Viikon EMU-uutiset lyhyesti


EMU-maiden inflaatio laski yhteen prosenttiin syyskuussa

Euroopan talous- ja rahaliittoon EMU:un kuuluvien maiden inflaatio laski syyskuussa keskimäärin yhteen prosenttiin, ilmeni Eurostatin torstaina julkistamista luvuista. Elokuussa yhdentoista EMU-maan inflaatio oli 1,2 prosenttia ja viime vuoden syyskuussa 1,7 prosenttia.

Euron käyttöönottavista maista ensi tammikuun alussa Ranskalla oli matalin inflaatio: 0,5 prosenttia. Seuraavaksi alhaisin se oli Saksassa: 0,6 prosenttia. Suomen inflaatio oli syyskuussa 1,4 prosenttia.

Kolmen maan inflaatio oli syyskuussa yli kaksi prosenttia: Italiassa 2,1 prosenttia, Portugalissa 2,2 prosenttia ja Irlannissa 2,8 prosenttia. Itävallan hinnat nousivat 0,6 prosenttia, Luxemburgin 0,7 prosenttia, Belgian 0,7 prosenttia ja Belgian 0,8 prosenttia. Hollannin inflaatio oli 1,3 prosenttia ja Espanjan 1,6 prosenttia.

Kaikkien Euroopan unionin jäsenvaltioiden keskimääräinen inflaatio laski elokuun 1,3 prosentista 1,2 prosenttiin.

Ruotsissa ei ollut inflaatiota lainkaan - hinnat päinvastoin laskivat 0,1 prosenttia vuositasolla. Tanskassa inflaatio oli syyskuussa 1,1 prosenttia, Britanniassa 1,5 prosenttia ja Kreikassa 5 prosenttia.


Euromailla ylijäämää ulkomaankaupassa

Yhdentoista tulevan EMU-maan yhteinen ulkomaankaupan ylijäämä oli 32,8 miljardia ecua (n. 196,8 miljardia mk) tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Näin kertoi torstaina Eurostat, EU:n tilastovirasto.

Pelkästään kesäkuussa oli näillä mailla, jotka ovat mukana EMU:ssa ensi vuoden alusta lähtien, yhteensä 8,3 miljardin ecun (n. 49,8 miljardia mk) ylijäämä kaupassa muun maailman kanssa. Muuhun maailmaan Eurostat lukee tässä yhteydessä myös Ruotsin, Tanskan, Britannian ja Kreikan, joissa euroa ei oteta käyttöön vuodenvaihteessa.

Saksalla oli tammi-kesäkuun välisenä aikana 34,4 miljardin ecun (206,4 miljardia mk) ylijäämä ulkomaankaupassaan. Euromaiden ulkomaankaupan kokonaislukua vievät huomattavasti alaspäin mm. Espanjan ja Portugalin ulkomaankaupan alijäämät.

Suomen osalta Eurostatin tilastot osoittavat 5,1 miljardin ecun (30,6 miljardin mk) ylijäämää vuoden alkupuoliskolla.


Niinistö uskoo joustoista kilpailuvalttia euroalueelle

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö uskoo, että työmarkkinoiden joustoista tulee kilpailuvaltti ensi vuoden alusta syntyvälle euroalueelle.

Niinistö sanoi tiistaina kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa, että 11 maan euroalueella ei voida kilpailla rahapolitiikalla, ja myös finanssipolitiikalla kilpaileminen käy vaikeaksi.

- Jäljelle jäävät rakenteet ja rakenteiden joustavuuskilpailu. Se joka on joustavin, menestyy, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä Suomi on kansainvälisessä vertailussa kilpailukyinen kaikilla muilla tavoin, mutta ongelmana ovat työmarkkinoiden jäykkyydet. Hänen mielestään juhlapuheissa kyllä puhutaan yrittäjien lisäämisen tarpeesta, mutta käytännössä ei ole haluttu toimia sen hyväksi.

Niinistö viittasi viime viikolla hallituksen sopimaan työehtosopimuslakikiistaan, jonka tuloksena järjestäytymättömät pienyrittäjät ovat saamassa mahdollisuudet käyttää työehtosopimuksissa sovittuja laista poikkeavia joustoja.

Niinistö leimasi ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (SDP) ja työministeri Liisa Jaakonsaaren (SDP) lausunnot joustoista "manöövereiksi", joissa haluttiin unohtaa hallituksen jo kahdesti sopima uudistus.


Hämäläinen ennustaa eurolle voittokulkua

Euroopan keskuspankin hallintoneuvoston jäsen Sirkka Hämäläinen uskoo, että eurosta tulee hyvin merkittävä maailmanlaajuinen maksuväline.

- Eurolla tulee todennäköisesti olemaan kansainvälisessä talousjärjestelmässä paljon tärkeämpi rooli kuin millään sen edeltäjävaluutoilla, Sirkka Hämäläinen sanoi Euro-konferenssissa pitämässään puheessa maanantaina New Yorkissa.

Hämäläisen mukaan euron valtti on muun muassa se, että se perii Euroopan vahvojen valuuttojen hyvän maineen. Hämäläinen arvelee, että euro kiinnostaa myös sijoittajia.

Hämäläinen muistuttaa, että talouspolitiikka ei ole syy eikä ratkaisu siihen, että Euroopan union työttömyysaste on korkea. Hänen mukaansa ongelmat johtuvat työmarkkinoiden rakenteesta.


Saksan ulkoministeri patistaa Britanniaa EMU:un

Saksan tuleva ulkoministeri Joschka Fischer kehottaa Britanniaa liittymään Euroopan talous- ja rahaliittoon EMU:un. Fischerin mukaan Britannian pitäisi lisäksi selkeyttää suhtautumistaan Euroopan unioniin.

- Britannia on avainmaa, jonka täytyy löytää paikkansa unionissa, Fischer sanoi ranskalaisen sanomalehden Liberationin haastattelussa.

Lisäksi Fischer haluaisi puhaltaa uutta eloa Saksan ja Ranskan välisiin suhteisiin. Hänen mukaansa Bonnin ja Pariisin väliset siteet ovat Euroopan yhtenäisyyden kannalta erittäin keskeisiä.

- Saksan ja Ranskan välisillä suhteilla on erityisrooli. Niistä riippuu, kehittyykö Eurooppa vai joutuuko se umpikujaan, Fischer toteaa.

Koonnut: IA
29.10.1998


TALOUS -SIVULLE