Kovista veroista syytäkin valittaa

Suomi on yhä palkkaverotuksen kärkimaita



Suomi kuuluu edelleen maihin, joiden kansalaiset voivat syystä valittaa kireästä verotuksesta. Veronmaksajien keskusliiton vertailututkimuksen mukaan suomalaiset maksavat palkastaan veroa 7-14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vertailumaissa keskimäärin.


Mitä korkeampaa palkkaa ansaitset ja mitä enemmän ylitöitä paiskit, sitä enemmän on perusteita kiristellä poskilihaksia.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen liittyy kuoroon, joka kantaa huolta Suomen kilpailukyvyn heikentymisestä. Suomen palkkaverotus on erityisen kilpailukyvytöntä suurituloisten eli monasti yritysten ns. avainhenkilöiden kohdalla.

Kansainvälisten yritysten kannattaa perustellusti arvioida, mihin maahan niillä on syytä houkutella huipputyöntekijänsä. Selvityksessä vertailtiin 17 OECD-maan palkkaverotusta 106 000-397 000 markkaa vuodessa ansaitsevien yksinäisten palkansaajien sekä yhden tai kahden palkansaajan perheiden kohdalla. Useimpien EU-maiden lisäksi mukana olivat Japani, Kanada, Yhdysvallat, Australia ja Sveitsi. Kunkin maan kohdalta vertailuun kelpuutettiin suhteellisen hintatason perusteella ostovoimaltaan samantasoiset tulot.

Kaikissa tuloluokissa ja perhemalleissa suomalaisen veronmaksajan palkkavero oli selvästi muiden maiden keskiarvoa korkeampi. Veronmaksajien keskusliiton tutkimuksesta laatimat graafiset pylväät ovat masentavaa katsottavaa. Suomen pylväs tönöttää kaikilla mittareilla kärkimaiden joukossa. Ainoastaan tanskalaisilla on syytä suurempaan parkuun kuin meillä.

Yksinäistä tulonsaajaa ja kahden työssäkäyvän vanhemman perhettä verotetaan selvityksen mukaan raskaimmin Tanskassa, jossa yksinäinen maksaa 133 000 tulotasolla palkkaveroja 40 prosenttia ja 397 000 tasolla 53 prosenttia palkastaan. Sen jälkeen tulevat lähes rintamassa Saksa, Ruotsi, Suomi ja Belgia.

Pahin tilanne suhteellisesti on suomalaisella 133 000 markkaa ansaitsevalla perheellisellä, joka yrittää yksin elättää puolisonsa ja kaksi lasta. Veroa viedään 34 prosenttia. Alhaisimman palkkaverotuksen maita ovat Sveitsi, Yhdysvallat, Japani ja Iso-Britannia.

Verokilpailu kiristyy euromaailmassa

Veronmaksajien keskusliitto ennustaa teollisuuden ja työnantajien tapaan, että yhteisen valuutan oloissa on varmaa, että verokilpailu kiihtyy edelleen. Suomen verojärjestelmälle tämä merkitsee paineita verokantojen alentamiseen, sillä ainoastaan yhteisöverotustamme voidaan pitää kilpailukykyisenä.

Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on sitä mieltä, että yritys- ja pääomatulojen verotuksen osalta Suomen kilpailuasema on vähintään kohtuullinen, mutta tuloverojen kevennystä ei voida kompensoida näitä veroja kiristämällä.

Lipposen hallituksen aikana toteutunutta verotuksen kevennystä Lehtinen luonnehtii vaatimattomaksi, mutta oikeansuuntaiseksi. Veronmaksajien keskusliiton mukaan ansiotulojen verotuksen keventäminen kaikissa tuloluokissa olisi kirjattava myös seuraavaan hallitusohjelmaan.

Tulonsiirtoja ei huomioitu

Laskelmissa ovat mukana palkansaajan maksamat tuloverot sekä työnantajan maksamat veroluonteiset sosiaalivakuutusmaksut. Niissä ei ole otettu huomioon kotitalouksien saamia tulonsiirtoja tai julkisia palveluita, joten tämän selvityksen perusteella ei voi tehdä päätelmiä eri maiden palkansaajien todellisista kulutukseen käytettävissä olevista tuloista.

Veronmaksajain keskusliiton mukaan myös työnantajien sosiaalimaksut ovat Suomessa kansainvälisesti korkeat, mutta eivät huipputasoa. Meillä työnantajan kulut ovat noin 26 prosenttia palkasta, kun ne huippumaissa Ranskassa ja Italiassa nousevat enimmillään noin 50 prosenttiin.

Työn kokonaisverotuksessa Suomi ja Ruotsi ovat huipulla ja myös Belgia ja Italia kuuluvat kärkiryhmään.

MARGIT HARA 29.5.1998


TALOUS -SIVULLE