Viinin historiaa ja nykypäivää Taideteollisuusmuseossa



Viinin merkitys erityisesti länsimaisen runouden, musiikin ja kuvataiteiden aiheena ja innoituksen lähteenä on tunnettu asia. Viinin tehtävä kristinuskon keskeisenä symbolina on nostanut sen ruumiin ja sielun nautintojen tasolta "taivaalliseksi juomaksi".


Taideteollisuusmuseossa Helsingissä esiteltiin torstaina Viini - Jumalten juoma -näyttely. Se kuvaa niin viinin juhlaa kuin arkea.

Viinirypäleköynnös kasvaa villinä Kaukasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ensimmäisiä viininjuojia olivat oletettavasti Kaukasiassa asuneet kansat ja mesopotamialaiset noin 8000 vuotta sitten.

Viini tunnettiin sittemmin myös Egyptissä, mutta varsinaisia viininviljelyn levittäjiä olivat kreikkalaiset ja foinikialaiset vuosien 2000-500 eKr. välisenä aikana. Heidän mukanaan viinitarhat levisivät Italiaan, Etelä-Ranskaan, Espanjaan ja Pohjois-Afrikkaan.

Etruskit levittivät viinitarhat Toscanan kukkuloille ja roomalaiset perustivat siirtokuntiensa ohella viiniviljelmiä nykyisen Ranskan alueelle. Vuoden 300 jKr. aikoihin viiniviljelmät olivat levittäytyneet nykyisille viljelyalueilleen Euroopassa, ilmenee näyttelyluettelosta.

Viinin symbolinen merkitys Kristuksen verenä ja sen käyttö ehtoollisella levittivät viininviljelyn luostarien puutarhoihin. Keskiajalla kirkko ja luostarit olivat erityisesti Ranskassa suurmaanomistajia. Niiden viinitarhoista oli peräisin valtaosa tuolloin tuotetuista viineistä.

Kuuluisia taideviinejä vuodesta 1945 lähtien

Näyttely kertoo viinin tarinan antiikista nykypäivään. Esillä on mm. viinin tarjoilussa ja nauttimisessa käytettävää esineistöä ja aiheeseen liittyvää kuvataidetta.

Taideviineistä esitellään mm. kuuluisat Chateau Mouton Rothschild -viinit vuodesta 1945 lähtien. Niiden etiketin suunnittelijoihin ovat kuuluneet mm. Jean Cocteau, Salvador Dali, Henry Moore, Joan Miro, Marc Chagall ja Andy Warhol.

Nähtävinä ovat myöskin Primalcon taideviinit. Syyskuussa julkistetun vuoden 1998 taideviinin etiketit suunnitteli taidemaalari ja -graafikko Risto Suomi. Suomessa taideviini julkistettiin nyt kahdeksannen kerran.

Samppanjasta pullon henkeen

Viini ja myytit -teema kertoo viinistä antiikin Kreikassa ja Roomassa. Se antaa tietoa myös mytologiasta ja viinin jumalista.

Muita näyttelyn teemoja ovat keskiaika ja kristinusko, samppanja, pullon henki, viinin valmistus ja viini Suomessa.

Näyttelyn esineistö on koottu Taideteollisuusmuseon, Alkon museon ja Suomen lasimuseon sekä Ateneumin ja Sinebychoffin taidemuseoiden kokoelmista. Mukana on esineitä myös mm. Rothschildin viinitalon ja Moet & Chandonin samppanjatalon kokoelmista.

Näyttely on avoinna 30.10.1998-7.2.1999.

STT-IA
30.10.1998


AJASSA -SIVULLE