Hiiren ergonomiaa



Hiiri on tietokonepaketin halvin ja usein kehnoin osa. Muutamalla satasella saa jo lepuuttaa kättään ja ehkä hätistää etäämmälle hiiriperäisiä rasitusvaivoja. Verkkouutisten esittelyssä erä ergohiiriä.


Ei ole sama millä hiirellä heilutat. Työterveyslaitokselta kerrotaan, että peräti viidennes päätteillä työskentelevistä suomalaisista potee hiiriperäisiä rasitusoireita kädessään ja hartianseudulla.

Pelkkä hiiren vaihto tai sen korjaus ei tietenkään ratkaise kaikkea. Se on vain osa työaseman ergonomiaa. Pienellä muutoksella voi silti saada paljon aikaan. Kun miettii kuinka pitkään hiiren päällä kättänsä päivittäin lepuuttaa, asettuu muutaman satasen investointikin uuteen valoon.

Peruslähtökohtana on, että kalliin ja laadukkaan tietokonepaketin mukana tullut surkea halpahiiri saisi usein lentää roskiin. Hiiressä ei saa olla teräviä kulmia eikä mitään mikä painaa kättä.

Tämän jälkeen hiiren valinta riippuukin jo käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä. Tarkkaa työtä tekevä, joka on tottunut liikuttelemaan hiirtä vain sormenpäillään etsii aivan muuta kuin kättään hiirellä jatkuvasti lepuuttava nettisurffaaja.

Hiiriostoksilla on puolestaan syytä rauhassa vertailla ja sovitella mikä istuu käteen. Parasta olisi jos hiiren saisi ottaa vielä kotiin sovitettavaksi. Vasta oman työpisteen ääressä pääsee oikeaan hiirenkäyttöasentoon.

Hiiret ovat myös kehittyneet teknisesti niin, että kaksinäppäiminen vaikuttaa antiikilta. Nettikäyttäjien iloksi on ilmestynyt vierityspyörä tai kiekkopainike ja peukaloa varten on yhä useammin oma painikkeensa.

Logitechin liukkaus on pinnassa

Logitechin MouseMan+ on niin sanottu anatomisesti muotoiltu hiiri, jossa kosketuspinta on hyvin suuri ja kättä kannatteleva.

Käden malliin muovattu hiiri tukee kättä, mutta suurena ja tukevana se vaatii vastaavasti liikuttamaan kättä hartiasta alkaen. Sopivuus riippuukin tuolloin sekä omista tottumuksista, käyttötavasta sekä käytössä olevasta tilasta.

Logitechin sileänliukkaalta pinnalta käsi tuntuu liukuvan pois. Kun tunteeseen tottuu, huomaa että käsi lepääkin melko luonnollisessa asennossa eikä hiiri karkaakaan alta. Hiiri myös asettuu kuin itsestään käden alle, jolloin siirtyminen näppäimistöltä hiirelle käy luontevasti.

MouseMan plussan vahvuudet ovat myös monipuolisissa näppäimissä. Kyljestä löytyy näppäin peukalolle. Itse olen yleiskäytössä komentanut sen tuplaklikkaukselle ja kun moiseen on tottunut ei siitä henno luopua.

Näppäinten keskellä oleva vierityspyörä on puolestaan skrollaajien riemu. Huomattakoon muuten, että moinen avu on pitkien tekstien käsittelyssä vielä suurempi avu kuin netissä.

Pyörää painamalla vieritystoiminnon voi siirtää myös pelkällä hiiren heilutuksella toimivaksi. Aktiiviseen ikkunaan ilmestyy nuolisymboli ja hiirtä ylös-alas vetämällä saa ruudun skrollaantumaan säädetyllä nopeudella. MouseMan plussan hinta liikkuu noin 350 markan liepeillä.

Microsoftin ergo on pyöreyttä

Microsoftin ergohiiri eli 2.0 on tyyliltään aivan toisenlainen kuin Logitech. Kiilamaisten ratkaisujen sijaan yhtiössä luotetaan pallukkaan. Kämmen lepää tukevasti hiiren pyöreällä selällä peukalon etsiytyessä luontevasti muotoiltuun lokoseensa. Hiiren pinta on tuttua harmahtavankarheaa muovia, joka tietokoneteollisuudelta ei lopu ikinä.

On peräti makuasia viehättääkö kiila vai pyöreys. Oma käteni kertoo, että kun yhteen tottuu niin toinen tuntuu oudolta vaihtoipa muotoa kummin päin tahansa. Taas pitää korostaa, että käyttötarkoitus ratkaisee, Microsoftin saa kenties hivenen paremmin taipumaan tarkkuustyöhön kuin MouseManin, toinen juttu on kummalla lepuutat kättäsi.

Samaa Microsoftin ergomuotoilua, mutta vierityspyörän kera, edustaa IntelliMouse. Vierityspyörää voi siinäkin napauttaa, jolloin ikkuna vierittyy automaattisesti. IntelliMousea myydään noin 325 markan hintaan.

WheelMouse on IntelliMousen vierityspyörällinen pikkuveli, eräänlainen perushiiri. Sellaisena se sopii esimerkiksi perhekäyttöön, jossa hiirtä käytetään hyvin eri tavoin ja eri kokoisissa käsissä. Siinä missä ergohiiri on aina vasen- tai oikeakätiselle suunniteltu, käy perushiiri molempiin käsiin.

Matalampi muotoilu johtaa siihen, että vierityspyörä ei ole enää yhtä luontevasti keskisormen alla kuin suuremmissa ergonomisissa hiirissä. Hiiri toimii hyvin, jos pitää pienestä koosta ja liikuttaa sitä sormenpäillä. Käytössä kuitenkin huomaa selvästi, että sormien ote on ergohiiriä jännittyneempi.

Ergovoittaja Contour

Contourin Hiiret ovat varsin yksilöllisiä, sillä markkinoilla on peräti viittä kokoa sekä vasen- että oikeakätisille. Tuotteessa on kolme näppäintä päällä ja neljäs sivulla peukaloa varten. Tämä hiiri valittiin viime vuoden parhaaksi ergonomiseksi tuotteeksi Tampereen ergonomiakongressissa.

Contourin hiirtä ei valitettavasti ollut koekäytössä, mutta yhtiön sivuilta löytyy lukuisia linkkejä eri lehtien arvioihin. Contour maksaa 595,-.

Lisää tietoja työpisteen ergonomiasta sekä muun muassa ohjeet hiirijumppaan löydät Työterveyslaitoksen ergonomiasivuilta.

PETE PAKARINEN
28.8.1998


AJASSA -SIVULLE