Oikeuskansleri: Huttu-Juntusen menettely epäasianmukaista



Oikeuskansleri Paavo Nikula katsoo, että toinen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vasl) ei menetellyt viime syksynä asianmukaisesti ratkaistessaan kuorma-autoalan työehtosopimuksen yleissitovuuden.


Paavo Nikulan mukaan ministerillä ei ollut riittävää varmuutta alan työntekijöiden määrästä.

Terttu Huttu-Juntunen ilmoitti lokakuussa ministeriönsä kantana, että kuorma-autoalan työehtosopimus on yleissitova. Nikulan mukaan Huttu-Juntusen olisi ennen ratkaisua pitänyt varmistaa työntekijämäärää kuvaavien laskelmien luotettavuus yhdessä erilaiseen tulokseen päätyneen ministeriön työsuojeluosaston kanssa.

Asian ministerin ratkaistavaksi valmistellut ja esitellyt Jukka Kallio sai oikeuskanslerilta huomautuksen siitä, että hän ei ollut riittävän luotettavasti selvittänyt yleissitovuuteen vaikuttavaatyöntekijämäärää.

Laskelmien katsottiin perustuvan tarkistamattomiin arvioihin ja olettamiin. Kallion toimintaa ei voida pitää asiakirjajulkisuuslain ja hyvän hallinnollisen menettelyn mukaisena, oikeuskansleri huomauttaa.

Ei kantaa yleissitovuuteen

Oikeuskansleri ei ottanut kantaa siihen, onko työehtosopimus yleissitova vai ei. Oikeuskansleri puuttui ainoastaan yleissitovuutta koskevan kannan valmistelun ja ratkaisumenettelyn lainmukaisuuteen.

Keskiviikkona annettu päätös liittyy SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) ja työantajapuolen viimesyksyiseen kiistaan kuorma-autoalan työehtosopimuksen kattavuudesta.

Tapaus nosti avoimen riidan sosiaali- ja terveysministeriössä, kun työsuojeluosaston päällikkö Mikko Hurmalainen kertoi olevansa sitä mieltä, että sopimus ei ole valtakunnallisesti yleissitova. Työehtosopimus katsotaan yleissitovaksi silloin, kun sen piiriin kuuluu yli puolet alan työntekijöistä.

Kattavuus lasketaan sen mukaan, kuinka paljon alan kaikista työntekijöistä on työnantajaliittoon järjestäytyneiden yritysten palveluksessa. Myös ns. villien eli työnantajaliittoon kuulumattomien yritysten on noudatettava alan työehtosopimusta silloin, kun se katsotaan yleissitovaksi.

Oikeuskansleri toteaa työsuojeluosaston tutkineen kahdesti yleissitovuutta, ja sen laskelmien mukaan sopimuksen piiriin kuului selkeästi alle puolet alan työntekijöistä.

Työsuojeluosaston Hurmalainen päätyi laskelmissaan siihen, että alalla on 21 000 palkansaajaa, joista noin 5 000 toisten työehtosopimusten piirissä. Lopuista noin 16 000 työntekijästä työnantajaliittoon kuuluvien yrityksien palveluksessa oli 4 600 kuljettajaa. Kattavuudeksi Hurmalainen laski noin 30 prosenttia.

Asian esitellyt Kallio oli päätynyt lopputulokseen, jonka mukaan tes:iin sitoutuneiden työnantajien palveluksessa oli lähes tai hieman yli 50 prosenttia työntekijöistä. Oikeuskansleri huomauttaa, että perusteena oli käytetty lähinnä sellaisia laskelmia, joiden lopputulos on yleissitovuuden arvioinnin kannalta edullisin.

Oikeuskansleri on sitä mieltä, että Huttu-Juntunen on voinut esittelijän muistiosta havaita, että laskelmat ovat heikot ja epäluotettavat. Ministerillä on lisäksi ollut mahdollisuus saada käyttöönsä kaikki yleissitovuusasiassa kertynyt ristiriitainenkin valmisteluaineisto.

Viime marraskuussa Huttu-Juntuselta kysyttiin yleissitovuuspäätöksen perusteita eduskunnassa. Tuolloin Huttu-Juntunen vetosi AKT:n sekä Autoliikenteen työnantajaliiton antamiin tietoihin.

Niiden mukaan alalla työskentelisi järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa arviolta 6 300-7 200 työntekijää, ja alan työntekijöiden kokonaismääräksi on arvioitu noin 14 000.

Selvityspyynnössä Järventauksen nimi

Oikeuskansleri pyysi Huttu-Juntuselta marraskuussa selvitystä kannanotosta, jonka mukaan kuorma-autoalan työehtosopimus on yleissitova. Oikeuskansleri halusi tietää Huttu-Juntusen kannan oikeudelliset perusteet.

Asiasta selvityspyynnön oikeuskanslerille jätti Suomen Yrittäjät. Pyynnön on allekirjoittanut myös toimitusjohtaja Jussi Järventaus (kok), joka nimitettiin maaliskuussa oikeusministeriksi. Myös yksittäinen kansalainen vaati oikeuskansleria selvittämään asian.

Huttu-Juntunen pysyy kannassaan yleissitovuudesta

Toinen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen pysyy kannassaan kuorma-autoalan yleissitovuudesta.
- Olen tehnyt päätöksen harkitusti ja pysyn sen takana, Huttu-Juntunen sanoi keskiviikkona STT:lle.

Huttu-Juntunen ei usko ministeripaikkansa olevan uhattuna jupakan takia. Asia on ajankohtainen, koska vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes haluaisi hallitukseen. Käytännössä se tarkoittaisi joko Huttu-Juntusen tai kulttuuriministeri Claes Anderssonin väistymistä.

Huttu-Juntunen ihmettelee Nikulan päätöksen kohtaa, jonka mukaan hän ei olisi käynyt neuvotteluja asianosaisten kanssa. Nikula katsoo, että Huttu-Juntusen olisi ennen ratkaisua pitänyt varmistaa työntekijämäärää kuvaavien laskelmien luotettavuus yhdessä ministeriön työsuojeluosaston kanssa.
- Olen käynyt neuvotteluja viimeisen päälle työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa, ja mukana ovat olleet myös työsuojeluosaston virkamiehet, Huttu-Juntunen tähdentää.

Huttu-Juntunen ei osaa arvioida, mitä seurauksia Nikulan päätöksellä on. Viime kädessä yleissitovuuden ratkaisee työtuomioistuin.
- Kuorma-autoala on niin kauan yleissitovuuden piirissä, kunnes tuomioistuin ottaa siihen kantaa. Tottakai tuomioistuimessa on painoa myös oikeuskanslerin kannanotoilla, Huttu-Juntunen sanoo.

Huttu-Juntunen pitää kiinni salkustaan

Vasemmistoliitossa pohditaan Siimeksen mahdollista hallituspaikkaa. Huttu-Juntunen sen enempää kuin Anderssonkaan ei ole ilmoittanut haluavansa väistyä. Huttu-Juntunen sanoo, että hänen kantansa ei ole muuttunut. Huttu-Juntunen sanoo, että puoluevaltuusto on hänet tehtävään valinnut. Hän korostaa olevansa pohjoisen edustaja hallituksessa.

- Hallitukseen menon ehtona oli, että pohjoinen saa oman salkkunsa. En näe, että asetelmat tässä suhteessa ovat miksikään muuttuneet, Huttu-Juntunen sanoi.

Huttu-Juntunen arvelee, että yleissitovuusjupakka ei ole heikentänyt hänen osakkeitaan.
- Kyllähän meidän puolueessa yleissitovuusasioita pidetään aika tärkeänä. Ei kai voida katsoa, että olisin toiminut vastoin työntekijäpuolen etuja. Mutta se jää nähtäväksi, hän totesi.

Huttu-Juntunen on sitä mieltä, että keskustelua Siimeksen hallituspaikasta ei pitäisi pitkittää.
- Käsittelemme asiaa mahdollisimman pian, Huttu-Juntunen totesi.

STT-IA
29.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE