Vaikka Lähi-idän paras, niin poliisiasemilla kidutetaan

Terrorismi heikensi Egyptin ihmisoikeuksia viime vuonna



Egyptin ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan maan ihmisoikeudet heikkenivät viime vuonna terrorismin ja sitä vastustavan turvallisuuspoliisin toiminnan takia. Vaikka Egyptin ihmisoikeudet ovat alueensa kärkipäätä - ne eivät ole pohjoismaista tasoa.




- Vuosi 1997 todisti ihmisoikeuksien heikentymistä monessa suhteessa, sanoi Egyptin Ihmisoikeusjärjestön EOHR:n pääsihteeri Mohammed Moneib esitellessään järjestönsä vuotuista ihmisoikeusraporttia.
- Päähuolenaiheena ovat rikkomukset ihmisten henkeä vastaan, joiden syyt ovat olleet yhtä erilaiset kuin rikkomusten tekijätkin. Pääsyynä olivat taistelut turvallisuusviranomaisten ja islamilaisten militanttien välillä.

Terrori-iskut rumentavat tilastoja

Viime vuoden heikko taso johtuu luonnollisesti pitkälti maassa tehdyistä historiallisen verisistä terrori-iskuista.

Loppukesällä yhdeksän saksalaisturistia kuoli polttopulloiskussa Kairon Egyptiläisen Museon edessä, loppusyksystä 58 turistia ammuttiin Luxorissa.

- Viime vuonna surmattujen turistien määrä oli yli 2,5-kertainen verrattuna koko siihen määrään, mitä yhteensä on kuollut viimeiseen seitsemään vuoteen.

Vastatoimetkin näkyvät

Myös terrorismin vastainen toiminta näkyy ihmisoikeusjärjestöjen tilastoissa. Vuonna 1997 sotilastuomioistuimet tuomitsivat 13 militanttia kuolemaan. Ne käsittelivät yhteensä viisi juttua, joissa oli kaikkiaan 213 syytettyä. Valtion turvallisuustuomioistuimet antoivat seitsemän kuolemantuomiota.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat yleensä arvostelleet tällaisten erikoistuomioistuinten käyttöä militantteja koskevissa jutuissa. Ne eivät ole samalla tavalla riippumattomia kuin maan normaali oikeuslaitos eikä niiden päätöksistä ole valitusmahdollisuutta kuin itselleen presidentti Hosni Mubarakille.

Kidutusta poliisiasemilla

Vaikka ihmisoikeudet ovat Egyptissä paljon paremmat kuin keskimäärin arabimaissa tai Afrikan maissa, ne eivät ole lähelläkään pohjoismaista tasoa.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan tiettyjen ihmisoikeuksien rikkominen on arkipäivää. Se syyttää, että pidätettyjen hakkaaminen ja muu kiduttaminen on yleistä maan poliisiasemilla. Tämä koskee myös tavallisista rikoksista epäiltyjä, jopa näiden perheenjäseniä ja kuulusteltavia todistajia.

Kouluttamattomat poliisit eivät usein tunne muita tutkintametodeja. Juttu ratkeaa helposti, kun esimerkiksi varkaudesta epäilty on saatu paljastamaan varastetun tavaran kätköpaikka tai ostajan nimi.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan vuoden aikana on raportoitu kolme kuolemantapausta poliisiasemilla. Maan vankiloiden suhteen on tapahtunut edistystä, sillä ainuttakaan kidutuskuolemaa vankiloissa ei ole raportoitu.

Poliittisia oikeuksia rajoitetaan

Egyptin Ihmisoikeusjärjestö arvostelee sitä, että maan parlamentti päätti helmikuussa 1997 jatkaa edelleen poikkeustilalakia, joka pantiin voimaan 1981 presidentti Anwar Sadatin murhan seurauksena. Laki antaa viranomaisille valtuudet halutessaan unohtaa Egyptin hyvin länsimaisten perustuslakien suomat ihmisoikeudet.

Lisäksi järjestö arvostele sitä, että parlamentin "puoluekomitea" on hylännyt kaikki anomukset uusien puolueiden perustamiseksi.
- Tämä komitea ei ole koskaan hyväksynyt puolueen perustamista. Kaikki puolueet on perustettu tuomioistuimen päätöksellä, Moneib sanoo.

Yksi viimeisimmistä kieltopäätöksistä koski Wasat-puoluetta, jonka perustajat halusivat maltillisille islamisteille laillisen kanavan vaikuttaa yhteiskuntaan.

LAURI KAIRA
Kairo
3.7.1998

ULKOMAAT -SIVULLE