Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Aho tuomitsee Ahtisaaren puuttumisen Suomen Pankin nimityksiin

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvostelee voimakkaasti presidentti Martti Ahtisaaren puuttumista Suomen pankin nimityksiin jo asian valmisteluvaiheessa.

- Presidentillä on riittävästi vaikutusmahdollisuuksia nimitysroolissaan ja siinä hänen pitäisi pitäytyä. En pidä hyvänä yritystä puuttua pankkivaltuusmiesten kantaan, Aho toteaa Sunnuntaisuomalaisessa.

Ahtisaari pyysi keskiviikkona eduskunnan pankkivaltuustoa ottamaan aikalisän asian valmistelussa. Pankkivaltuusmiehet ovat varsin yksimielisiä sitoutumattoman Matti Vanhasen nostamisesta Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Vasemmistopuolueet haluavat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Jukka Pekkarisen (SDP) pankin johtokuntaan Vanhasen paikalle, mikä ei taas sovi johtokunnan pienentämistä ajaneille kokoomukselle ja keskustalle.

- Olen hyvin huolissani siitä, kuinka tämä käynnissä oleva peli vaikuttaa Suomen Pankin asemaan. Se on hirveän herkkä kysymys etenkin nyt, kun keskuspankin itsenäisyyttä on pyritty korostamaan, Aho sanoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.


Sailas: Eläkkeelle kolmea vuotta myöhemmin

Valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen mielestä suomalaisten keskimääräistä eläkkeellelähtöikää olisi nostettava nykyisestä 59 vuodesta kolmella vuodella. Hän sanoo Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa, että tämä on tulevan hallituksen kiireisimpiä tehtäviä.

Sailaksen mielestä ihmisen työssäoloaikaa on kaiken kaikkiaan pidennettävä, sillä ensi vuosituhannella työikäisten määrä alkaa vähentyä.

- Esiin nousevat myös sellaiset kysymykset kuin oppivelvollisuusiän alentaminen ja koulutuksen tehostaminen. Koulutuksen tehostamisella en tarkoita ajan lyhentämistä, vaan vähemmän välivuosia, tyhjäkäyntiä, päällekkäisyyksiä ja peräkkäisyyksiä, hän tarkentaa.

Vaikka taloudelliset näkymät ovatkin hyviä, Sailas näkee useita perusteluja sille, miksi tulevan hallituksen on jatkettava edeltäjiensä viitoittamaa tietä. Ilman uudistuksia julkiset menot vain kasvavat.

- Väestön nopea ikääntyminen alkaa olla käden ulottuvilla. Ei se tietenkään ala vuonna 1999, mutta silloin jo nähdään, että se alkaa kiihtyä nopeaan tahtiin. Tahtiin, joka on yksi maailman nopeimpia, hän perustelee haastattelussa.


Isohookana-Asunmaa: Lapin läänikin maaherra Siuruaiselle

Kansanedustaja Tytti Isohookana-Asunmaa (kesk) ehdottaa sunnuntain Kalevassa, että Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen (kesk) ottaisi johtaakseen myös Lapin läänin, kun maaherra Hannele Pokasta (kesk) tulee todennäköisesti maalisvaalien jälkeen kansanedustaja.

Isohookana-Asunmaan mielestä Siuruainen voisi hyvin ottaa hoitaakseen koko Pohjois-Suomen maaherruuden. Esitystään hän perustelee sillä, että EU:ssa yhä painavamman aseman saavaa pohjoista ulottuvuutta varten tarvitaan myös konkreettinen Pohjois-Suomen ohjelma. Tämän johtajaksi Siuruainen olisi sekä sopiva että pätevä.

Samalla voitaisiin testata jopa Oulun ja Lapin läänien yhdistämistä taas yhdeksi lääniksi joskus tulevaisuudessa, Isohookana-Asunmaa lisää.

Kalevan mukaan mitään laillisia esteitä sille ei ole, että Siuruainen hoitaisi koko Pohjois-Suomen maaherruuden. Maaherra voidaan määräaikaisesti nimittää johtamaan toista lääniä.

Siuruaista on pyydetty asettumaan ehdolle eurovaaleissa, mutta hän ei aio Kalevan mukaan sitä tehdä. Isohookana-Asunmaakaan ei aio asettua euroehdokkaaksi, vaan kansanedustajaehdokkaaksi.

Koonnut: IA
1.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE