EU-puheenjohtajuus: Keskusta painottaisi työreformia ja pohjoista ulottuvuutta



Työreformi pitää ottaa mukaan Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan, ehdotti keskustan puheenjohtaja Esko Aho tiistaina Helsingissä.


Hän ennusti, että työreformin kaltaisille ajatuksille syntyy vielä kysyntää EU-tasolla.
- Saksan vaalien jälkeen siellä on siirryttävä talouden rakenteiden uudistamiseen, oli siellä vallassa sitten sosialidemokraattinen tai konservatiivinen hallitus. Tämä tulee heijastumaan myös EU-tasolla, Aho sanoi.

Aho harmitteli edelleen sitä, että Essenin EU-huippukokous joulukuussa 1994 ei pystynyt sopimaan yleiseurooppalaisista hiilidioksidiveroista, joilla olisi kustannettu työnantajamaksujen laskemista.

Ahon mukaan energiaverotusasiaan on palattava vieläkin, sillä viimeistään Kioton ilmastosopimuksen täytäntöönpano tekee verojärjestelmän välttämättömäksi.

Pohjoinen ulottuvuus yhdistää

Ahon mukaan toinen keskeinen hanke Suomen kaudella on pohjoinen ulottuvuus, jonka nopea kehittäminen tulee tärkeämmäksi Venäjän talouskriisin syvetessä.

Aho muistutti, että käsitteellä pohjoinen ulottuvuus oli alun perin myös sisäinen merkitys; sillä perusteltiin jäsenyysneuvotteluissa Suomen erityistarpeita maatalous- ja aluetuen alalla. Nykyinen hallitus ei ole tästä puolesta juuri puhunut, jotta aloite saisi helpommin tukea muilta EU-mailta.

- Nyt ovat itsekkäät edut toissijaisia, ja yleinen tilanne Venäjällä puhuu kaikkein eniten pohjoisen ulottuvuuden nopean kehittämisen puolesta, Aho sanoi.

Aho näki pohjoisesta ulottuvuudesta olevan myös kansallista hyötyä, koska sekä EU-jäsenyyden kannattajat että vastustajat voivat olla siitä yhtä mieltä.
- Tällä olisi myönteistä vaikutusta Suomen sisäiseen eheyteen, Aho sanoi.

Keskustan mielestä maakunnat pitäisi muutenkin saada paremmin mukaan EU-politiikan tekoon.
- Olemme rakentamassa koulutusohjelmaa maakuntien vaikuttajille, jotta myös maakunnissa voitaisiin osallistua puheenjohtajakauden operointiin ja oltaisiin tietoisia EU:sta, sen pyrkimyksistä ja Suomen roolista, Aho kertoi.

Hänen moitiskeli kuitenkin liioiteltua puheenjohtajuusintoilua. Koko EU-puheenjohtajakausi tuntuu jo nousseen Suomessa "maailmaa suuremmaksi asiaksi", Aho sanoi.

- Hallitus pitäisi rakentaa niin, että on vain ministereitä, jotka ovat olleet jo olleet mukana. Vaalitkin pitäisi melkein jättää väliin, jotta Suomi selviytyisi mahdollisimman hyvin, Aho päivitteli.

STT-IA
28.8.1998


POLITIIKKA -SIVULLE