OECD: Japanin BKT supistuu 2,6 prosenttia



Japanin talouden taantuma on OECD:n keskiviikkona julkistetun maakatsauksen mukaan selvästi pahentunut vielä kesällä tehdyistä arvioista. Syynä tähän ovat Aasian taloudelliset ongelmat, pankkikriisi ja rahoitusjärjestelmän heikkous sekä julkisten talouden kautta tapahtuvan talouden elvytyksen kiristäminen, todetaan katsauksessa.


Japanin bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 2,6 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna vain 0,2 prosenttia, ennustaa OECD. Vielä kesäkuussa OECD ennakoi Japanin kokonaistuotannon supistuvan tänä vuonna vain 0,3 prosenttia ja kasvavan ensi vuonna 1,3 prosenttia.

Viime vuosikymmenen lopun kuplatalouden puhkeamisen jälkeen Japanin talous on taantunut koko vuosikymmenen.

Kehitystä on pahentanut rahoitusjärjestelmän kriisin pitkittyminen ja kyvyttömyys kansantalouden rakenteellisiin uudistuksiin. Nyt valtion velan nopea kasvu on nousemassa julkisen talouden elvytysmahdollisuuksien rajoitteeksi.

Julkisella taloudella on vielä jonkin verran elvytysvaraa, mutta sen arvioidaan nopeasti vähenevän. Japanin julkisen talouden nettovelka on noin 25 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta bruttovelka BKT:n tasolla. Velka kasvaa kuitenkin nopeasti.

Varainhoitovuonna 1999 julkisen talouden alijäämä on noin 5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ilman sosiaaliturvarahastoja Japanin julkinen velka nousi vuonna 1996 jo noin 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vuosikymmenen loppuun mennessä se nousee noin 85 prosenttiin, mikä on vielä hoidettavissa.

Velan kasvu on OECD:n mukaan kuitenkin pian pysäytettävä, vaikka eläkkeiden rahoitus ratkaistaisiin erikseenkin, jottei velka muodostu ylipääsemättömäksi ongelmaksi.

Tarvittaisiin laaja rakenneuudistus

Japanin talouden laaja rakenneuudistus, rahoituskriisin nopea purkaminen, avoimuuden ja kilpailun lisääminen sekä kysynnän elvyttäminen ovat katsauksen mukaan välttämättömiä, mikäli Japani haluaa katkaista talouden pitkään jatkuneen taantumisen. Ellei toimiin ryhdytä, uhkaa Japanin kasvu pysähtyä kokonaan.

Kuluvan vuosikymmenen pitkittyneen talouskriisin johdosta Japanin bruttokansantuotteen kasvu on hidastui vuosina 1991-1997 vain 1,7 prosenttiin vuodessa.

Viime vuosikymmenellä Japanin bruttokansantuote kasvoi keskimäärin 4,0 prosenttia, 70-luvulla keskimäärin 4,5 prosenttia ja 60-luvulla keskimäärin 10,2 prosenttia vuodessa.

Japanin kansantalouden kasvu jää OECD:n laskelmien mukaan tällä hetkellä runsaat viisi prosenttia alle talouden kasvumahdollisuuksien. Bruttokansantuotteen potentiaalinen pitkän ajan kasvuvauhti on painunut jo alle 1,5 prosentin.

- Ilman merkittäviä rakenteellisia uudistuksia Japanin talouden kasvu näyttää pitemmällä ajalla muodostuvan kehnoksi, todetaan katsauksessa.

Potentiaalinen kasvuvauhti painuu vuosikymmenessä alle yhden prosentin ja laskee sen jälkeen vain 0,5-0,7 prosenttiin vuodessa.

STT-IA
30.10.1998


TALOUS -SIVULLE