Kriisi puhuttaa Viron poliitikkoja



Viron johtavat poliitikot niin oppositiosta kuin hallituspuolueistakin ovat melko yksimielisesti tähän saakka torjuneet epäilyt Viron talouden ajautumisesta kriisiin. Venäjän laman vaikutuksia pidetään loppujen lopuksi melko vähäisinä ja korvaavien markkinoiden uskotaan löytyvän EU:n puolelta.


Viron markkina-aseman vahvistamiseksi EU:ssa onkin käyty tiiviisti neuvotteluja. Ne ovat myös johtaneet tuloksiin. Esimerkiksi virolainen kalanjalostusteollisuus on saamassa luvan tulla länsimarkkinoille viennin Venäjälle tyrehdyttyä täysin.

Vastikään käydyssä televisiokeskustelussa kaikkien johtavien puolueiden poliitikot vakuuttivat kuin yhdestä suusta, että kriisiä ei Virossa ole. Kriisin uhan myönnetään kuitenkin olevan aiempaa ilmeisemmän.

Pääministeri Mart Siimann ihmetteli, millä perusteilla kriisiksi nimitetään tilannetta, jossa viime vuoden 11 prosentin talouskasvu hidastuu seitsemään prosenttiin.

Ensi vuonna kuluttajahintojen nousu jää ensimmäisen kerran alle kymmenen prosentin. Kun vuonna 1994 kuluttajahintaindeksi nousi 47,7 prosenttia, Siimann ennusti ensi vuoden nousuksi 8,8 prosenttia.

Pääministeri myönsi kuitenkin, että Aasian kriisi voi heijastua myös Viroon.

Kriisiin varauduttu

Virossa on koko valtakuntaa koettelevaan kriisiin varauduttua siirtämällä mm. valtionyritysten yksityistämisestä saatavia varoja erityiseen suhdannetasausrahastoon.

Huonon kesän tuoma katovuosi on nostanut kriisikysymyksen esille nimenomaan rahanjaon vuoksi. Jos kriisin olemassaolo myönnetään, voidaan tasausrahaston varoja käyttää myös maanviljelijöiden hyväksi.

Hallitus on kuitenkin pitänyt omasta mielipiteestään tiukasti kiinni ja luvannut tukea maanviljelijöille mm. alkoholiveroa nostamalla.

Bensiiniä liekkeihin valoi pääministeri Siimannin puoluetoveri, entinen pääministeri ja kokoomuspuolueen puheenjohtaja Tiit Vähi television paneelikeskustelun jälkeen.

Hän julkisti näyttävästi Eesti Päevalehdessä oman mielipiteensä, jonka mukaan Viro on talouskriisissä.

- Pankit ajautuvat konkurssiin ja investoinnit ovat jatkuvasti vähentymässä. Vakuutussektorille ennustetaan kriisiä; maanviljelyksellä on katastrofivuosi, Vähi sanoi.

Kaikki on seurasta virhepäätöksistä tai päätösten puuttumisista, hän suomi oman puolueensa vetämää hallitusta.

Vähin mukaan seuraukset ovat jo nyt näkyvissä: yritykset ajautuvat konkurssiin ja myyntiin ulkomaalaisille pilkkahinnasta.

Hän ilmoitti myös, että hallituksen ensi vuoden budjettiesitys ei nykymuodossaan ole hyväksyttävissä. Yritysten maksuja tulee vähentää ja sillä tavoin saada talous toimimaan. Nyt maksuja nostetaan, jotta talousarvio saadaan näyttämään tasapainoiselta, hän sanoi.

STT-IA
30.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE