Ay-liike kavahtaa työreformi-keskustan paluuta hallituspuolueeksi



Keskustan ajama työreformi sai kyytiä SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen vappupuheissa. Monet puhujat kavahtivat ajatusta, että työreformista tulisi osa seuraavan hallituksen ohjelmaa.


- Palkansaajaliikkeen on syytä laajalla rintamalla vastustaa palkansaajien turvallisuutta vaarantavia tavoitteita ja niiden sisällyttämistä seuraavan hallituksen poliittiseen ohjelmaan, sanoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (SDP) Kuopiossa.

Puheista välittyi tyytyväisyys nykyiseen hallitukseen ja sen yhteistyöhön työmarkkinajärjestöjen kanssa vastakohtana Esko Ahon (kesk) johtaman edellisen hallituskauden kokemuksille.

Ihalainen toivoi, että myös eduskuntavaalien jälkeinen "kansallinen strategia" perustuu hallituksen ja etujärjestöjen yhteistyölle eikä "jatkuvien kriisien ja hallituksen ja ay-liikkeen yhteenottojen politiikalle".

SAK:laisen ay-liikkeen viesti oli selvä: paluuta edellisen hallituskauden oloihin ei haluta ja vasemmiston yhteistyö keskustan kanssa on mahdollista vain, jos se luopuu työreformistaan.

"Ahon kausi on kirkkaana muistissa"

Liikealan ammattiliiton puheenjohtaja Maj-Len Remahl (SDP) sanoi Helsingissä, että Ahon hallituskausi on vielä kirkkaana muistissa.
- Ahon hallitus halusi lyödä ay-liikkeen maan rakoon ja poistaa suuren osan ay-oikeuksista. Sellaista hallitusta emme tähän maahan enää halua, Remahl sanoi.

Metallityöväen liiton järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaa (SDP) piti Karkkilassa selvänä, että SDP ja vasemmistoliitto eivät voi olla mukana hallituksessa, jonka ohjelmaan kuuluu keskustan työreformi.

Saman liiton sihteeri Erik Lindfors (vasl) oli Vaasassa sitä mieltä, että ohjelmassa ei saisi näkyä edes työreformin "aineksia".

SAK:n vasemmistoliittolaisten nokkamies Pekka Ahmavaara tulkitsi Kemissä, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa päävaihtoehdot ovat vasemmiston yhteistyön varaan rakentuva kokoonpano tai porvarihallitus.

Ahmavaara vastasi itse kysymykseen, mitä tapahtuisi, jos tuloksena olisi "ääriliberalistista politiikkaa" harjoittava porvarihallitus.
- Ei, ei tule sotaa, mutta tulee sellainen taistelu rauhan puolesta, ettei jää kiveä kiven päälle, hän sanoi "entistä puoluevirkailijaa" lainaten.

Työreformista ei haluta keskustella

Keskustalle yhteisiä neuvotteluja tarjonnut SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma (SDP) asetti vuoropuhelun ehdoksi sen, että keskusta kirjoittaa työreforminsa uudelleen ja sanoutuu irti "työehtosopimusten yleissitovuuden ja työttömyysturvan romutustavoitteista".

Heinäluoma vetosi Hämeenlinnassa keskustan johtoon, jotta työreformi haudattaisiin kesäkuun puoluekokouksessa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Pekka Hynönen (vasl) neuvoi Kajaanissa pitämään mielessä Ahon-Viinasen kauden opetuksista sen, että ay-liike on valmis puolustautumaan "yhteisin voimin riittävän järein asein".

Myös KTV:n puheenjohtaja Jouni Riskilä (SDP) torjui "työnantajan yksipuolisen sanelupolitiikan", mutta asetteli sanansa useimpia muita maltillisemmin. Ivalossa puhunut Riskilä myös muistutti, että palkansaajajärjestöjen pitää vaalien jälkeen tulla toimeen kaikkien mahdollisten hallituskokoonpanojen kanssa.

Ihalainen haluaa työllisyyspaketin

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ryhtyi vappupuheessaan hätyyttelemään nykyistä hallitusta uudella työllisyyspaketilla. Ihalaisen mielestä sellainen tulisi kasata heti vapun jälkeen.

SAK:n kaavailuissa tällaisen paketin pitäisi sisältää mm. vuokra-asuntotuotannon lisäämistä, pitkäaikaistyöttömyyden vähentämistä ja ikääntyneiden työllistämistä syrjivien säännösten karsimista.

STT-IA
2.5.1998


POLITIIKKA -SIVULLE