Kokoomukselta kadoksissa 80 000 äänestäjää

Perho: Kokoomus ei pelottele äänestäjiä



Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perhon mukaan kokoomus voi odottaa seuraavissa eduskuntavaaleissa 3-6 lisäpaikkaa. Hän sanoo, että kokoomus ei kuitenkaan lähde vaaleihin maalailemalla uhkakuvia kuten keskusta tekee.


Perho uskoo kokoomuksella olevan mahdollisuudet lisäpaikkoihin mm. Helsingissä, Uudellamaalla, Vaasassa, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Hän muistuttaa, että kokoomuksen kannatus on viime kunnallisvaalien jälkeisissä gallupeissa ainoastaan kerran pudonnut alle kahdenkymmenen prosentin.

- Vakiintuneen trendin pohjalta arvioituna kannatus paikkoina kasvaisi vähintään kolmella, jopa kuudella tai seitsemällä. SDP:lle se merkitsisi noin kahdentoista paikan tappiota ja keskustalle yhdeksästä kolmeentoista lisäpaikkaa, Perho arvioi.

Holkerin hallituksen opetus: ääniä ei voi ostaa

Hän analysoi osin myös kriittisesti kokoomuksen lähes yksitoista vuotta kestänyttä hallitustaivalta.

- Ensin olimme kokoomusvetoisesti Holkerin hallituksessa noususuhdanteessa, jolloin monet unohtivat, että nousua seuraa aina lasku, joka muodostuikin taloudelliseksi lamaksi.

- Silloin saatiin kuitenkin aikaiseksi verouudistus ja esimerkiksi perhepolitiikassa tehtiin mittavia uudistuksia. Sen seurauksena lapsilisiä korotettiin ja lapsiperheiden verovähennysoikeuksia laajennettiin, Perho muistelee.

- Jälkikäteen jopa keskustan piirissä muisteltiin hyvällä silloin harjoitettua maatalouspolitiikkaa, mutta vaaleissa paikkamäärämme putosi kuitenkin 53:sta 40:een. Ääniä ei siis voi ostaa, Perho toteaa.

Kyse olikin hänen mielestään mielikuvasta, jota leimasi kopeus tai ylimielisyys.
- Se osoittaa kuinka tärkeää vuorovaikutus äänestäjien ja poliitikkojen välillä on. Se olikin kokoomukselle vielä opettelua. Esimerkiksi monet kansanedustajamme kulkivat kentällä haukkumassa hallitusta, Perho sanoo.

SDP voitti mielikuvapolitiikalla

Perho muistelee sitä seuranneen porvarihallituksen alkuinnostusta, joka pian muuttui epätoivoksi kasinotalouden ja idänkaupan jälkipyykin romahtaessa syliin. Oli tehtävä paniikkijarrutus ja aloitettava säästökampanja.

- Työttömyys nousi pilviin ja ongelmia tuntui tulevan jatkuvalla syötöllä. Silti hävisimme vaaleissa vain yhden paikan, SDP:n saadessa murskavoiton mielikuvalla, että kaikki on toisin jos se pääsee hallitusvastuuseen.

- Ja kaikki tosiaan oli toisin SDP:n kannalta, kun se jatkoi samaa politiikkaa, josta se oli edellistä hallitusta kritisoinut, Perho huomauttaa.

Hän kiittelee sitä, että hallitusohjelmasta onnistuttiin tekemään kaikkia osapuolia tiukasti sitova. Sen avulla on onnistuttu luomaan yhteiskuntaan kannustavuutta, vaikka työttömyyden puolittaminen onkin vielä kaukana.

BKT:a ei voi syödä

- Johdonmukaisen talouspolitiikan ansiosta talouden tunnusluvut ovat nyt eurooppalaisessa vertailussa hyvällä mallilla. Eväät lähteä vaalitaisteluun ovat hyvät, mutta on muistettava, ettei kukaan yksittäinen ihminen elä BKT:n kasvusta, Perho toteaa.

Perhon mielestä kokoomuksen on tuotava esiin konkreettisia, ihmisiä lähellä olevia "leipäkysymyksiä". Hän on kuitenkin iloinen siitä, että ihmiset ovat selvästi ymmärtäneet, ettei valtion velka voi jatkuvasti kasvaa, mutta yhdentoista vuoden aikana kokoomusta on kuitenkin alkanut vaivata valtionhoitajapuolueen leima.

- Kokoomus lähteekin nyt kadonneen aarteen metsästykseen. Meillä on viime kunnallisvaalien jälkeen kateissa noin 80 000 äänestäjää.

Vastuu, luottamus ja turvallisuus

- Lähestymme heitä vastuunkantamisen teemalla. Haluamme luoda luottamuksen ilmapiiriä, vakautta ja ennustettavuutta politiikkaan ja sitä kautta turvallisuutta. Me emme luo uhkakuvia kuten keskusta tekee, Perho sanoo.

- Työllisyys ja yrittäjyys tulevat olemaan yksi suuri teemakokonaisuus, johon kokoomus tarjoaa lääkkeitä verotuksen ja byrokratian purkamisen puolelta.

Muina esille nousevina vaaliteemoina Perho mainitsee mm. aluepolitiikan, jossa kokoomus haluaa alueellisten vahvuuksien pohjalta tehtäviä ratkaisuja, sekä kansalaisten perusturvallisuuden.

JORI ARVONEN
30.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE