Schröder valittiin liittokansleriksi



Saksan uusi liittokansleri Gerhard Schröder vannoi tiistaina virkavalansa saatuaan sitä ennen liittopäivien hyväksynnän nimitykselleen.


Schröderin mukaan maailmantalouden tila asettaa vakavia haasteita uudelle hallitukselle.

- Maailmantalouden tila ei ole tyydyttävällä tolalla, ja tämä aiheuttaa myös meille lisäongelmia, Schröder sanoi vannottuaan virkavalan ja saatuaan liittokanslerin valtuuskirjan liittopresidentti Roman Herzogilta.

- Meillä on kuitenkin rohkeutta ja päättäväisyyttä viedä läpi lupaamamme uudistukset, hän vakuutti.

Liittopäivät hyväksyi aiemmin tiistaina Schröderin nimityksen uudeksi liittokansleriksi. Liittopäivien 669 edustajasta 351 äänesti Schröderin puolesta ja 287 vastusti hänen valintaansa.

Schröderistä tuli siten Saksan seitsemäs sodan jälkeisen ajan liittokansleri. Hänen sosiaalidemokraattinen puolueensa SPD voitti syyskuussa pidetyt vaalit, ja uusi hallitus muodostetaan SPD:n ja vihreiden voimin. SPD syrjäytti vaalivoitollaan Saksaa 16 vuotta johtaneen liittokansleri Helmut Kohlin.

Kohl onnitteli ensimmäisten joukossa

Kohl oli ensimmäisten joukossa onnittelemassa Schröderiä valinnan jälkeen. Tiukkailmeisenä istunut Schröder puhkesi leveään hymyyn, kun liittopäivien puhemies Wolfgang Thierse ilmoitti äänestystuloksesta.

- Olen saavuttanut ammatillisen tavoitteeni. Tärkeintä minulle oli, että hallituspuolueet äänestivät yhdessä, hän sanoi äänestyksen jälkeen.

Schröderin johtamaan hallitukseen kuuluu 15 ministeriä, joista kolme on vihreiden edustajia. Vihreät saavat ulko-, ympäristö- ja terveysministerin paikat.

Työttömyyden kohentaminen päätavoitteena

Schröder peri edeltäjältään Saksan, jossa on neljä miljoonaa työtöntä, heikko talouskasvu ja yhä kalliimmaksi käyvä sosiaaliturva.

Schröderin hallituksen ykköstavoitteeksi on asetettu työllisyyden kohentaminen, mutta hänen suunnitelmansa työttömyyden supistamisesta hallituksen, työnantajien ja -tekijöiden pysyvän keskustelufoorumin avulla on saanut osakseen voimakasta arvostelua.

Lukuisien ekonomistien mukaan se on riittämätön tapa parantaa Saksan rakenteellisia ongelmia.

Talouden kohentaminen jää puolestaan valtiovarainministeri Oskar Lafontainen harteille. Lafontaine on myös SPD:n puheenjohtaja. Häntä pidetään Schröderin pahimpana vastustajana puolueen sisällä.

Schröder onkin joutunut valtansa alkumetreillä torjumaan epäilyjä, joiden mukaan juuri Lafontaine pitäisi todellista valtaa hallituksessa.

STT-IA
30.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE