Kera

Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Talsa

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


30.10.1998

Politiikan etiikkaa ja moraalia - ja vähän poliittista hupiakin

Politiikan moraali ja etiikka ovat tämän tästä keskusteltavina. Milloin keskustellaan siitä, mitä teki Kauko Juhantalo tai Ulf Sundqvist. Viimeksi vuorossa oli Paavo Lipponen. Nämä yksittäisten henkilöiden tekemisiä tai tekemättä jättämisiä koskevat keskustelut ovat tärkeitä ja ne myös kiinnostavat kansalaisia. Niillä on kuitenkin hintansa.

Joka kerta kun tällainen keskustelu käydään, vahvistuu tilapäisesti käsitys, että politiikan moraali ja etiikka olisivat jotenkin kestämättömällä pohjalla. Kuitenkin keskustan valtakauden salaputkijupakoista on pitkä matka siihen, mistä nyt edes epäillään.

Päivänselvää on, että politiikassakin on niitä, joiden toimet eivät kestä moraalista tai juridista tarkastelua. Kuitenkaan se, että Joku Jokusen -nimen perässä on hänen puoluekantansa (Jokuset), ei kerro mitään siitä millainen politiikan moraali yleisesti ottaen on, tai millainen se on tässä viiteryhmässä. Leimaa se kuitenkin.

Politiikan moraali kyseenalaistetaan yleisemminkin sillä perusteella, että joku poliitikko on tehnyt väärää. Mutta jos joku opettaja saa Sotkamossa sakot siitä, että on kutsunut tummaihoisempaa ihmistä "neekeriksi", ei maamme opettajakunta leimaudu rasisteiksi. Tai kun korkea-arvoinen poliisi saa syytteen parituksesta, ei poliiseja yleisesti aleta pitää parittajina.

Politiikkaan, kuten kaikkialle, löytävät tiensä myös ne, jotka menettelevät epäeettisellä tavalla. Politiikassa mukana olevat saavat kantaa heidänkin taakkaansa. Mikä on väärin, mutta niin vain on.

Onko ihme, että kaikki eivät halua omatta syyttään ryvettymään?

Tästäpä päästäänkin aasinsillan kautta tuoreeseen Research Internationalin MTV:lle tekemän puoluekannatusarvioon.

Kannatusmuutosten yleisimpänä selittäjä pidetään SDP:n osalta Sundqvist-Alho-sotkua, johon keskustaoppositio sotki myös pääministeri Paavo Lipposen (SDP) tekemällä asiasta välikysymyksen.

Ilmeistä on, että SDP:n vetovoima väheni pääministerin tultua sekoitetuksi asiaan tavalla, jossa täysin todisteitta syntyy kuva, ettei Lipposella olisi puhtaita jauhoja pussissaan. Onko vai ei, ei ole ulkopuolisen tiedettävissä.

Monen asioita tiedotusvälineiden kautta syntyvien mielikuvien perusteella päätelmiä tekevän kohdalla Lipponen uskottavuus on kärsinyt kolauksen. Kolauttaja oli kävelevä miinanpolkija Arja Alho, joka toimittaja Timo Harakan kanssa käymässään keskustelussa meni puhumaan läpiä harakanpesäänsä.

Keskustaoppositio yritti hyötyä tilanteesta tekemällä välikysymyksen. Tätä seuranneessa riitelyssä keskusta syyti täyslaidallisen lokaa Lipposen niskaan. Research Internatonalin tulosten perusteella näyttää siltä, että loanheitto kävi myös heittäjänsä kannatuksen päälle. Riidankylväjän omakaan kannatus ei kasvanut - päinvastoin.

Näyttäisi siltä, että Suomessa loanheittäjän omakaan kunnia ei kasva. Joka ei ehkä olekaan niin huono asia.

ILKKA AHTOKIVI