Ruotsin EU-komissaari Anita Gradin arvostelee maansa EMU-kantaa



Ruotsalainen EU-komissaari Anita Gradin arvostelee sunnuntaina Dagens Nyheter -lehdessä maansa päätöstä jäädä Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n ulkopuolelle.


Gradinin mukaan Ruotsi maksaa liian kalliin poliittisen hinnan EMU-kannastaan.

Gradin, joka oli ministerinä kahdessa sosiaalidemokraattisessa hallituksessa vuosina 1982-1991, kirjoittaa pitävänsä itsestään selvänä, että Ruotsin on pikimmiten liityttävä EMU:un.

EMU:n ulkopuolella Ruotsin vaikutusvalta kapenee monilla aloilla, koska useimpiin kysymyksiin liittyy myös taloudellisia ja rahanäkökohtia, hän sanoo.

- Perustelu, että odotetaan ja katsotaan, mitä tapahtuu, ei tee vaikutusta eurooppalaisiin virkaveljiimme. Miksi he ottaisivat riskejä meidän puolestamme, Gradin kirjoittaa laajassa mielipideartikkelissa.

Talous kärsii

Gradin, joka EU:n komissiossa vastaa mm. sisä- ja oikeusasioista sekä EU:n budjetin valvonnasta, katsoo että Ruotsin talous kärsii jäämisestä EMU:n ulkopuolelle.

- On selvää, että koko maailmaa viime aikoina ravistellut talousmyllerrys koettelee Ruotsia kovemmin kuin euroalueen maita, Gradin toteaa ja nostaa vertailukohdaksi Suomen.

Gradin muistuttaa, että vielä 1990-luvun alun talouskriisien aikaan Ruotsia ja Suomea pidettiin kansainvälisesti samankaltaisina talouksina ja maiden korkotasot olivat likipitäen samaa luokkaa.

- Sen sijaan syksyn levottomuuksien aikana Ruotsin korkojen ero esimerkiksi Saksaan verrattuna oli lähes kaksinkertainen Suomeen verrattuna, Grandin toteaa.

Hänen mukaansa korkojen nousu tuntuu tavallisen kansalaisen kohdalla ennen muuta lisääntyvinä asumiskustannuksina. Ruotsalaiset yritykset, varsinkin pienyritykset, menettävät myös kilpailukykyään Ruotsin pysytellessä EMU:n ulkopuolella.

Poliittinen hinta

Anita Gradinin mukaan EMU ei ole pelkästään taloudellinen hanke, vaan se on luonnollinen jatke koko integraatioajatukselle.

- Yhteisen valuutan myötä sisämarkkinat toimivat paremmin. Mutta euro vahvistaa myös eurooppalaista identiteettiä. Vahvaa symboliikkaa liittyy siihen, että samaa rahaa voi käyttää niin pohjoissuomalaisessa kaupassa kuin portugalilaisessa ravintolassakin, hän sanoo.

Gradinin mukaan Ruotsi maksaa poliittisesti kovan hinnan siitä, että se on päättänyt jäädä syrjään tästä tärkeästä integraation vaiheesta.
- Minä haluan, että Ruotsi näyttelee aktiivista osaa Euroopassa, olipa sitten kysymys itälaajentumisesta tai taistelusta työttömyyttä vastaan.

- Mitä paremmin sisämarkkinat toimivat, sen paremmat taloudelliset mahdollisuudet meillä on tukea eniten apua tarvitsevia. Tästä syystä pidänkin itsestään selvänä, että Ruotsin on pikimmiten liityttävä EMU:un, Gradin kirjoittaa ja lisää olevansa tyytyväinen siihen, että yleinen mielipide Ruotsissa on kääntymässä EMU-myönteisempään suuntaan.

STT-IA
3.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE