Tuomioistuin tyrmäsi ANC:n vetoomuksen

Etelä-Afrikan totuuskomission raportti julki



Etelä-Afrikan totuuskomissio tuomitsi torstaina julkistetussa raportissaan valkoisen apartheid-hallinnon rikokset, mutta arvosteli myös mustien Afrikkalaista kansalliskongressia ANC:tä ihmisoikeuksien loukkauksista.


Totuuskomission raportti julkistettiin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti torstaina puolilta päivin, huolimatta ANC:n viime hetken yrityksistä estää julkistaminen. Kapkaupunkilainen tuomioistuin hylkäsi kuitenkin ANC:n esityksen viivästyttää julkistamista.

Komission puheenjohtaja, rauhannobelisti piispa Desmond Tutu ojensi raportin presidentti Nelson Mandelalle. Tutun johtama komissio luonnehti selonteossa Etelä-Afrikassa 1948-1994 vallinnutta rotusortojärjestelmää rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

Piispa Tutu oli järkyttynyt ANC:n viime hetken yrityksestä estää raportin julkaiseminen. Yli kaksi vuotta kestäneiden kuulustelujen päätteeksi laadittu laaja selonteko rotusortohallinnon aikana tapahtuneista julmuuksista on Tutun mukaan laadittu tasapuolisesti.

- Olen koko ikäni taistellut tyranniaa vastaan, emmekä me halua yhdenlaisen tyrannian vaihtuvan toisenlaiseen. Jos valtaa käytetään väärin, taistelen sitä vastaan joka solullani, Tutu sanoi.

Presidentti Mandela sanoi raportin auttavan kansankuntaa sovinnoteossa ja jälleenrakennuksessa. Raportissa syytetään presidentin entistä vaimoa Winnie Madikizela-Mandelaa ihmisoikeuksien loukkauksista, jotka vaativat syytetoimia. Pariskunta erosi kaksi vuotta sitten.

Madikizela-Mandela piti selonteon mukaan 1980-luvulla mustien asuinalueella Sowetossa lähellä Johannesburgia yllä hirmuvaltaa, jonka uhreina kuoli ainakin 18 ihmistä.

Soweton asukkaat pelkäsivät ja inhosivat selonteon mukaan Madikizela-Mandelan henkivartijoita, "Mandela United Football Clubia". Madikizela-Mandela, josta käytettiin nimeä "Kansakunnan äiti", ei hillinnyt henkivartijoitaan, vaan päinvastoin edesauttoi luomaan ilmapiirin, jossa kaikki hänen vastustajansa leimattiin rotusorron kannattajien kätyreiksi, selonteko kertoi.

ANC:n johto tiesi raportin mukaan, että tilanne Sowetossa oli riistäytynyt hallinnasta, ja siksi ANC on osaltaan vastuussa, koska ei yrittänyt tarmokkaammin saada Madikizela-Mandelaa aisoihin.

Selonteko myöntää Madikizela-Mandelan ansiot taistelussa rotusortohallintoa vastaan, mutta sanoo tämän maineen tahriintuneen murha- ja kidutuspaljastusten vuoksi.

Myös Bothaa syytetään

Selonteossa syytetään entisiä valkoisia vähemmistöhallituksia murhista kidutuksista ja sieppauksista.

Entinen presidentti P. W. Botha auttoi selonteon mukaan luomaan "ilmapiirin, jossa tällaisia karkeita ihmisoikeuksien loukkauksia saattoi tapahtua ja tapahtui". Siksi Botha on vastuussa näistä ihmisoikeuksien loukkauksista.

82-vuotias Botha on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen 10-vuotisena presidenttikautenaan. Hän ei suostunut saapumaan totuuskomission kuultavaksi, mistä hänet tuomittiin ehdolliseen rangaistukseen.

Sen sijaan arvostelu Etelä-Afrikan viimeistä valkoista presidenttiä F. W. de Klerkiä vastaan oli poistettu selonteosta. De Klerk, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Nelson Mandelan kanssa 1993, pyysi tuomioistuimelta viime viikolla määräystä estää selonteon julkistaminen.

De Klerk on, toisin kuin Botha, pyytänyt anteeksi apartheidin aiheuttamia kärsimyksiä. Bothan tavoin de Klerk on sitä mieltä, että hän ei ole vastuussa alaistensa mahdollisista rikoksista. Ihmisoikeuksien rikkomuksista selonteko syyttää myös zulujen inkatha-puolueen johtajaa ja nykyistä sisäministeriä Mangosuthu Buthulezia.

ANC:n yritys torjuttiin

ANC yritti viime hetkellä estää selonteon julkistamisen, koska ANC:llä ei mielestään ole ollut tilaisuutta vasta selonteossa esitettyihin syytöksiin.

Tuomioistuin katsoi kuitenkin, että ANC:lle oli varattu riittävästi aikaa vastata raportissa esitettyihin syytöksiin. ANC katsoi, että totuuskomission raportti antaa väärän kuvan järjestön taistelusta apartheid-hallintoa vastaan.

Totuuskomission varapuheenjohtaja Alex Boraine sanoi, että tuomioistuimen päätös oli "totuuden ja oikeuden voitto".

STT-IA
30.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE