A. Nenäkäs

30.10.1998





Eläkeläisiä avaruuteen

Yhdysvaltalainen senaattori ja entinen avaruussankari John Glenn ammuttiin toisen kerran avaruuteen. Hän lähti sukkulalennolle Cape Kennedystä torstaina.


Paikalla oli 4 000 toimittajaa, joten kysymyksessä on mitä mahtavin mediatempaus. Onnistuessaan operaatio tuo NASA:lle roppakaupalla sen kaipaamaa positiivista julkisuutta ja perustelee suurelle yleisölle sen, miksi avaruustutkimukseen suoritetut valtavat sijoitukset ovat perusteltuja.

Historialliseksi lennon tekee se, että senaattori Glenn on 77-vuotias, sekä se, että hän nousi kansallissankariksi avaruuskilpailussa suorittamalla aikanaan koirankopinkokoisella Gemini-avaruusaluksella pikku koukkauksen juuri ja juuri avaruuden rajoille.

Maailmalla tämä sukkulalento on todellinen suuruutinen. Meillä Yleisradio ja MTV eivät tunnu tietävän siitä mitään. Uskotaanko viestimissämme, että avaruusrintaman uutiset eivät kiinnostaisi suomalaisia?

Jos uskotaan, ovat uskossaan väärässä. Minä ja sadat kaltaiseni seuraamme sukkulan lähtöä CNN:n kautta ja jätämme tänään väliin mitättömät TV-uutiset ja vaimoltakin jää nyt kyllä Onnenpyörä näkemättä.

USA:ssa keskustellaan kovasti siitä, onko tällä sukkulalennolla tieteellistä merkitystä vai onko kyseessä vain NASA:n mainostempaus. NASA itse pysyy kannassaan, että merkitystä on. Lennolla suoritetaan mittava biolääketieteellinen koesarja, jollaista ei ennen ole tehty.

Nyt tutkitaan painottomuuden vaikutusta ihmisen elimistöön ja hänen aisteihinsa. Avaruusbiolääketiede on uusi tieteenala ja sitä on vakavassa mielessä tällä volyymillä harjoitettu vasta hieman runsaan vuoden päivät. Vielä ei tiedetä mitä hyötyä siitä meille maanpäällä elämään joutuville on, mutta väittävät että on.

Vanhastaan tiedetään, että astronautti menettää avaruudessa ollessaan luumassastaan noin prosentin kuukaudessa polkipa hän kuupyörää kuinka tahansa. Tiedetään myös, että astronautit (ja kosmonautit) kärsivät mm. unihäiriöstä, jotka jatkuvat varsin pitkään myös maahan paluun jälkeen. Myös sydämentoiminnan häiriöitä esiintyy.

Glennin lähettämistä perustellaan nyt sillä, että kuvatut oireet kuuluvat myös täällä maankamaralla esiintyviin tavanomaisiin vanhuusiän vaivoihin. Glenn onkin juuri tällä hetkellä mahdollisesti maailman terveydentilaltaan tarkimmin tutkittu henkilö.

Tutkimukset jatkuvat myös avaruudessa. Glenn mm. nielee ennen lähtöään Burana-kapselin kokoisen lämpömittarin, joka otetaan talteen kun se poistuu hänen elimistöstään luonnollista tietä. Laite rekisteröi lämpötiloja hänen sisuskaluissaan.

Palattuaan avaruudesta Glenn joutuu erittäin huolelliseen koesarjaan, kuten myöskin muut tälle lennolle osallistuvat. Sydämentoiminnat ja aineenvaihto syynätään perinpohjin. Samoin kyky erilaisin motorisiin suorituksiin. Lihaskoostumus ja -aineenvaihdunta analysoidaan erikseen.

Jotakin uutta opitaan varmasti. Ei ole sattuma, että viihdymme erityisen hyvin omassa painovoimakentässämme.

Tieteelliseltä kannalta mielenkiintoisempi on kuten Deep Space I, maailmanhistorian ensimmäinen ioniraketti, joka laukaistiin viikko sitten ja josta ei siitäkään kotoisissa tiedotusvälineissä tiedetty mitään. Avaruuden ystäviä kehotankin vierailemaan juuri nyt NASA:n kotisivuilla, missä on juuri nyt paljon seurattavaa.

Kuvassamme muuten Deep Space I.


KOLUMNIT -SIVULLE