Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Pohjois-Korea saattaa päästää tutkijoita maanalaisiin tiloihinsa

Pohjois-Korea on lupautunut neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa siitä, päästääkö se amerikkalaisia ydinasetutkijoita maanalaisiin tiloihinsa. Yhdysvallat epäilee, että Pohjois-Korea valmistaa ydinaseita salaisessa tuotantolaitoksessa.

Yhdysvaltain lähetystö matkustaa Pohjois-Koreaan marraskuun puolivälissä. Keskustelujen aloittaminen ei tarkoita kuitenkaan automaattisesti sitä, että tutkijat pääsisivät maanalaisiin tiloihin.

Pohjois-Korea on aikaisemmin sopinut jäädyttävänsä ydinaseohjelmansa, mutta nyt maan epäillään rakentavan salassa ydinaseiden tuotantolaitosta. Yhdysvaltain vakoilusatelliitit kuvasivat elokuussa valtavaa rakennustyömaata noin 40 kilometriä koilliseen Yongbyonista.

Pohjois-Korea solmi vuonna 1994 sopimuksen, jossa se sitoutui keskeyttämään ydinohjelmansa. Vastineeksi Yhdysvallat lupasi maalle apua sekä talouspakotteiden asteittaista helpottamista. Pohjois-Korea on aiemmin syyttänyt Yhdysvaltoja siitä, ettei se ole täyttänyt omaa osaansa sopimuksesta.


Avustaja: Jeltsin ei vastaa enää Venäjän taloudesta

Presidentti Boris Jeltsin on luovuttanut Venäjän talousasioiden hoidon kokonaan pääministeri Jevgeni Primakovin hallitukselle, sanoi Jeltsinin avustaja keskiviikkona julkaistussa lehtihaastattelussa.

Varakansliapäällikkö Oleg Sisujev totesi Sevodnja-lehdelle, että Jeltsin haluaa käyttää virkakautensa loppuajan Venäjän perustuslain uudistamiseen.
- Presidentin pääasiallinen työ tulee olemaan perustuslain uudistaminen. Hallitus on nykyään täysin vastuussa taloudesta, hän sanoi.

Sisujevin mukaan Primakovin nimittäminen pääministeriksi on rauhoittanut poliittisen kriisin, joka syntyi Jeltsinin yrittäessä saada Viktor Tshernomyrdin takaisin hallituksen johtoon.

- Nykyinen hallitus nojautuu parlamentin alahuoneen enemmistöön. Presidentti myöntyi tämän periaatteen noudattamiseen, vaikkei se minun nähdäkseni ollutkaan hänelle helppoa, Sisujev sanoi.


Kiinalaislentäjä kaappasi oman koneensa

Kiinalainen lentäjä kaappasi keskiviikkona kuljettamansa matkustajakoneen ja ohjasi sen Taiwaniin, kertoivat taiwanilaiset viestimet.

Kotimaanlennolla olleessa Air China -lentoyhtiön koneessa oli runsaat sata ihmistä, heidän joukossaan myös parisenkymmentä ulkomaalaista. Taiwanin television mukaan kiinalaislentäjä ilmoitti kaappauksen syyksi tyytymättömyytensä Kiinan oloihin. Lennolla oli mukana myös lentäjän vaimo.

Kone oli matkalla pääkaupungista Pekingistä kohti eteläkiinalaista Kunmingin kaupunkia, kun lentäjä käänsi suunnan kohti Taiwania. Taiwanin ilmavoimien koneet saattoivat kaapatun matkustajakoneen Taipein kansainväliselle lentokentälle. Lentäjän kuulustelut aloitettiin oitis koneen saavuttua Taiwaniin.

Taiwanilaiset tiedotusvälineet arvelivat aluksi, että kaappaajalla oli apureita koneen 95 matkustajan joukossa.


YK pienensi väkilukuennustettaan AIDS:n vuoksi

YK on pienentänyt maailman väkilukuennustettaan AIDS:n aiheuttaman kuolleisuuden vuoksi. YK arvioi, että maailman väkiluku on 8,9 miljardia vuonna 2050. Luku on 400 miljoonaa vähemmän kuin edellisessä, kaksi vuotta sitten tehdyssä ennusteessa.

YK:n mukaan uudet luvut aidsin levinneisyydestä ovat murskaavia. Esimerkiksi eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Botswanassa joka neljäs aikuinen on hiv-positiivinen. Maan kansalaisten odotettavissa oleva elinikä putoaa ensi vuosituhannen alussa 41 vuoteen. Vielä 1990-luvun alussa elinikä oli 61 vuotta.

Ennustetta pienentää myös se, että syntyvyys on laskussa kaikkialla maailmassa.


YK:n raportti: Irakin ohjuksissa hermokaasua

Yhdysvalloissa ja Ranskassa tehdyt laboratoriokokeet vahvistavat, että Irak käytti tappavaa VX-nimistä hermokaasua ohjuksissaan ennen vuoden 1991 Persianlahden sotaa, ilmenee maanantaina julkaistusta YK:n raportista. Irak on tähän asti kiistänyt panneensa kyseistä hermokaasua ohjuksiinsa.

YK:n turvallisuusneuvostolle jätetyn raportin on laatinut 17 tiedemiestä seitsemästä maasta. Irakin aseidenvalvontaryhmän Unscomin johtajan Richard Butlerin mukaan Unscom aikoo vaatia Irakilta selvityksen asiasta.

Tutkimustulos valmistui Yhdysvalloissa jo kuukausia sitten, mutta Irakin vaatimuksesta samat tutkimukset tehtiin Ranskassa ja Sveitsissä. Sveitsissä tulosta ei pystytty vahvistamaan, mutta Ranskassa tutkijat tulivat siihen tulokseen, että Irakin ohjuksissa on ollut joko VX:ää tai muuta hermokaasua kuten sariinia.


Viro kaavailee pakko-ottoja rikollisilta

Viron oikeusministeriö suunnittelee asetusta, jonka mukaan rikokseen syyllistyneiltä perittäisiin aina varsinaisen rangaistuksen ohella ns. pakkoraha. Se käytettäisiin rikoksen uhrien vahinkojen korvaamiseen.

Oikeusministeri Paul Varulin mukaan maksun joutuvat maksamaan kaikki tuomitut. Maksu ei ole mikään rangaistus, vaan varsinainen tuomio tulee sen päälle, hän sanoo.

Varulin mukaan rikokset luokiteltaisiin kolmeen eri luokkaan. Näihin syyllistyneiltä perittäisiin 1 250, 875 tai 625 kruunua rikoksen vakavuuden mukaan.

Kaikilta rikollisilta ei pakko-ottoa saada, mutta kun noin kolme neljännestä oikeusistuimissa tuomituista saa sovittaa rikoksensa vankilan muurien ulkopuolella, heiltä on mahdollisuus periä rahat, Varul sanoo.

Valtio käyttäisi suunnitelman mukaan rahat korvauksina rikoksen uhreille aina 50 000 kruunuun saakka. Säädös on tarkoitus liittää jo valtion ensi vuoden talousarvioon ja korvausten maksaminen alkaa vuonna 2000.


Unkari suosituin EU-tulokas

Unkari on suosituin maa Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneista 11 valtiosta. Tämä käy ilmi lokakuussa julkaistusta Eurobarometri-kyselystä, jossa tiedusteltiin ihmisten mielipidettä EU:n laajenemisesta.

Kysely tehtiin EU:n nykyisissä jäsenmaissa, ja siinä Unkarin mukaan tuloa ilmoitti tukevansa 53 prosenttia vastanneista. Toiseksi suosituin hakijamaa on Puola (49 %) ja kolmanneksi Tshekin tasavalta (48 %).

Tutkimuksen mukaan 74 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että "EU:sta tulee entistä tärkeämpi maailmassa, jos siinä on enemmän valtioita". Toisaalta 45 prosenttia arveli, että laajeneminen tulee kalliiksi nykyisille jäsenmaille.

Koonnut: IA
29.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE