Khieu Samphan pyysi anteeksi mutta ei osoittanut katumusta

Punakhmerien oikeudenkäynti puhuttaa Kambodzhassa



Punaisten khmerien johtaja Khieu Samphan sanoi tiistaina asettavansa kohtalonsa Kambodzhan kansan käsiin. Vain kambodzhalaiset voivat hänen mukaan päättää, pitääkö hänet asettaa oikeuden eteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.


Khieu Samphan ja toinen punakhmerijohtaja Nuon Chean antautuivat viikonvaihteessa Kambodzhan hallitukselle ja saapuivat tiistaina pääkaupunkiin Phnom Penhiin keskustelemaan pääministeri Hun Senin kanssa. Hun Sen lupasi jo maanantaina, ettei heitä aseteta syytteeseen Kambodzhassa.

Khieu Samphan hymyili eikä osoittanut minkäänlaista katumusta, kun toimittajat kysyivät häneltä Punaisten khmerien hirmuhallinnosta. Vastuukysymyksen hän sivuutti sanomalla:
- Tämä historian vaihe on nyt ohi. Me pidämme sitä yhtenä kokemuksena maamme historiassa.

Muutamia tunteja myöhemmin pidetyssä uudessa lehdistötilaisuudessa Khieu Samphan pyysi kuitenkin ensimmäisenä punakhmerien johtajana julkisesti anteeksi hallintonsa hirmutekoja samalla kun hän pyysi säälimään itseään.

Uudessa lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen, onko hän pahoillaan lähes kahden miljoonan ihmisen hengen vaatineesta hirmuhallinnosta, Khieu Samphan vastasi englanniksi:
- Yes very, very sorry (Hyvin, hyvin pahoillani).

- Haluaisin sanoa kansalle, että olen pahoillani, hän jatkoi kambodzhan (khmerin) kielellä.

- Pyydän teitä unohtamaan menneet ja pyydän teitä säälimään minua. Pyydän teitä veljet ja sisaret unohtamaan menneet ja liittymään yhteen maan kehittämiseksi.

Eläimiltäkin anteeksi

Myös Pol Potin hallinnon kakkosmies Nuon Chea pyysi anteeksi Kambodzhan sodan kaikilta uhreilta.
- Tietysti me olemme pahoillamme, ei vain ihmishengistä, vaan myös eläimistä. Kaikki kuolivat, koska me halusimme voittaa sodan.

Kysymykseen, kuinka paljon ihmisiä kuoli Punaisten khmerien ollessa vallassa, Nuon Chea vastasi:
- Pyydän jättämään sen historian huomaan. Se on vanha juttu, antakaa menneitten olla.

Aiemmissa lehdistötilaisuuksissa ja haastatteluissa Punakhmerien johtajat, myös Khieu Samphan, ovat aina halveksien sivuuttaneet kysymykset hirmuhallintonsa uhreista.

Pääministerikin kehotti unohtamaan menneet

Khieu Samphanin mukaan pääministeri Hun Sen oli tähdentänyt keskusteluissa, että "nyt on aika haudata menneet ja ryhtyä jälleenrakentamaan maata".

- Keskustelin Hun Senin kanssa ja hän kehotti unohtamaan menneet kansallisen sovun vuoksi niin, että rauha ja vakaus säilyvät, Khieu Samphan sanoi keskustelujen jälkeen.

Molemmat äärimaolaiset punakhmerijohtajat olivat korkeassa asemassa Pol Potin 1970-luvun lopun hirmuhallinnossa, jonka aikana ehkä jopa kaksi miljoonaa kambodzhalaista sai surmansa. Nuon Chea oli liikkeen pääideologi. Hirmuhallinto päättyi Vietnamin miehitettyä Kambodzhan vuonna 1978.

Punaisten khmerien taru on käytännössä lopussa sisäisen hajaannuksen ja sotilaallisten tappioiden jäljiltä. Liikkeen pahamaineiden johtaja Pol Pot kuoli huhtikuussa, ja vain sotilaskomentaja Ta Mok piileskelee edelleen jossain Kambodzhan ja Thaimaan rajaseudulla. Hänen tukenaan on tiettävästi vain muutamia henkivartijoita.

Sihanouk ei armahda punakhmerijohtajia

Kambodzhan kuningas Norodom Sihanouk kieltäytyi keskiviikkona armahtamasta kahta hallituksen puolelle loikannutta entistä punakhmerijohtajaa.

"Kansan enemmistön hyvin suureen ja kiistattomaan tyytymättömyyteen" viitaten Sihanouk sanoi, ettei hän aio enää armahtaa Punaisten khmerien suurrikollisia.

Kuningas Sihanouk sanoi jättävänsä vastedes punakhmerien armahtamisen pääministeri Hun Senin vastuulle. Sihanouk antoi lausuntonsa Pekingissä, jossa hän on hoidettavana.

Kuningas Sihanouk armahti heinäkuussa 1996 pääministeri Hun Senin ja ruhtinas Norodom Ranariddhin pyynnöstä Punaisten khmerien kolmosmiehen Ieng Saryn tämän loikatessa sissiliikkeestä.

YK paheksui

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet khmerijohtajien asettamista oikeuden eteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. YK:n korkeimman Kambodzhassa olevan ihmisoikeusvaltuutetun, ruotsalaisen Thomas Hammarbergin mukaan olisi äärimmäisen surullista, jos Khieu Samphan ja Nuon Chea välttyisivät oikeudelta.

- Miksi suurrikolliset ja murhaajat saavat kulkea vapaina ja vain pikkuvarkaat joutuvat vankilaan, Hammarberg kysyi?

Pääministeri Hun Sen sanoi maanantaina, ettei kumpaakaan punakhmerijohtajaa aseteta syytteeseen tai saateta oikeuteen Kambodzhassa. Samalla hän tähdensi kuitenkin olevansa voimaton estämään oikeustoimia heitä vastaan ulkomailla.

Eloonjääneet: Anteeksipyyntö ei riitä

Pol Potin hirmuhallinnosta selviytyneet kambodzhalaiset torjuivat tiistaina kahden punakhmerijohtajan anteeksipyynnöt ja vaativat heitä oikeuteen.

- Vai pahoillaan? Haluaisin vetää kumpaakin turpaan, ellei heillä ole muuta sanottavaa, kommentoi anteeksipyyntöjä 38-vuotias virkamies Bun Sray.

- Miljoonat ihmiset, myös 20 sukulaistani, menettivät henkensä heidän hallintonsa aikana. OK, minä haluan nyt tappaa heidän vaimonsa ja lapsensa ja sanoa sitten, että olen pahoillani, Bun Sray jatkoi.

- Yli kymmenen perheenjäsentäni sai surmansa heidän hallintonsa aikana ja Khieu Samphan sanoo olevansa pahoillaan. Onko se oikein heille, kysyi 45-vuotias ravintolanpitäjä Keo Rotana?

- Jos tavallinen ihminen tappaa jonkun, hänet pidätetään ja tuomitaan vankeuteen. Jos hän sanoo tuomarille olevansa pahoillaan, jos hän sanoo oikeudelle olevansa pahoillaan, vapautetaanko hänet?

- Se ei riitä, sanoi kolmissakymmenissä oleva nainen, jonka isä ja nelivuotias veli kuolivat punakhmerien aikana. Heidät pitäisi viedä oikeuteen.

Monet kambodzhalaiset ovat raivoissaan voimattomuudelleen johtajiensa edessä maassa, jossa vallitsee ammottava kuilu rikkaiden ja köyhien sekä valtaapitävien ja hallittavien välillä.

Amnesty: Kansan pettämistä

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti Kambodzhan hallitusta kansan pettämisestä. Khieu Samphanin ja Nuon Chean päästäminen ilman oikeudenkäyntiä olisi "törkeä loukkaus Punaisten khmerien julmuuksien uhreja kohtaan", sanoi Amnestyn Kambodzhan edustaja Demelza Stubbins.

Pääministeri Hun Sen, itsekin entinen punakhmeriupseeri, on aiemmin julkisesti tukenut kansainvälisiä vetoomuksia Khieu Samphanin ja Nuon Cheanin viemisestä oikeuteen kansanmurhasta ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Hänen maanantaisen lausuntonsa jälkeen oikeudenkäynti näyttää kuitenkin vähemmän todennäköiseltä.

- He näyttävät arvioivan tilannetta uudelleen. Jos he todella haluavat viedä nämä ihmiset oikeuteen, mikään ei todella estä sitä, kommentoi muuan diplomaatti.

Yhdysvallat aikoo ulkoministeriönsä vt. tiedottajan Lee McClennyn mukaan toimia niin, että molemmat punakhmerijohtajat joutuvat oikeudelliseen edesvastuuseen.

USA vaati punakhmerien johtajia oikeuden eteen

Punakhmerien johtajat Khieu Samphan ja Nuon Chean on asetettava oikeuden eteen, vaati Yhdysvallat tiistaina.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja sanoi, että Samphan ja Chea olisi tuotava oikeuteen syytettyinä Kambodzhassa heidän valtakautenaan tehdyistä hirmuteoista.

Kambodzhan ja Yhdysvaltain suhteet voivat kärsiä, jollei Samphania ja Cheaa aseteta vastuuseen teoistaan, ulkoministeriön edustaja sanoi.

STT-IA
31.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE