Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto
Talsa

ULKOMAATYK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Irakin

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen varoitti sunnuntaina Irakia, että maata saattaa uhata sotilaallinen isku, jos se ei suostu yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa. (Päivitys 2.11.1998)

Yli 1 200 kuollut trooppisen myrskyn Mitchin riehuessa Keski-Amerikassa

Keski-Amerikassa riehuvan trooppisen myrskyn Mitchin kuolonuhrien määrä nousi sunnuntai-iltana yli 1 200:n. Viranomaisten mukaan yksistään Nicaraguassa myrskyssä ja sen aiheuttamissa onnettomuuksissa oli saanut surmansa yli 800 ihmistä. (Päivitys 2.11.1998)

Viikonlopun ulkomaan tapahtumia lyhyesti

Hizbollah kehotti surmaamaan Arafatin. Hamas varoitti palestiinalaisviranomaisia. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Irakin. Venäläinen öljyjohtaja murhattiin kuten edeltäjänsäkin. Luxorin joukkomurhasta epäilty Egyptiin. Iran aloitti sotaharjoitukset lähellä Afganistanin rajaa. Primakov: Jeltsin maan johdossa. USA ja Kiina yhteistyössä huumesodassa. (Päivitys 1.11.1998)

Puolan talous hyvässä vedossa

Puolalla menee nyt lujaa niin poliittisesti kuin taloudellisesti. Puolan ja EU:n jäsenyysneuvottelut ovat aluillaan, ja puolustusliitto NATO:n ovet avautunevat ensi keväänä NATO:n juhlakokouksessa Washingtonissa. (Päivitys 1.11.1998)


Ranskan koululaiset barrikaadeilla

Ranskan kouluopetus on maan lukiolaisten mielestä kehnossa tilassa. Viime viikkojen valtaisat mielenosoitukset erityisesti Pariisissa keräsivät runsaasti huomiota, mutta tulokset olivat laihoja. Toisaalta kaduilla järjestettävät, jopa väkivaltaiset mielenosoitukset, ovat maan kansalaisten yleinen tapa ilmaista poliittisia mielipiteitään.

Suurkaupunkien uusi luksus: happibaarit

Raikas ilma alkaa pian olla maailman suurkaupungeissa suurinta ylellisyyttä. Monissa metropoleissa onkin avattu jo ns. happibaareja, joissa asiakkaat voivat hengittää saasteisen kaupunkikatkun sijasta raikasta, hapetettua ilmaa.

Rikollisuus uhkaa Itämeren maiden kansallista turvallisuutta

Järjestäytyneestä kansainvälisestä rikollisuudesta on kylmän sodan jälkeen tullut tärkeä uhka Itämeren maiden turvallisuudelle, sanovat amerikkalainen tutkija Christopher Ulrich ja professori Timo Kivimäki Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta.

Etelä-Afrikan totuuskomission raportti julki

Etelä-Afrikan totuuskomissio tuomitsi torstaina julkistetussa raportissaan valkoisen apartheid-hallinnon rikokset, mutta arvosteli myös mustien Afrikkalaista kansalliskongressia ANC:tä ihmisoikeuksien loukkauksista.

Elintason nousu rauhan pysyvyyden paras tae

Elintason kohoaminen on paras tae sille, että kriisialueelle vihdoin saadusta rauhasta tulee pysyvä. Bosnian kaltaisilla alueilla pitäisi asiantuntijoiden mukaan nyt keskittyä talouden kehittämiseen, jotta kodeistaan lähteneet ihmiset pystyisivät jälleen elämään entisillä kotiseuduillaan.

Syyttäjä: Nikitin-syyte ei perustu salaisiin määräyksiin

Pietarilaista ympäristöaktivistia Aleksandr Nikitiniä vastaan nostetun maanpetos- ja vakoilujutun syyttäjä kiistää, että Venäjän puolustusministeriön salaisilla määräyksillä olisi mitään tekemistä syytteen kanssa.

Schröder valittiin liittokansleriksi

Saksan uusi liittokansleri Gerhard Schröder vannoi tiistaina virkavalansa saatuaan sitä ennen liittopäivien hyväksynnän nimitykselleen.

Kriisi puhuttaa Viron poliitikkoja

Viron johtavat poliitikot niin oppositiosta kuin hallituspuolueistakin ovat melko yksimielisesti tähän saakka torjuneet epäilyt Viron talouden ajautumisesta kriisiin. Venäjän laman vaikutuksia pidetään loppujen lopuksi melko vähäisinä ja korvaavien markkinoiden uskotaan löytyvän EU:n puolelta.

Kansanedustajien mielestä Viron tilanne on synkkä

Viron parlamentti, riigikogu, antoi myöhään tiistaina selvän merkin ulkomaille siitä, missä tilassa maan talous on. Se hyväksyi selvin äänestysnumeroin 250 miljoonan kruunun suuruisen lainan ottamisen maan suhdanteiden tasausrahastosta.

Viron ulkoministeri optimistinen EU-neuvottelujen suhteen

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Pohjois-Korea saattaa päästää tutkijoita maanalaisiin tiloihinsa. Avustaja: Jeltsin ei vastaa enää Venäjän taloudesta. Kiinalaislentäjä kaappasi oman koneensa. YK pienensi väkilukuennustettaan AIDS:n vuoksi. YK:n raportti: Irakin ohjuksissa hermokaasua. Viro kaavailee pakko-ottoja rikollisilta. Unkari suosituin EU-tulokas.