaa voi suositella ainoastaan nappulamaniaa sairastaville.

Yamp on pikkunäppärä soitto-ohjelma joka tukee monia musiikkiformaatteja, kuten Mp3, Wav ja Mid. Ohjelma ei pröystäile nappulamäärillään, vaan ohjelmassa on vain tarvittavat näppäimet. Toki ohjelmasta löytyy myös valintamahdollisuudet esimerkiksi ulkonäön suhteen.

Onneksi on help -näppäin

Tarjolla on kymmenittäin täysin erilaisia ulkonäköjä perusmallista futuristisiin luomuksiin. Näidenkin käyttö on helppoa, valitaan vain sopiva ulkonäkö hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä aukeavasta valikon design-kohdasta. Valikossa on myös muut komennot soittotoiminnosta soittolistoihin kätevästi käytettävissä.

The Pulse on auetessaan todella vaikeaselkoisen näköinen soitin. Mutta klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä ja valitsemalla Quick design select- valikosta jonkun toisen vaihtoehdon, voi ulkonäön vaihtaa järjellisemmäksi. Itse soitin on edellämainitun kaltainen ominaisuuksiltaan, mutta huomionarvoista on soittimen vaatima teho. Soitin kuormittaa konetta paljon ja sujuva koneen käyttäminen yhtäaikaa musiikin soidessa ei onnistu ainakaan normaalipentiumilla.

Soritong on ulkonäöltään todella erikoinen Mp3 -soitin. Ulkonäkö muistuttaa lähinnä vinossa olevaa auton rattia, jonka keskiöön sekä kehälle on koottu toimintanäppäimet.

Onneksi mukana on help -näppäin, jota painamalla pohjaan saa kohteita osoittamalla tietoa toiminnoista. Tämän jälkeen ohjelman käyttö onkin helppoa, ja ohjelma osoittautuu helppokäyttöiseksi ja käteväksi. Ohjelmassa on mukana tallennettavat soittolistat sekä taajuuskorjain.

Erikoisempiin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi soittonopeuden säätö välillä 50-150%. Ulkonäköäkään ei kannata pelästyä, sillä ohjelmaan voi hakea uuden ulkonäön määritteleviä skin-tiedostoja valmistajan Soritong Skins- sivulta joka tarjoaa 8 uutta ulkonäköä. Ohjelman huonona puolena voisi mainita, että useita kappaleita ei voi valita soitettavaksi suoraan, vaan ne täytyy määritellä soittolistalle.

Internetissä on tarjolla myös Real Audio ja Real Video - lähetyksiä. Kyseessä on Internetiin sopiva lähetysmuoto, joka lähettää reaaliaikaisena mm. radiolähetyksiä sekä tapahtumia. Esimerkiksi kokoomuksen 80-vuotisjuhla on kuunneltavissa Verkkouutisista Real Audiona ensi lauantaina 28.11.1998 klo 18 alkaen. Ohjelmassa on luvassa mm. Sinivalkoinen rapsodia, Petri Laaksonen & Könsikkäät ja Sauli Niinistön puhe.

Real Player - soitin liittyy saumattomasti selainohjelmaan ja käynnistyy automaattisesti klikattaessa Real Audio- tai Real Video- linkkiä. Ilmaisen Real Player - ohjelman voi ladata RealNetworks:ta. Real Networksin RealGuide: Music tarjoaa laajasti linkkejä Real Playerin kokeilemiseen. Mukana on sekä musiikki-, musiikkiuutis-, että musiikkivideolinkkejä.

Windowsin Wav-äänitiedostoilla voi virittää Windowsin aivan uuteen uskoon. WAV.com on nimensä mukaisesti wav-ääniin keskittynyt sivusto, jonka avulla voi hakea haluamiaan ääniä Internetistä. Sivustolla on myös Wav- linkkejä sekä valikoima ääniä aiheittain lajiteltuina. Mukana on esimerkiksi elokuvien sekä televisiosarjojen ääniä.

Mp3-musiikkia on netti tulvillaan. Suurin osa siitä on tosin laitonta materiaalia mutta tarjolla on myös täysin laillistakin musiikkia jota tarjoaa Mp3.com -sivusto. Valikoima on runsas ja sisältää myös tunnettuja kappaleita.

MARKO HAKALA
27.11.1998


AJASSA -SIVULLE