Samppanjasta voi tulla pulaa maailmalla



Samppanjasta saattaa tulla maailmanlaajuinen pula ensi vuonna, kun ihmiset haluavat juhlistaa vuosituhannen vaihdetta tavanomaista uutta vuotta paremmin eväin.


Britanniassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja samppanjan kotimaassa Ranskassa jalon kuohujuoman kysynnän ennakoidaan kasvavan neljänneksellä normaalivuoteen verrattuna. Samppanjaa tarvitaan siten arviolta 295 miljoonaa pulloa, mikä merkitsee sitä, että maailmanlaajuisesti saatavilla on 25 miljoonaa pulloa liian vähän.

Markkina-analyysejä laativan Datamonitorin mukaan samppanjapulan takia myös kuohuviinien menekki näyttää turvatulta ensi vuonna. Sen sijaan oluen ja väkevien viinien kulutuksen kasvu saattaa hidastua, jolleivat valmistajat onnistu yhdistämään brandejaan vuosituhannen vaihteen teemaan.

Samppanja syntyy valkoviinejä sekoittamalla

Samppanja on yksi monista kuohuviineistä, mutta aitoa juomaa valmistetaan vain Champagnen maakunnassa Ranskassa. Samppanjan raaka-aine on kuivaa valkoviiniä, jonka valmistukseen käytetään tummia tai valkoisia viinirypäleitä.

Eri samppanjatyypit valmistetaan tavallisimmin sekoittamalla keskenään eri rypäleistä valmistettuja, kuiviksi käyneitä valkoviinejä.

Viinit voivat olla eri vuosikertoja ja tulla myös eri alueilta. Vuosikertasamppanjat valmistetaan vain yhtä erityisen hyvälaatuista vuosikertaa sisältävistä viineistä. Sekoituksen eli cuvéen koostumus vaihtelee samppanjatalosta toiseen, ja se on tiukasti varjeltu liikesalaisuus.

Hiilihappo vangitaan kupliksi juomaan

Cuvéen tie samppanjaksi alkaa kuplien istuttamisella viinisekoitukseen. Viiniin lisätään pullotuksen yhteydessä hiivoja ja sokeria, jotta käyminen alkaa uudestaan. Tiukasti suljetussa pullossa käymisen synnyttämä hiilihappo ei pääse ulos vaan liukenee viiniin ja tekee juomasta poreilevaa.

Ennen kuin juoma pullotetaan lopullisesti, siitä poistetaan sakka ja siihen lisätään vielä sokerista ja hiivasta tehty annos, koska poreiden muodostus on kuluttanut viinistä kaiken sokerin. Lopuksi samppanjapullo suljetaan tiukasti sienimäisellä korkilla ja koko komeus kruunataan rautalankakehikolla, jonka tehtävänä on estää samppanjaa poksahtamasta auki ennen aikojaan.

FF-IA
31.12.1998


AJASSA -SIVULLE