Helikopterihankintaa suunniteltu sataprosenttisin kompensaatioin



Puolustusvoimien valmiusprikaatien varustamiseen liittyvä helikopterihanke on suunniteltu toteutettavaksi sataprosenttisin vastaostoin. Sen piirissä jatkaisi sama kompensaatiotoimikunta, joka on ollut hyväksymässä myös Hornet-hankinnan vastakauppoja.


Hornet-vastakaupat ovat puolustusministeriön mukaan edenneet etuajassa. Kaupallinen neuvos Arto Koski toteaa, että niistä on toteutunut jo 80 prosenttia eli 2,7 miljardin dollarin (noin 14,3 miljardin Suomen markan) edestä.

Kompensaatiotoimikunnan puheenjohtajana Hornet-hankinnassa on ollut entinen valtiosihteeri Åke Wihtol. Edustajia siinä on ollut puolustusministeriöstä, kauppa- ja teollisuusministeriöstä sekä ulkoministeriöstä.

Puolustusministeriön esitys lisäbudjettiin valmiusprikaatien tarvitseman kaluston hankkimiseksi on 7,7 miljardia markkaa. Tästä helikoptereiden osuus on noin puolet.

Loppukokoonpano Suomeen?

- Jokaiseen ulkomaiseen yli 50 miljoonan markan hankintaan edellytetään kompensaatiossa sataprosenttisia vastaostoja, mainitsee toimikunnan jäsen, kaupallinen neuvos Arto Koski puolustusministeriöstä.

Suorina kompensaatioina voitaisiin hänen mukaansa ajatella, helikopterijärjestelmä esimerkkinä, tehdä koptereille kotimaassa jonkinlainen loppukokoonpano tai osanvalmistus.
- Sen tarkoituksena olisi luoda Suomeen riittävä huolto- ja korjauskyky. Tämä olisi itse hankkeeseen liittyvää suoraa kompensaatiota, selvittää Koski.

Hän korostaa kaikkien helikopterihankintaan liittyvien skenaarioiden lähtevän siitä, että tietyt toimet pystytään tekemään kotimaassa, myös mahdollisina vaikeina aikoina. Helikopterityöryhmä kokoontunut jo kerran Puolustusministeriön tammikuussa asettama helikopterityöryhmä on kokoontunut jo kerran, ja sille on kerrottu hankkeen suunnittelun nykyvaiheesta. Samalla sovittiin, miten työryhmän työtä ryhdytään viemään eteenpäin.

Kansliapäällikkö Pertti Nykäsen vetämässä ryhmässä on edustajat kuudesta eduskuntaryhmästä. Työryhmä toimii yhteydenpitäjänä myös eduskuntaryhmiin ja saa siksi muita enemmän tietoa suunnitellusta hankinnasta.

Helikopterihankinta on keskeinen valmiusprikaatien varustamisessa, jonka valmisteluihin on tälle vuodelle myönnetty 18 miljoonaa markkaa.

Taisteluajoneuvot harkinnassa

Valmiusyhtymien eli kolmen valmiusprikaatin varustamisessa muodostavat suurimman menoerän helikopterihankinnan ohella mm. taisteluajoneuvojen hankinta sekä tarvittavat maastokuorma-ajoneuvot. Automaattitykillä varustettuja, panssaroituja taisteluajoneuvoja ei ole kaupan Suomessa, joskin valmiudet niiden rakentamiseen olisi myös kotimaassa.

- Me emme vielä tiedä ulkomaisten vastaavien vaunujen referenssihintoja. Myös kokonaan kotimaisen taisteluajoneuvon hankinta on vakavassa harkinnassa, sanoo Koski.

Tämäntyyppisiä vaunuja on kaupan monissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Panssaroituja telavaunuja on kaavailtu Vekaranjärven valmiusprikaatin käyttöön. Telojen ansiosta ne eivät olisi sidottuja tiestöön. Vaunuja hankittaisiin satakunta. Muut valmiusprikaatit käyttäisivät Paseja.

STT-IA
30.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE