Presidentti Ahtisaari

Avointa keskustelua kabinettipolitiikan sijaan



Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kannattaa avointa keskustelua. Hän katsoo, että kabinettipäätösten ajat ovat ohi ja että Suomessa voidaan käydä keskustelua avoimesti. Presidentti sanoi tiistaina maakuntamatkallaan Mietoisissa, että hän aikoo jatkossakin tuoda oman kantansa julki, kuten menetteli Suomen Pankin johtajakysymyksessä.




- Minä en pidä tapahtunutta lainkaan arvovaltakysymyksenä enkä arvovaltatappiona. Jos pitäisin, silloin ei olisi muita vaihtoehtoja kuin palata kabinettipolitiikkaan, jossa kukaan ei tiedä, miten päätökset syntyvät, Ahtisaari korosti.

- Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, mitkä olivat tarkoitusperäni, kun pyrin saamaan aikaan sellaisen ratkaisun, joka lisäisi luottamusta Suomen pankkiin ja koko siirtymäkauteen, johon Emun osalta olemme menossa, Ahtisaari tiivisti.

Kuntien yhteistyö hämmästytti

Mynämäelle ja Mietoisiin suuntautuneen maakuntamatkansa aiheiksi Ahtisaari oli valinnut kuntien välisen yhteistyön, maatalouden tutkimuksen ja maanviljelyn.

Hän sanoi hämmästyneensä, että kuntien yhteistyö oli jo niinkin pitkällä ja laaja-alaista. Keskustelu kuntalaisten kanssa polveili EU:sta, Agendaan ja Naturaan ja moniin muihin ongelmiin.

Jäyhät varsinaissuomalaiset ottivat presidentin vastaan eleettömästi. Mynämäen keskustan raitilla ei väkeä näkynyt, eikä monikaan Suomen lippu salossa liehunut. Mietoisten keskustassa pari pikkupoikaa huiskutti pieniä Suomen lippuja autojonon kiitäessä ohi ja jokunen kuntalainen otti valokuvia.

Kosovo Bosniaa vaikeampi

Ahtisaari luonnehti lehdistötilaisuudessa toimittajille Kosovon tilannetta vaikeammaksi kuin Bosnia-Herzegovinan tapahtumia. Hän toivoi, että yhteydenotot johtaisivat myönteiseen tulokseen ja ettei tarvitsisi ryhtyä sotilaallisiin toimiin.

Ahtisaari arvioi, että sotilaat ovat kaikkein haluttomimpia lähtemään liikkeelle, mutta heitä voidaan käyttää apuna neuvotteluissa. Tarkkailijoita olisi saatava lisää.

Ahtisaari katsoi, että Suomi on valmistautunut järkevästi EU:n puheenjohtajakauteen. Hän toivoi, että EU:n vaiheisiin liittyvistä suurista kokouksista saataisiin riisuttua dramatiikkaa.

STT-IKK
3.7.1998

POLITIIKKA -SIVULLE