Ajan suunnassa lyhyesti


Internetistä uutta apua päihdeongelmiin

A-klinikkasäätiö on aloittanut anonyymin neuvontapalvelun Internetissä. Palvelu on osa Päihdelinkki-kokonaisuutta, jonka uudistetut www-sivut esiteltiin yleisölle torstaina.

Neuvontapalvelun kautta voi nyt kysyä nimettömänä päihteidenkäytöstä A-klinikkasäätiön asiantuntijoilta. Vastauksen kysymyksiin saa henkilökohtaisesti viiden arkipäivän sisällä joko sähköpostitse tai www-sivuilta.

Päihdelinkki löytyy osoitteesta www.paihdelinkki.fi. Nimettömän neuvontapalvelun lisäksi tarjolla on muun muassa itsearviointitestejä, päihdeaiheisia tietoiskuja sekä keskustelupalsta, jossa voi esittää mielipiteensä ajankohtaisista päihteisiin liittyvistä aiheista.

Uusilla www-sivuilla on lisäksi muutaman kuukauden välein vaihtuva teemaosuus, johon on kerätty tietoa ja linkkejä valitusta aiheesta. Ensimmäisenä erikoisteemana on nettiriippuvuus.

Päihdelinkkiin pääsee myös A-klinikkasäätiön uudistuneesta www-palvelusta, joka on osoitteessa www.a-klinikka.fi. Sivuilla esitellään säätiön toimintaa ja henkilökuntaa.


Supertietokone laskee ydinräjähdyksen

Amerikkalainen IBM-yhtiö luovutti keskiviikkona Yhdysvaltain energiaministeriölle ennätyksellisen tehokkaan ja nopean supertietokoneen. Pacific Blue -nimellä tunnettu kone kykenee tekemään 3,9 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa eli se on noin 15 000 kertaa kesimääräistä PC-kotitietokonetta nopeampi.

Energiaministeriö aikoo käyttää Valkoisessa talossa juhlallisesti luovutettua superkonetta ydinräjäytysten simulointiin. Pacific Blue ei ole kuitenkaan kehityksen päätepiste, vaan vain välivaihe ohjelmassa kehittää vielä huomattavasti suorituskykyisempi tietokone.

Samalla Yhdysvalloissa kehitetään myös tuhat kertaa nykyistä Internetiä nopeampaa tietoverkkoa.


Tulossa suuren mitan Frankenstein-filmi

Frankensteinin hirviö palaa valkokankaille uudessa tarinassa. Täyspitkän, kokonaan digitaalisen hirviöseikkailun tuottaa suuryhtiö Universal Pictures.

Toistaiseksi hanke kulkee nimellä Untitled Frenkenstein CGI Project. Leffan hahmot ja tapahtumapaikat luo maineikas trikkipaja Industrial Light & Magic.

Uuden elokuvan ohjaajiksi on pestattu Dave Carson ja Brent Maddock. Tarina perustuu S.S. Wilsonin ja Maddockin alkuperäiseen filmikäsikirjoitukseen.

Frankenstein on Universalin hiljan perustetun animaation ja visuaaliefektien osaston ensimmäinen elokuva. Osaston on määrä tuottaa rainoja, joissa käytetään uudenlaista, tietokonepohjaista tekniikkaa ja animaatiota.

- Tällä elokuvalla valjastamme käyttöömme nykyaikaisen tekniikan. Tämän tekniikan avulla hyödynnämme elokuvakirjastomme klassikkojen rikasta perinnettä, sanoo Universalin hallintoneuvoston puheenjohtaja Casey Silver.

Silverin mukaan lähestymistapa on uraauurtava. Hän uskookin, että Frankenstein luo uuden standardin viihdemaailman terävimpään kärkeen. Universalin tuotantotekniikasta vastaava varatoimitusjohtaja John Swallow puolestaan muistuttaa, että asetelmassa on tietty ironia.

- Frankensteinin tarina oli ensimmäinen, jossa käsiteltiin sitä, kuinka teknologia voi mennä liian pitkälle. Minusta on osuvaa ja ironista, että juuri tämä tarina on siivittämässä vauhtiin uutta elokuvatekniikkaa, jolla luomme kainotekoisia, realistisia ihmishahmoja - ja ihmismäisiä hahmoja.

Tuleva hirviötarina on jatkoa Universalin legendaariselle vuoden 1931 Frankenstein-filmille. Tuossa elokuvassa hirviötä esitti Boris Karloff. Sittemmin hirviö on esiintynyt hyvinkin monentasoisissa filmeissä. Universalin Frankenstein saapuu valkokankaille kesällä 2000.


Empire State Buildingista laskuvarjoilla

Kaksi miestä on hypännyt laskuvarjoilla New Yorkin kuulusta Empire State Buildingista. Uskalias duo onnistui välttämään pidätyksen.

Vaaleanpunaisia varjoja käyttänyt parivaljakko hyppäsi rakennuksen 86. kerroksen näköalatasanteelta. He laskeutuivat onnistuneesti Manhattanin keskustaan.

Empire State Building muistetaan mm. filmikohtauksesta, jossa hirviö King Kong kiipeää jättitalon huipulle nainen kädessään.


Suomi mukaan eurooppalaiseen valolähdetutkimukseen

Suomi liittyy eurooppalaiseen tutkimushankkeeseen, jossa etsitään uusia valolähteitä tietoliikenteen käyttöön. Neljä vuotta kestävässä ja noin 84 miljoonaa markkaa maksavassa COST 268 -hankkeessa on mukana 15 maata. Suomea edustaa Tampereen teknillinen korkeakoulu TTKK.

Tutkimus selvittää yhdistepuolijohteisiin perustuvien uusien valolähteiden soveltuvuutta kuituoptisiin tietoliikenteen lähettimiin. Hanke pyrkii myös nopeuttamaan teknologian siirtoa tutkimuksesta tuotantoon.

TTKK:n tehtävä on mm. tutkia ns. resonanssi-LEDejä, jotka ovat hyvin kirkasta valoa synnyttäviä puolijohteita. Ne ovat täysin uusia valolähteitä. Tampereella tutkimusta tekee professori Markus Pessan johtama puolijohdelaboratorio.

Koonnut: IA
29.10.1998


AJASSA -SIVULLE