David Korten: Markkinatalous ilman sääntelyä ei ole markkinataloutta



Markkinavoimia on ehdottomasti säänneltävä, sillä muuten ne kääntyvät tuhoisasti itseään vastaan. Tämä on amerikkalaisen yhteiskuntakriitikon David Kortenin mukaan se asia, mikä markkinoiden toiminnasta tiedetään.


Korten myös varoittaa sekoittamasta todellista markkinataloutta nykyiseen maailmanlaajuiseen kapitalismiin.

- Globaalin kapitalismin suhde markkinatalouteen on kuin syövän suhde ihmiskehoon. Syöpä kehittyy, kun yksi solu unohtaa olevansa osa kokonaisuutta ja ryhtyy kasvamaan hallitsemattomasti. Lopulta se tuhoaa koko kehon, Korten sanoi keskiviikkona Helsingissä.

Korten arvostelee voimakkaasti monikansallisten suuryritysten valtaa suurta huomiota herättäneessä kirjassaan Maailma yhtiöiden vallassa. Nyt hän laatii uutta teosta, jossa hahmotellaan vaihtoehtoja globaalille kapitalismille.

- Saattaa kuulostaa paradoksaaliselta, mutta vaihtoehto on demokratia ja markkinatalous, Korten sanoi.

Hänen mukaansa markkinateoria on Adam Smithistä alkaen nojannut ajatukseen pienistä tuottajista, jotka omistavat ainakin osan tuotantovälineistään ja jotka kilpailevat tuotteidensa laadulla ja hinnalla. Globaali kapitalismi puolestaan kulkee kohti monopoleja.

Raha ei ole vaurautta

Korten arvostelee erityisen kovasanaisesti globaaleja finanssi- eli rahoitusmarkkinoita, joilla valtavat määrät pääomaa liikkuu ympäri maailman etsimässä nopeita voittoja. Tällä tavalla luodaan järjestelmä, joka kasaa rahaa harvoille samalla kun se syö pohjaa koko maailman tuotantokapasiteetilta.

- Esimerkiksi pörssissä todellinen investointi on vain sellainen, jolla ostetaan uuden osakeannin osakkeita. Muu on spekulointia.

- Vanhoissa osakkeissa ostaja maksaa välittäjän palkkion ja loppu raha menee osakkeen myyjälle. Itse yhtiö ei saa penniäkään, Korten sanoi.

Korten arvioi, että spekulatiivista pääomaa liikkuu maailmalla noin kaksi biljoonaa dollaria päivässä.

- Jopa jotkut spekulaattorit myöntävät, että sääntelyä tarvitaan. Kuitenkin esimerkiksi kansainvälinen investointisopimus MAI perustuu ajatukselle, että tulemme sitä vauraammiksi mitä enemmän raha liikkuu ympäri maailman paisuttamassa pörssikurssien arvoa, Korten sanoi.

Hänen mukaansa nykyisessä järjestelmässä luodaan rahaa niille, joilla sitä jo ennestään on ilman, että he likaisivat käsiään todellisessa työssä.

- Tämä perustuu väärinymmärrykseen. Raha ei ole vaurautta. Rahan arvo perustuu vain yhteiskunnalliseen sopimukseen siitä, että sillä voidaan lunastaa hyödykkeitä. Nykyisessä järjestelmässä voittajia ovat spekulaattorit ja häviäjiä ne, jotka tuottavat todellista vaurautta.

Kortenin mukaan nopeasti liikkuva spekulatiivinen pääoma olisi saatava kokonaan eliminoiduksi maailmantaloudesta.

- Poliitikkojen on otettava valta takaisin. Tarvitaan radikaali poliittinen uudistusprosessi, jolla rahan valtaa politiikassa vähennetään. Tämä on erityisen totta Yhdysvalloissa, jossa pankkiirit omistavat poliitikot.

- MAI-sopimus ja vastaavat mekanismit tähtäävät toisaalta siihen, ettei eri maiden hallituksilla olisi valtaa puuttua pääomaliikkeisiin. Minusta pitäisi mennä päinvastaiseen suuntaan.

- Kaikkien kansainvälisten sopimusten tulisi puolustaa kansojen ja hallitusten oikeutta päättää siitä, miten ne rajoittavat valuutan liikkeitä maansa rajojen yli, Korten sanoi.

STT-IA
30.10.1998


TALOUS -SIVULLE