Suurten kehitysmaiden paino maailmantaloudessa kasvaa

OECD: Kiinan bruttokansantuote ohi Yhdysvaltojen vuonna 2015



Kiinan bruttokansantuotteen nopea kasvu jatkuu seuraavien parin vuosikymmenen ajan ja vuonna 2015 maan kokonaistuotannon määrä nousee todennäköisesti suuremmaksi kuin Yhdysvaltain bruttokansantuote.


Kehittyneitä maita nopeamman kasvun ansiosta Kiinan osuus maailman kokonaistuotannosta nousee 90-luvun puolivälin vajaasta 11 prosentista runsaaseen 17 prosenttiin vuonna 2015.

Tämä ennuste sisältyy OECD:n kehitystutkimuskeskuksen julkaisemaan tutkimukseen Kiinan pitkän ajan talouskehityksestä.

Tutkimuksen tekijä on tunnettu taloushistorioitsija ja kasvututkija Angus Maddison. Tutkimus Chinese Economic Performance in the Long Run ilmestyi hiljattain.

Ennusteen perusteella Kiina nousisi kokonaistuotannon määrällä mitattuna vuonna 2015 uudelleen maailman suurimmaksi kansantaloudeksi. Kiinan bruttokansantuote oli lähes kahden vuosituhannen ajan maailman suurin, kunnes Yhdysvallat vuonna 1890 ohitti sen.

Maddisonin luokittelussa Euroopan unionia ei käsitelty yhtenä yksikkönä. Hänen laskelmiensa ja muiden OECD:n tilastojen perusteella laajentuva EU on kokonaistuotannolla mitattuna maailman johtava talousmahti. Sen bruttokansantuote pysyy maailman suurimpana myös vuonna 2015.

Kiinan talous alkoi kasvaa nopeasti vuonna 1978 aloitettujen talousuudistusten ja taloudellisen avautumisen ansiosta.

Niitä edelsi viime vuosisadan alkupuolelta alkanut sekasorron ja hajaannuksen kausi, jonka aikana Kiina joutui eristyksiin nopeasti kehittyneestä maailmantaloudesta ja taantui taloudellisesti.

Talouden kasvu 5,5 % vuodessa

Maddison arvioi Kiinan talouden kasvuvauhdin hidastuvan hieman kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen vauhdista mutta kasvavan edelleen nopeasti.

Pitkän ajan keskimääräiseksi kasvuksi vuosina 1995-2015 Maddison ennustaa 5,5 prosenttia. Edellisten kahden vuosikymmenen kasvu oli keskimäärin 7,5 prosenttia vuodessa.

Kiinan henkeä kohti lasketun bruttokansantuotteen kasvuvauhdin Maddison arvioi hidastuvan 6,0 prosentista 4,5 prosenttiin.

Vuonna 2015 Kiinan henkeä kohti lasketun kokonaistuotannon arvo nousisi lähelle koko maailman keskiarvoa.

Tällä hetkellä Kiina on melko köyhä maa, vaikka sen bruttokansantuote onkin Maddisonin laskelmien mukaan reaalisesti neljännestä suurempi kuin Japanin.

Kiinan henkeä kohti laskettu bruttokansantuote on vain puolet maailman keskiarvosta. Se on runsas kymmenesosa Yhdysvaltain ja runsas seitsemäsosa Japanin henkeä kohti lasketusta reaalisesta bruttokansantuotteesta.

Toteutuneen kehityksen perusteella tutkimuksessa esitetty Kiinan kasvuarvio on Maddisonin mukaan hyvin mahdollinen.

Se on hänen mukaansa itse asiassa melkoisesti alempi kuin Hongkongin, Japanin, Korean, Singaporen ja Taiwanin henkeä kohti lasketun bruttokansantuotteen 20 vuoden kasvuvauhti sen jälkeen, kun niiden henkeä kohti laskettu BKT nousi Kiinan nykyiselle tasolle.

Kasvun edellytyksenä ongelmien ratkaiseminen

Ennusteen toteutuminen edellyttää Maddisonin mukaan, että Kiina pystyy ratkaisemaan siirtymätalouksille tyypilliset talouspolitiikan ongelmat.

Markkinoiden toimintaa tukevan lainsäädännön voimaansaattamisen rinnalla keskeisiä ongelmia ovat hänen mukaansa suuren valtionyrityssektorin saneeraus, toimivien terveiden rahoitusmarkkinoiden luominen ja julkisen talouden tasapainon turvaaminen.

Tappiollisella valtionyrityssektorilla toimi vuonna 1996 yhteensä 114 000 yritystä, joiden palveluksessa oli 43 miljoonaa työntekijää. Yrityksistä suuri osa oli kannattamattomia. Ne vastasivat myös merkittävästä osasta valtion pankkien arviolta 270 miljardin dollarin hoitamattomista luotoista.

Kiinan korkein johto on Maddisonin arvion mukaan hyvin tietoinen talouden keskeisistä ongelmista ja "näyttää olevan sitoutunut tilanteen muuttamiseen".

Maddison vertaa tutkimuksessaan eri maiden kansantalouksia hintatasojen erot poistavilla ostovoimapariteeteilla. Hän on tutkimuksessaan muuntanut Kiinan pitkän ajan osoittimet vertailukelpoisiksi OECD-maissa sovellettavilla menetelmillä tähän mennessä kattavimmin.

Vertailun pohjana ovat vuoden 1990 ostovoimapariteetteihin perustuvien kertoimien mukaiset "kansainväliset dollarit." Lukuarvoja ei siksi voi muuntaa toisiksi valuuttojen nimellisillä vaihtokursseilla, jotka eroavat usein tuntuvasti ostovoimapariteetista.

Kiinan osuus 10,8 % maailmantuotteesta

Vuonna 1995 Kiinan osuus maailman kokonaistuotannosta oli Maddisonin laskujen mukaan ostovoimapariteetein 10,8 prosenttia ja väestöstä 21,3 prosenttia.

Kiinan bruttokansantuotteen arvo oli tuolloin 3 196 miljardia ppp-dollaria, kun koko maailmantuote oli 29 421 miljardia kansainvälistä dollaria.

Yhdysvaltain bruttokansantuote oli vuonna 1995 laskelmien mukaan 6 150 miljardia dollaria, Japanin 2 476 miljardia dollaria ja Intian 1 437 miljardia dollaria. 32 kehittyneen maan ryhmän bruttokansantuote oli 7 339 miljardia dollaria.

Vuonna 2015 Maddison ennustaa Kiinan kokonaistuotannon arvon nousevan 9 406 miljardiin dollariin. Yhdysvaltain bruttokansantuote olisi tuolloin 9 338 miljardia dollaria eli hieman pienempi kuin Kiinan bruttokansantuote.

32 kehittyneen maan ryhmän kokonaistuotannon arvoksi Maddison ennusti 10 291 miljardia dollaria. Ennusteessa maailman väkiluku kasvaa YK:n arvion mukaisesti 5 664 miljoonasta 7 369 miljoonaan ihmiseen.

Kiinan osuus maailmantuotteesta olisi vuonna 2015 Maddisonin tutkimuksen mukaan 17,4 prosenttia ja Yhdysvaltain 17,3 prosenttia. Vuonna 1995 Yhdysvaltain bruttokansantuote oli 20,9 prosenttia maailmantuotteesta ja 32 muun kehittyneen maan ryhmän 24,9 prosenttia.

Yhdysvaltain henkeä kohti laskettu BKT nousee vuonna 2015 Maddisonin arvion mukaan 30 268 dollariin ja Kiinan 6 398 dollariin. 32 kehittyneen maan ryhmän henkeä kohti lasketuksi kokonaistuotannon arvoksi hän laskee 22 199 dollaria.

Koko maailmantuotteen arvoksi vuonna 2015 Maddison ennustaa 53 966 miljardia dollaria eli keskimäärin 7 323 dollaria henkeä kohti.

Globalisaatio tukee kehitysmaiden kasvua

Kiinan talouspolitiikan avautuminen on tapahtunut samaan aikaan kun maailmantalouden nopea globalisaatio on vauhdittanut taloudellista kasvua kaikkialla.

Kiina on useiden muiden kehitysmaiden tavoin osannut hyödyntää uusia mahdollisuuksia kytkeytyä maailmantalouteen. Viennin osuus Kiinan bruttokansantuotteesta on silti ostovoimapariteetein edelleen vain noin viisi prosenttia.

Seuraavien parin vuosikymmenen aikana maailman taloudellinen yhdentyminen ja teknologinen kehitys kiihdyttävät erityisesti kehitysmaiden talouskasvua.

Mikäli markkinoiden avautuminen ja kaupan esteiden purkaminen jatkuu, nousee kehitysmaiden elintaso ja niiden osuus maailmantuotannosta hyvin paljon lähivuosikymmeninä.

Maddisonin Kiinaa koskeva ennuste on samansuuntainen kuin viime talvena julkaistu OECD:n tutkimus The World in 2020 Towards a New Global Age.

Siinä arvioidaan viiden suuren kehitysmaan eli Brasilian, Kiinan, Intian, Indonesian ja Venäjän painoarvon kasvua maailmantaloudessa.

Eurooppa suurin talousmahti

Maailma vuonna 2020 -tutkimuksen mukaan Euroopan unionin ja EFTA-maiden yhteenlaskettu osuus maailmantuotteesta oli vuonna 1995 reaalisesti noin 22 prosenttia.

Viiden suuren kehitysmaan ryhmän osuus oli ostovoimapariteetein laskettuna 21 prosenttia, Yhdysvaltain 20 prosenttia, Japanin 8 prosenttia ja muiden maiden 23 prosenttia.

Maailmankaupan esteiden purkautumiseen perustuvan nopean kasvun vaihtoehdon mukaan maailmantuotteen jakaantuma muuttuu nykyistä edullisemmaksi kehitysmaille vuoteen 2020 mennessä. Niiden reaalinen henkeä kohti laskettu bruttokansantuote vuonna 2020 nousisi laskelman mukaan 270 prosenttia korkeammaksi kuin vuonna 1995.

Kehittyneitä maita nopeamman talouskasvun ansiosta kehitysmaiden suhteellinen osuus maailmantuotteesta kasvaa vuosina 1995-2020 kaksi kolmasosaa. Teollisuusmaiden osuus maailmantuotteesta laskee samaan aikaan 56 prosentista 33 prosenttiin.

OECD-maiden kokonaistuotannon kasvuksi Maailma 2020 -tutkimuksessa arvioitiin 2,9 prosenttia vuodessa. Kehitysmaiden talous kasvaa oletuksen mukaan keskimäärin 6,7 prosenttia vuodessa. Viiden suuren kehitysmaan kasvuksi arvioitiin noin 7 prosenttia vuodessa.

Maailmantuote kolminkertaistuu kehitysarvion mukaan vuodesta 1995 vuoteen 2020.

Tutkimuksessa arvioidaan EU-15:n ja EFTA:n osuudeksi maailmantuotteesta vuonna 2020 yhteensä 12 prosenttia. Yhdysvaltain osuus on arvion mukaan 11 prosenttia ja Japanin 5 prosenttia.

Viiden suuren kehitysmaan yhteenlaskettu osuus maailmantuotteesta nousisi OECD:n ekonomistien laskelman mukaan vuonna 2020 yhteensä 35 prosenttiin maailmantuotteesta. Muiden kehitysmaiden maailmantuoteosuus kohoaisi samaan aikaan 23 prosentista 32 prosenttiin.

STT-IA
30.10.1998


TALOUS -SIVULLE