Niinistö tavoittelee "reilua yhteiskuntaa"

Kokoomus juhli 80-vuotiasta puoluetta



Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Sauli Niinistö puolusti hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia kokoomuksen 80-vuotisjuhlassa Helsingissä lauantaina. Hän kuvasi valtion roolin muuttuvan jatkossa toimijasta puitteiden luojaksi.


Niinistö piti tärkeänä sovittaa yhteen kannustavuus ja turvallisuus. Kansalaisilla on oltava tunne oikeudenmukaisuudesta ja "reilusta yhteiskunnasta".

- Luonnollinen elämänmeno voi perustua vain siihen, että kukin pitää huolta itsestään ja perheestään, jos siihen on mahdollisuuksia. Yhtä lailla terve järki sanoo, että työnteon ja yrittämisen on aina kannatettava, siitä on seurattava riittävä hyvä.

Niinistö muistutti vakautta ja kilpailukykyä luoneiden hyvinvointirakenteiden muuttuneen rasitteiksi: hyvistä puolistaan huolimatta ne ovat osoittautuneet joiltakin osin taloudellisesti tehottomiksi.

Näitä kannustinongelmia on purettu tämän hallituskauden aikana mm. päivähoitomaksujärjestelmää uusittaessa, Niinistö kiitti.

Hänen mukaansa suomalainen sosiaaliturva kestää kuitenkin yhä kansainvälisen vertailun.
- Olemme myös yhä varsin tasaisen tulonjaon maa. Kukin on joutunut kantamaan osan taakasta.

- Hyvinvointivaltio muuntuu hyvinvointiyhteiskunnaksi. Raskaista, joustamattomista ja ihmisiä holhoavista rakenteista kokoomus haluaa luoda tilaa yksilöille. Samalla taataan kaikille tasa-arvoiset edellytykset oman elämän hallintaan.

- Se, ettei etuihin tai palveluihin uskallettaisi puuttua, ajaa meidät umpikujaan.

Kokoomus vietti perustamisesta 80-vuosijuhlaa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä, samassa paikassa, jossa puolue aikanaan perustettiin.

Laman opetukset

Niinistö muistutti 2000-luvun tuovan tukun uusia haasteita: kuinka selvitä laman jälkeisen velan maksusta, globalisoitumisesta, suomalaisten ikääntymisestä, kuinka taata työn ja yrittämisen kannustavuus.

Niinistö harmitteli globalisaatio-keskustelun mustavalkoisuutta. Hänen mukaansa keskustelu talouden kansainvälistymisestä on samalla keskustelua laajemmin markkinoiden ja politiikan välisestä suhteesta.

- Tilanteessa, jossa vallitsee vain yksi "totuus", totuus on vaarallinen. Tällä hetkellä se on markkinoiden virheettömyys. Kuitenkin myös markkinatalous vaatii ohjausta - poliittista ohjausta.

- Se ei ole toiminnassa mukana oloa, mutta pelisääntöjen jatkuvaa kehittämistä ja niiden noudattamisen kiinteää tarkkailua. Tämän jos jotakin lamamme on opettanut.

Kassakaappisopimus tarpeellinen

Niinistö sivusi puheessaan jälleen keskustelua synnyttänyttä ns. kassakaappisopimusta. Sopimusta seuranneet vaalit keväällä 1987 päättivät kokoomuksen pitkän oppositiotaipaleen.

- Oltiinpa sopimuksen syntytavasta ja yksityiskohdista mitä mieltä tahansa, lähihistoriansa tapahtumiin verrattuna kassakaappisopimus oli kokoomuksen kannalta tarpeellinen toimenpide.

Niinistön mukaan tosin vielä on tutkimatta, missä määrin puolueen oppositiossa pitäneet "yleiset syyt" olivat todellisuudessa olemassa.

Tulevissa eduskuntavaaleissa kokoomus tavoittelee omaa ennätystään, suhteellisesti suurinta kannatuksen nousua.

Niinistö huomautti, että vaalivoitto hallituspuolueelle olisi monessa suhteessa merkityksellinen: se katkaisisi vuodesta 1987 jatkuneen tradition, jonka mukaan päähallituspuolueet ovat aina hävinneet.
- Osoitamme, ettei hallitusvastuussa ole tarvis ryhtyä ylivarovaiseksi tulevaisuudessakaan.

Seuraavan hallituksen suureksi tehtäväksi Niinistö nimeää osallistumisen eurooppalaisen talousalueen rakentamiseen. Suomi voisi hänen mielestään tuoda siihen vielä aimo annoksen suomalaista tervettä järkeä.

STT-IA
30.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE