Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Lipponen haluaa Ahtisaaren SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) haluaa, että tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ryhtyy vuoden 2000 presidentinvaaleissa SDP:n ehdokkaaksi.

Länsi-Savo- ja Itä-Savo -lehtien sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa Lipponen vastaa kysymykseen SDP:n presidenttiehdokkaasta, että "Toivottavasti se on Martti Ahtisaari".

Lipposen mukaan Ahtisaaren oma kanta on tiedossa, kun SDP päättää presidenttiehdokkaastaan toukokuussa.

Pääministeri ei ole kuitenkaan varma, että Ahtisaari ilmoittaisi päätöksestään jo ennen maaliskuun eduskuntavaaleja. Ahtisaaren mahdollisuuksista toiselle kaudelle Lipponen sanoo, että "Toivottavasti lopullinen valinta tehdään näyttöjen perusteella".


Aho arvostelee edelleen EMU-ratkaisua ja varoittaa kansan kahtiajaon sayventymisestä

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvostelee edelleen ratkaisua, joka vei Suomen vuodenvaihteessa ensimmäisten joukossa talous- ja rahaliitto EMU:un ja yhteiseen valuuttaan euroon.

Aho sanoi lauantaina Ylen radiouutisten haastattelussa, että euromaailmassa on vaikea harjoittaa solidaarista palkkapolitiikkaa, ylläpitää alueellisesti ehyttä Suomea ja huolehtia hyvin varsinkin heikko-osaisista.

- Se euromaailma, jonka me kohtaamme saattaa - jos huonosti käy - aika montakin suomalaisen lintukotomme peruspilaria uhanalaiseksi, Aho sanoi.

Uusiin olosuhteisiin pitäisi Ahon mielestä varautua aivan toisella tarmolla kuin nyt on tehty. Hänen mielestään on lähdetty siitä, että euroalueen synty ei muuta mitään.

Keskusta tekee Ahon mukaan kuitenkin kaikkensa haittojen torjumiseksi, jos se pääsee maalisvaaleissa hallitukseen.


SKP: EMU kaventaa demokratiaa ja leikkaa sosiaalimenoja

Suomen kommunistinen puolue katsoo, että euron käyttöönotto ei turvaa vakaata kehitystä vaan se takaa vain demokratian kaventumisen ja sosiaalisten menojen leikkaamisen jatkumisen.

Kertaalleen toimintansa lopettaneen SKP:n nimeä kantava uusi kommunistinen puolue sanoo, että kansalaiset eivät ole antaneet valtakirjaa euroon siirtymiselle, vaan se tapahtuu ilman kansanäänestystä ja perustuslain säädöksiä rikkoen.

- Yksipuolisesti hintavakautta, julkisten menojen supistamista ja työehtojen joustoja korostavat EMU-kriteerit tietävät vaikeuksia erityisesti työttömille, tavallisille palkansaajille, eläkeläisille ja kaikille julkisia palveluja tarvitseville.

- Näin suomalaisten enemmistö laitetaan maksamaan euron käyttöönotto, josta hyötyvät eniten suurfirmat, SKP sanoo uudenvuodenpäiväksi ajoittamassaan kannanotossa.


Lipponen: Keskusta voisi myöntää euro-ratkaisun oikeaksi

Pääministeri Paavo Lipponen toivoo myös keskustan toteavan, että Suomen EMU-ratkaisu oli oikea. Ylen tv-uutisten haastattelussa torstaina Lipponen arvioi EMU:un liittymisen vievän Suomen talouden pysyvästi vakaampaan olotilaan kuin tähän asti.

- Toivon, että vähitellen voitaisiin todeta, että tuo päätös oli sittenkin oikea, ja on antanut taloudellemme sellaista tukea jota olemme tarvinneet, kun olimme ikään kuin lastu laineilla, Lipponen sanoi.

Lipponen ei suoraan kehottanut puheenjohtaja Esko Ahoa (kesk) tunnustamaan EMU-ratkaisun oikeellisuutta, mutta vihjasi, että se voisi helpottaa yhteistyötä.

- Tietysti helpottaa paneutumista esillä oleviin tehtäviin, jos voidaan tämä asia selvittää. Pääministerin mukaan siirtyminen euroon vie Suomen vakaaseen tilanteeseen, pois niistä suurista heilahduksista jotka ovat haitanneet kansalaisia ja pienyrittäjiä.

Talous- ja rahaliiton onnistuminen vaatii kuitenkin vielä tiiviimpää talouspoliittista yhteistyötä EMU-maiden välillä, ja tarkkaa kurssinpitoa Euroopan keskuspankilta, ettei euron kurssi muita valuuttoja vastaan muodostu ylivahvaksi tai liian heikoksi.


Suomi hakee EMU:sta vakautta

Suomi hakee Euroopan talous- ja rahaliitosta EMU:sta ennen muuta vakautta, sanoi valtiovarainministeri Sauli Niinistö Brysselissä torstaina.

Niinistön mukaan Suomi on itse asiassa esimerkki siitä, miten euro on jo ennen syntymistään tuonut vakautta talouteen.

- Se antaa päättäjille niin talouspolitiikassa kuin yrityksissäkin entistä enemmän tilaa keskittyä talouskasvua ja työllisyyttä kohentaviin toimenpiteisiin, Niinistö sanoi.

Yhteisen rahan käyttöönotosta syntyy hänen mukaansa myös muita kansalaisille, kuluttajille ja yrittäjille tulevia välittömiä etuja.

- Euron menestys ja vakaus riippuu siitä, kuinka hyvin luottamus tähän ainutkertaiseen prosessiin säilyy. Onnistuminen edellyttää koko talouspolitiikan mukauttamista yhteisen rahan asettamiin uusiin vaatimuksiin, Niinistö jatkoi.

Niinistö tähdensi, että meidän on pidettävä kiinni sovitusta - mukaanlukien vakaus- ja kasvusopimus - ja sovitettava paremmin yhteen kansallisia toimenpiteitämme.
- Talouspolitiikan koordinaatiota on sen vuoksi kehitettävä edelleen. Tuloksia tarkastellaan vuoden päästä Helsingissä.

Niinistö muistutti, että Suomesta tuli Euroopan unionin jäsen neljä vuotta sitten.
- Asetimme EMU:n jäsenyyskriteerien täyttämisen talouspolitiikan keskeiseksi tavoitteeksi, Niinistö sanoi ja jatkoi sitoutumisen näihin tavoitteisiin antaneen tukevan perustan talouden elpymiselle laman jälkeen.

- Euro luo uusia mahdollisuuksia Euroopan talouksien välisen yhteistyön kehittämiseksi. Onnistuminen riippuu itsestämme. Olen vakuuttunut siitä, että yhteinen raha täyttää odotuksemme ja että euro lunastaa sille maailmantaloudessa kuuluvan aseman. Siksi me otammekin sen ensimmäisenä käyttöön, päätti Niinistö puheensa.

Koonnut: IA
3.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE