Norrback luopuu RKP:n johdosta ensi kesänä



Eurooppaministeri Ole Norrback luopuu ruotsalaisen kansanpuolueen RKP:n puheenjohtajuudesta kesäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa. 56-vuotias Norrback ei myöskään asetu ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa, mutta aikoo pysyä hallituksessa vaaleihin asti.


Norrback ilmoitti maanantaina RKP:n puoluehallitukselle luopumisestaan. Hän ei nimennyt omaa ehdokastaan puheenjohtajan paikalle.

Seuraajaehdokkaista sisäministeri Jan-Erik Enestam ilmoitti saman tien asettuvansa ehdolle puheenjohtajan paikalle. Toinen arvailuissa esiintynyt ehdokas, europarlamentaarikko Astrid Thors sanoi kertovansa aikeistaan vasta tämän viikon lopulla.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eva Biaudet vahvisti aikaisemman ilmoituksensa, ettei asetu ehdolle. Hän ei myöskään antanut tukeaan kummallekaan edellämainituista.

Norrback jatkaa hallituksessa

Norrback sanoi, ettei hänen luopumisensa automaattisesti vaikuta ministerinä jatkamiseen. Hän aikoo myös jatkaa kansanedustajana vaalikauden loppuun. Mahdolliseen virkanimitykseen Norrback ei ottanut kantaa, vitsaili vain sisään tullessaan "Onko tullattavaa?"

Norrback on ollut julkisuudessa esillä Tullihallituksen uudeksi pääjohtajaksi, mutta maanantaina hän toppuutteli koko spekulaatiota.

- Olisi kiva, jos tietäisin tarjotuista paikoista pikkuisen enemmän. Minulle on tarjottu kolmea, neljää, viittä paikkaa viime aikoina, ilman että itse olisin tietoinen yhdestäkään. Toivoisin jatkossa vähemmän tarjouksia, Norrback torui.

Tarkemmin Norrback ei suostunut aikeistaan kertomaan - eläkkeelle hän ei haikaile, mutta muuten kaikki on auki.

Norrback on johtanut RKP:tä vuodesta 1990. Kansanedustajana hän on toiminut vuosina 1979-87 ja uudelleen vuodesta 1991. Ministerinä hän on toiminut vuodesta 1987.

- Nyt on hyvä aika vaihtaa puheenjohtajaa, kun puolue on yhtenäinen ja vahva ja seuraajiksi on hyviä ehdokkaita. Jo viime eduskuntavaalien aikaan päätin, että nämä ovat viimeiset vaalini.

Vuosi ennen vaalia on Norrbackin mielestä hyvä hetki vaihtaa puheenjohtajaa; valitsijat ja uusi puheenjohtaja oppivat silloin tuntemaan toisensa nopeasti ja sisäänajosta tulee lyhyt ja tehokas.

Puheenjohtaja oli kohtalaisen tyytyväinen uraansa puolueen johdossa, mutta muistutti, että vastoinkäymisiäkin on ollut.

- Alusta asti minua on pidetty vähän outona puheenjohtajana tässä puolueessa, kun olen Pohjanmaalta kotoisin, ei ole akateemista tutkintoa, puhun suomea niin kuin puhun - virheitä tehden - enkä ole maailman komein mies, vaikka mediajulkisuus on näinä aikoina niin tärkeää, Norrback sanoi.

Puolueesta nuo ennakkoluulot ovat Norrbackin mielestä kadonneet, toimittajien keskuudessa hän vielä epäili niiden elävän.
- Vaikka arvosteltiin, koskaan ei löytynyt ketään, jolla olisi ollut rohkeutta ja tahtoa asettua minulle vastaehdokkaaksi, Norrback huomautti.

Norrback kiitteli samalla toista puolueen konkaria, kansanedustaja Håkan Malmia, joka myös jättää eduskunnan ensi vaaleissa.
- Hänen jättämäänsä tyhjiötä ei ole helppo täyttää. Mutta nyt meidän pohjalaisilla äänestäjillämme on tilaisuus uudistaa ja nuorentaa edustajiaan.

RKP valitsee johtajansa 14. kesäkuuta

Ruotsalainen kansanpuolue valitsee uuden puheenjohtajan puoluekokouksessaan 13.-14. kesäkuuta Tuusulassa. Ole Norrbackin eroilmoitus ei aiheuttanut suurta ryntäystä ehdolle, vaikka hän oli kertonut erostaan mahdollisille seuraajaehdokkaille jo viime vuoden lopulla. Maanantaina tarjolle asettui vasta ensimmäinen ehdokas, sisäministeri Jan-Erik Enestam.

51-vuotias Enestam on valtiotieteen kandidaatti ja kansanedustaja vuodesta 1991. Hän toimi edellisessä hallituksessa ensin puolustusministerinä, myöhemmin toisena sosiaali- ja terveysministerinä. Puoluetoimiston ahtaissa tiloissa oli toimittajien ja kuvaajien paljouden takia kova tungos. Toinen mahdollinen ehdokas, europarlamentaarikko Astrid Thors, antoi radion suoraan lähetykseen lausuntoja Enestamin polvella istuen.

EU-parlamenttiin syksyllä 1996 valittu Thors sanoi ilmoittavansa päätöksestään viikon loppupuolella, palattuaan Brysselistä. Thors toivoi vilkasta arvokeskustelua ennen valintaa.
- Minä haluaisin puolueen ottavan hyvin selkeästi kantaa rasismia ja suvaitsemattomuutta vastaan, ja kasvattavan pesäeroa kokoomukseen.

Thors on 40-vuotias varatuomari, entinen Norrbackin ja Enestamin erityisavustaja. Hän ei ole ollut kansanedustajana. Puoluehallitus oli aiemmin paheksunut europarlamentaarikko Raimo Ilaskiven (kok) mielipidekirjoituksia ulkomaalaisista ja pakolaisista, joita RKP:ssä pidetään suvaitsemattomina.

Enestam sanoi päätyneensä ehdokkaaksi kypsän harkinnan jälkeen. Puolueen linjaa hän ei muuttaisi nykyisestä.
- Vastahan me olemme hyväksyneet uuden puolueohjelman, Enestam huomautti.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eva Biaudet'n mielestä olisi luonnollista, että puolueen uusi puheenjohtaja istuu myös hallituksessa. Itse hän ei lähde puheenjohtajuutta tai ministerinpaikkaa tavoittelemaan.
- Vihreiden malli ei minusta ole onnistunut, Biaudet sanoi.

Hänkin toivoi arvokeskustelua ja useampia ehdokkaita.
- Pitää puhua siitä, olemmeko me vain kielipuolue vai kaikkien vähemmistöjen puolue, kuten minä toivoisin. Saa nähdä tuleeko siitä mitään, kun meillä ollaan niin kilttejä ja hyvin kasvatettuja, Biaudet sanoi.

STT-IA
2.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE