Valtioneuvoston päätös sinetöi käytännön:

Suuret vuokranantajat sitoutuivat vuokrasuositukseen



Vuokrankorotuksiin etsitään malttia vapaaehtoisella suosituksella. Suurimmat vuokranantajat ovat Suomen Kiinteistöliiton puitteissa sopineet yhteisistä menettelytavoista asuinhuoneistojen vuokrankorotuksissa.


Valtion asuntoneuvoston vuokrajaosto puolestaan valmistelee sopimuksen pohjalta lausuntoa hyvistä vuokranantajien tavoista valtioneuvostolle.

Kun ensin vuokrasääntely vapautui ja sitten asuntomarkkinat lähtivät uuteen nousuun, on paineita vuokrankorotuksille kertynyt. Kiinteistöliitto korostaa suosituksessaan, että sääntelyn vuoksi monilla alueilla ja omistajilla on ollut markkinavuokria selkeästi alhaisempia kovanrahan vuokria, joiden suhteen korotuspaineita on ollut olemassa.

Vuokralaisten keskuudessa älläkkä nousi, kun Pohjola purki omia paineitaan ja nosti vuokriaan. Korotusten myötä on myös herännyt halu palauttaa vuokrasääntelyä lainmuutoksella. Lakimuutoksen torjunta onkin yksi tekijä kiinteistöliiton suosituksen taustalla.

Kiinteistöliitto informoi asuntoasioista vastaavaa ministeri Sinikka Mönkärettä (SPD) maanantaina. Vuokranantajien yhteistyön pohjalta myös poliittiset toimijat saavat kerätä sulkia hattuunsa.

15 prosentin katto korotuksille

Suomen Kiinteistöliitto suosittelee, että jos vuokranantajalla on tarvetta vuokrien tasokorotuksiin, vuosittainen korotus ei saisi ylittää 15:tä prosenttia. Tätä suuremmat korotukset ovat kiinteistöliiton mukaan perusteltuja vain poikkeustapauksissa, kuten laajojen perusparannusten yhteydessä.

Jos vuokraa joudutaan korottamaan muutoin kuin noudattamalla vuokrasopimuksessa kuvattua vuokrantarkistusmenettelyä, suosittaa kiinteistöliitto, että keskustelut vuokrankorotuksista aloitetaan vuokralaisen kanssa kuusi kuukautta ennen aiottua korotusta, jotta vuokralaisella on mahdollisuus valmistautua korotukseen.

Sinikka Mönkäre totesi tiistaina, että ympäristöministeriössä valmistellaan valtioneuvoston päätöstä vuokrankorotusten pelisäännöistä. Päätöksessä määritellään muun muassa suurin sallittu vuokrankorotusprosentti vuodessa. Päätöksen pohjana on Valtion asuntoneuvoston vuokrajaoston lausunto, joka luovutetaan ensi viikon alussa.

Suositus ei sido juridisesti

Valtioneuvoston päätös kuten Kiinteistöliiton suosituskaan ei kuitenkaan juridisesti sido vuokranantajaa mihinkään.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Ukko Laurila kuitenkin korostaa, että vaikka sopimus onkin moraalinen se ohjaa menettelyä.

- Haluaisin nähdä suuren institutionaalisen vuokranantajan, joka ei tätä noudata. Siinä altistaa itsensä aikamoiselle kritiikille.

Suurimmat vuokranantajat ovat sitoutuneet suositukseen Pohjolaa myöten. Sen vahvistaa myös Pohjolan kiinteistöjohtaja Eero Ilkka. Onko sitten Pohjolan kymmmenentuhannen vuokra-asunnon korotuspaineet purettu, sitä ei Ilkka lähde arvioimaan ei myöskään tulevia vuokrankorotuksia ennustamaan.

Kiinteistöliiton suositus saattaa kuitenkin haijastua myös oikeussaliin, vakkei sillä jurudista merkitystä olekaan. Laurila myöntää, että asunto-oikeus saattaa ottaa alan suosituksen huomioon ratkoessaan kohtuullisen vuokrankorotuksen rajoja.

Suurten vuokranantajien ohella suositus ohjannee myös yksittäisten vuokranantajien toimintaa. Yhden tai kahden vuokra-asunnon omistajia on 60 prosenttia vuokranantajista ja Laurilan mukaan yleisen ilmapiirin muodostuminen vaikuttaa heihinkin.

Elinkeinoelämässä on suosituksilla hoidettu vaikeitakin asioita. Laurila huomauttaakin, että lainmuutosherkkyys on liian kova ja alan omaan ilmoitukseen pitäisi myös luottaa.

PETE PAKARINEN
29.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE