Mahtavista mahtavin kiipelissä?



Microsoftilla on mennyt lujaa viime vuosina, mutta nyt USA:n oikeusministeriö on vetänyt yrityksen oikeuteen hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä. Viranomaisilla lienee asiasta näyttöä riittävästi, mutta Microsoft katsoo puolustavansa kuluttajien etuja. Joka tapauksessa Yhdysvaltain antitrustilainsäädäntö on taas keskustelun kohteena.


Viime vuoden kesäkuussa päättyneellä tilikaudella Microsoftin nettotulos oli 3,5 miljardia USA:n dollaria eli yli 19 miljardia markkaa. Liikevaihtoa yhtiö keräsi runsaat 11 miljardia dollaria, kolmanneksen edellisvuotta enemmän. Loka-joulukuun tulos parani peräti 52 prosenttia edellisvuotisesta ja tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tulos parani 28 prosenttia.

Yli 85 prosenttia nykyisin valmistettavista PC-tietokoneista käyttää Windows 95:tä, ja yhtiön palveluksessa on yli 22 000 ihmistä.

Ziff-Davisin tuoreen tutkimuksen mukaan Internet Explorer oli selvä voittaja viime vuonna käydyssä selainsodassa. Netscapen markkinaosuus Yhdysvalloissa putosi vuoden aikana 63 prosentista 54 prosenttiin, ja IE:n osuus kasvoi 21 prosentista 39 prosenttiin. Toisaalta joka kuudennessa PC:ssä pyörivät molemmat selaimet, joten IE:n kasvu ei välttämättä tule ajamaan Netscapea markkinoilta.

Mahtavan kaato alkaa

Huhtikuun alussa The New York Times kertoi, että yhdysvaltalaiset tietokoneteollisuuden johtajat ovat lähettäneet Yhdysvaltain oikeusministeriölle 10 ehdotusta, jotka auttaisivat rajoittamaan Microsoftin valta-asemaa markkinoilla.

Ehdotukset mm. pakottaisivat Microsoftin erottamaan liiketoiminnassaan toisistaan sovellusohjelmat ja käyttöjärjestelmän. Microsoftin liiketoimia valvomaan pitäisi lisäksi perustaa seurantajärjestelmä. Microsoft torjui ehdotukset suoraan.

Toukokuun alussa Microsoftin pääjohtaja Bill Gates syytti Yhdysvaltojen hallitusta yrityksestä viivyttää yhtiön uuden Windows 98 -käyttöjärjestelmän tuloa markkinoille. Gatesin mukaan Win98 ei ole tärkeä vain Microsoftille, vaan myös koko tietokoneteollisuudelle, ja sen tulon viivyttäminen käy kalliiksi Yhdysvaltain taloudelle.

Gates kuitenkin markkinointimiehenä liioittelee rankasti. Win98 tulee suunnitelmien mukaisesti vähittäismyyntiin 25. kesäkuuta. Kyseessä on vain Win95:n päivitys, eikä mitään mullistavaa tai uusia laitehankintoja vaativaa ole odotettavissa.

Microsoftin ja Yhdysvaltain oikeusministeriön väliset neuvottelut katkesivat 16.5. Kaksi päivää myöhemmin Yhdysvaltain oikeusministeriö ja 20 osavaltion viranomaiset haastoivat Microsoftin oikeuteen johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä. Microsoft on pyytänyt oikeudelta aikaa vuoden loppuun saakka vastata sitä vastaan nostettuihin syytteisiin.

Gates sanoi olevansa erittäin pettynyt neuvottelujen katkeamisesta, mutta viranomaisten neuvotteluissa esittämiin vaatimuksiin oli mahdoton suostua. Oikeusministerin Janet Renon mukaan Microsoft on rajoittanut toimillaan kuluttajien valinnanmahdollisuuksia Yhdysvalloissa ja koko maailmassa.

Ritari Gates vs. lohikäärme

Microsoftia syytetään siitä, että yhtiön uudessa Windows 98-käyttöjärjestelmässä on mukana myös Internet Explorer. Viranomaisten mukaan samaan pakettiin tulisi sisällyttää myös Netscape.

Gates on sitä mieltä, että oikeusministeriön vaatimukset menevät liian pitkälle eivätkä hyödytä kuluttajaa. Hän kirjoittaa artikkelissaan We're Defending Our Right to Innovate Microsoftin puolustavan vapauttaan suunnitella tuotteita, joissa on kuluttajien haluamia uusia ominaisuuksia, toimintoja ja parannuksia.

Gatesin mukaan Microsoft tarjoaa kuluttajille helppoa pääsyä Internetiin, mutta hallitus sanoo sen olevan laitonta. Vaatimus myös Netscapen liittämisestä valmiiksi Windowsiin on Gatesin mukaan sama kuin vaatia Fordia myymään autojaan Chryslerin koneella.

Riita viranomaisten kanssa alkoi jo viime vuonna, kun Win95:n päivityksiin asennettiin valmiiksi Internet Explorer ilman mitään ohjeita tai ohjelmaa sen poistamiseksi.

Ovatko syytteet vankalla pohjalla?

Jo huhtikuun alussa The Wall Street Journal kertoi oikeusministeriön tutkijoiden uskovan, että heillä on koossa tarpeeksi aineistoa yhtiön vetämiseksi oikeuteen kartellilakien rikkomisesta. Myös The Economist arveli toukokuun alkupuolella, että viranomaisilla on riittävästi todisteita Microsoftia vastaan yrityksen hallitsevan markkina-aseman ja valtavan varallisuuden järjestelmällisestä käytöstä kilpailijan tuhoamiseen.

Teoreettisesti ajatellen asia ei kuitenkaan ole ollenkaan selvä. Mikä on hallitseva markkina-asema ja miten se arvioidaan? Markkinaosuuden vai hintavaikutuksen mukaan? Millainen markkinaosuus millaisilla markkinoilla? Näkyykö hallitseva markkina-asema hinnoissa? Miten markkinat ylipäänsä määritellään?

Microsoftin tapauksessa kannattaa muistaa myös, että uuden teknologian yritysten kilpailuympäristö on erikoinen ja äärimmäisen nopeasti muuttuva. Lisäksi yritysten tuotteet ovat sidoksissa toisiinsa.

Entä mikä on kuluttajan etu? Esimerkiksi Microsoftin käyttöjärjestelmän hinta on pysynyt kohtuullisena (ehkä mahdollisen kilpailun pelossa) ja Internet Exploreria yritys jakaa ilmaiseksi pimentääkseen Netscapen loistavan tulevaisuuden. Onko ilmainen ohjelma kuluttajan etua vastaan? Microsoft ehkä haluaa myöhemmin rahastaa takaisin ilmaistarjouksensa, mutta tuomioistuin on vaikeuksissa, jos sen pitää päätöksissään ottaa huomioon myös tulevien kuluttajien edut. Miten ne arvioidaan?

Kiistelty antitrustilainsäädäntö

Yhdysvaltain hallitukset ovat vuodesta 1890 lähtien pyrkineet lainsäädännöllä suojelemaan elinkeinoelämän kilpailua. Taloushistorioitsija Dudley Dillard väitti 60-luvulla kirjassaan Economic Development of the North Atlantic Community, että tulokset ovat olleet laihoja.

Taloudellinen valtakeskittymä on vahva ja fuusioituminen jatkuu vapaasti. Vaikka täydellisiä monopoleja ei ole, niin raskaassa teollisuudessa vallitsevat harvain markkinat ja antitrusti-liike on epäonnistunut päätavoitteessaan säilyttää tehokas hintakilpailu.

Antitrustilakien ajatus on turvata kuluttajan edut. Mutta oikeusprosessit ovat usein menneet juridiseksi hiusten halkomiseksi, eivätkä ratkaisut ole olleet oikein kenenkään eduksi. 70-luvulla viranomaiset olivat pitkään IBM:n kimpussa ja aiheuttivat hyvälle yhtiölle suuria vaikeuksia - toisaalta nykyinen tietoteollisuus pääsi kehittymään prosessin ansiosta.

Ydinkysymys kuulukin nyt, ajaisiko Microsoftin paloitteleminen kuluttajien etuja? Tuskinpa, mutta sen sijaan olisi hyvä, jos alan yritykset onnistuisivat sopimaan yhteisistä pelisäännöistä ja järkevästä yhteistyöstä ohjelmistojen yhteensopivuuden ja erilaisten standardien kehittämiseksi. Ja Microsoft lopettaisi aggressiivisen pönttöpolitiikkansa.

HEIKKI JANTUNEN
29.5.1998


TALOUS -SIVULLE