Eläinmaailmaa webissä



Biologia on kiehtova harrastus, jota talven lähestyessä voi harrastaa myös mukavasti tietokoneen ääressä.


Internetin biologia-sivut tarjoavat mielenkiintoista tietoutta Suomen luonnonvaraisista kasveista ja eläimistä. Tarjonta ei ole järin runsasta, mutta joukkoon mahtuu laadukkaitakin sivustoja.

Mehiläiset, nuo ahkerat hunajankerääjät, surraavat Penan hunajasivuilla. Sivut esittelevät perusteellisesti mehiläisten biologian sekä niiden hunajankeruun.

Siivekkäitä

BirdLife Suomi hyväksyy havainnot linnuista, joita Suomessa ei aiemmin ole tavattu. Sivut sisältävät runsaasti kuvia näistä harvinaisista vierailijoista sekä muuta tietoutta lintuhavainnoinnista.

Olli-Pekka Liinalaakson lintulinkit tarjoavat yli sata lintuaiheista linkkiä sekä Suomesta että ulkomailta.

Suomessa on 1700 uhanalaista kasvi- ja eläinlajia. Suomen ympäristökeskuksen lajiluettelo esittelee nämä lajit elinympäristöineen ja uhanalaisuuden syineen.

Kukkia ja mehiläisiä

Esa Mustosen luontogalleria on todellinen helmi Internetin luontoaiheisten sivustojen joukossa. Sivuilta löytyy tietoutta sekä hyönteisistä että kukista. Tarjolla on myös kiehtovia kertomuksia luontoretkistä.

Mustosen kanssa voi lähteä esimerkiksi hirvijahtiin, kuuntelemaan ikihonkien huminaa tai tutustumaan syysruskaan Sääksjärvellä. Kertomuksia elävöittää upeat luontoaiheiset valokuvat ja kertomukset ovat myös kuunneltavissa real audiona.

Metsähallituksen kansallispuistot -sivusto esittelee Suomen kansallispuistot, jotka tarjoavat luonnon alkuperäisessä olotilassaan. Sivujen tarjontaan kuuluvat kuvaukset kansallispuistoista kulkuyhteyksineen ja palveluineen sekä kartta puistojen sijainnista. Mukana on myös tapahtumakalenteri, josta löytyy tietoa tulevista tapahtumista.

Baltian maissa matkaava voi tutustua myös Baltic Parks -sivustoon, joka esittelee Viron, Latvian ja Liettuan kansallispuistot.

Seppo Leinosen kotikolon tarjontaan kuuluu ympäristöaiheisia pilapiirroksia ja sarjakuvia. Eikä myöskään kannata unohtaa Samin luontonurkkaa, joka esittelee todella erikoisia luonnoneläjiä.

Ulkomaisesta tarjonnasta kannattaa mainita Discovery Channel ja National Geographic Society.

MARKO HAKALA
30.10.1998


AJASSA -SIVULLE