Vihreillä vetoa - pienpuolueet kuihtuvat



Kolmen suuren puolueen takana vain Vihreillä näyttää olevan imua tulevien eduskuntavaalien voitonjuhliin. Muut valmistautuvat torjuntataisteluun tai kuolinkamppailuun.




Verkkouutisten muutettua paikoiksi taloustutkimuksen toukokuisen mielipidemittauksen olisi Vihreille tulossa peräti seitsemän paikkaa lisää. Vasemmistoliitto taas menettäisi puolet paikoistaan ja kutistuisi yhteentoista.

Gallup-tuloksen perusteella näyttää siltä, että kolmen suuren varjoon jää kolme keskikokoista apupuoluetta. Varsinaisten pienpuolueiden kohtalo näyttää kuitenkin heikolta. Huono-osaisten ja hyväosaisten protestiryhmät kutistuvat rintarinnan olemattomiin.

Vasemmistoliitto puolittuu

Vasemmistoliiton tilanne näyttää gallup-lukujen valossa vaikealta. Puolueelta on menossa puolet paikoista ja sisäiset kiistat syövät mahdollisuuksia vielä tästäkin.

Helsingissä puolue on taistelevien europarlamentaarikkojen varassa. Esko Seppäsen ja Outi Ojalan lähes 18 000 ääntä eivät ole plakkarissa, sillä molempia kuuluvat kiinnostavan molemmat parlamentit. Vasemmistoliitossa sekin tosin on sallittua.

Uudellamaalla Claes Andersson miettii kesän yli ehdokkuuttaan. Jos hän on ehdolla, niin pudotuspeli käydään Suvi-Anne Siimeksen ja Kari Uotilan välillä.

Eniten sormi suussa on Lapin vasemmistoliittolaisilla. Ryhmästä irtautunut Esko-Juhani Tennilä on puolueen ainoa toivo, mutta hänen ottamisensa takaisin ei käy helposti. Kelaan siirtynyt Asko Apukka tuskin saa enää jatkajaa, sillä Vasemmistoliiton toinen Lapin paikka on siirtymässä Keskustalle.

Vaaliliittoja etsitään tanakimmin Pohjois-Karjalassa, jossa suunnitteilla on edelleen yhteinen kuvio SDP:n kanssa. Vasemmistoliiton varasuunnitelmana on pienpuolueiden Pro Pohjois-Karjala.

Vihreillä tunkua

- Ehdokasasettelu on poikkeuksellisen tiukkaa eli tunkua listoille on kun gallup-kannatus on korkealla, sanoo Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen.

Uudellamaalla Paavo Nikulan poisjäänti on synnyttänyt kovan kisan kun puolue todennäköisesti pitää molemmat paikkansa. Helsingissä taas on noussut toive neljännestä paikasta ja sen myötä myös ehdokkaaksi on ruuhkaa.

Kaikki kansanedustajat ovat ehdokkaina myös tulevissa vaaleissa, mutta muista nimistä Heikkinen ei piirien sopimuksen mukaan hiisku sanaakaan. Mahdolliset jäsenäänestykset katsotaan ensin läpi.

Uusia vaalipiirivalloituksia Vihreät hakevat Etelä-Hämeestä, Keski-Suomesta ja Kuopiosta. Mahdollisen pienpuolueiden vaaliliiton syntyessä ei paikka Pohjois-Karjalastakaan olisi Heikkisen mukaan mahdoton.

Katoavatko Nusut?

RKP käynee vaalit perinteiseen tapaan ilman yllätyksiä. Paikkamäärä tuskin muuttuu miksikään ja edustajatkin vaihtunevat vain Ole Norrbackin verran ellei nyt sitten Raimo Tiilikaisen Estonia-sympatia ole Uudellamaalla ehtinyt haihtua.

Pienpuolueista nuorsuomalaiset saattavat ensi vaaleissa kadota kartalta kokonaan. Edellisvaalien veto on loppunut vieteristä ja maaninen kansanvillitsijä Risto Kuismakin lähti omille teilleen. Jukka Tarkka Uudeltamaalta ja Risto Penttilä Helsingistä saanevat toivottaa hyvästit parlamentille.

Perussuomalaisten ainoa paikka on Timo Soinin varassa. Jos mopo kestää, niin vaaliliitto Kokoomuksen kanssa tuo Soinille Kuopiossa paikan. Raimo Vistbacka palaa vaaliliiton puutteessa vallesmannin virkaan.

Kristillinen liitto hakee paikkansa perinteisesti hyvien vaaliliittojen avulla. Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Kuopiossa puolue on liittoutunut keskustan kanssa. Tiukkaa henkilötaistoa tullee vain Etelä-Hämeeseen, jossa puoluesihteeri Milla Kalliomaa haastaa Päivi Räsäsen. Saa nähdä kumpi onkaan valittu.

PETE PAKARINEN
3.7.1998

POLITIIKKA -SIVULLE