Hallituspuolueet sopuun koululaeista



Hallituspuolueet pääsivät tiistaina sopuun koululakeja koskevassa kiistassaan. Perusopetuslaeista löytyi kompromissi hallituspuolueiden ryhmäjohtajien ja sivistysvaliokunnan edustajien kesken.


Myös opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) osallistui illan viimeiseen ryhmäkokoukseen.

Hallituksen alkuperäiseen esitykseen ei tullut lopulta erityisen merkittäviä muutoksia, mutta pykäliin on tehty valiokunnassa lukuisia täsmennyksiä. Viimeisinä sovituista kohdista toinen liittyi siihen, miten oppilas valitaan ns. toissijaiseen kouluun eli kun hän pyrkii muuhun kuin lähikouluun.

Pykälää täsmennetään siten, että soveltavuuskokeet ovat mahdollisia vain silloin, kun koululla on jokin opetussuunnitelmaan perustuva erityistehtävä.
- Se ei kuitenkaan mahdollista yleiskarsintaa tai tasoryhmitystä, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja kertoi.

Toinen kiistanalainen lakipykälä koski oppilasryhmien maksimikokoa. Ministeri Heinosen mukaan oppilasryhmät muodostetaan siten, että opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan. Varsinaiseen lukumäärään ei sitouduta.

SDP aloitti koulukapinan hallituksessa

Koululaeista kehkeytyi hallituspuolueiden kesken avoin riita, kun SDP:n eduskuntaryhmä tavanomaisista menettelytavoista poiketen vaati huhtikuun lopussa julkisesti useita muutoksia hallituksen yksimieliseen esitykseen.

Tuomioja myönsi tiistaina, että sosialidemokraateilla oli toisenlaisiakin toiveita joidenkin lakipykälien osalta. Puolueen koulutustyöryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Jukka Gustafsson sanoi, että pakettiin jäi "kipeä ongelma" liittyen pykälään, joka koskee oppilaan valitsemista toissijaiseen kouluun.

SDP:n ryhmä ja Gustafsson esittivät huhtikuussa, että uuden perusopetuslain on annettava lapsille selvä oikeus koulupaikkaan lähimmässä koulussa. Ryhmä oli sitä mieltä, että pääsykokeet tulisi sallia vain erityiskouluissa, joiden soveltuvuuskokeet mittaavat esimerkiksi pyrkijöiden musikaalisuutta.

Koululakien pakettiin kuuluu kaikkiaan kahdeksan lakia ja niihin liittyvät asetukset. Niillä korvataan 26 lakia.

Mietinnön koululaeista on määrä valmistua 4:nteen kesäkuuta mennessä. Lait on määrä saada voimaan elokuun alussa. Suuria muutoksia koulutyöhön ei ole vielä syksyllä odotettavissa, koska kunnat ovat tehneet jo keväällä keskeiset päätökset seuraavan vuoden opetuksesta.

STT-IA
29.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE