Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Ala-Nissilä: EMU-jäsenyys ei ole keskustalle ongelma

Keskustan talouspolitiikan suuntaviivoja vetävä kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä sanoo, että EMU-jäsenyys ei ole keskustalle ongelma, vaikka puolue vastustikin menemistä mukaan ensi vaiheessa.

Ala-Nissilä sanoi torstaina Helsingissä, että perjantaina syntyvä euroalue on realiteetti. Hänen mukaansa keskusta toimii yleensä ja talouspolitiikassa niin, että Suomi pärjää euroalueessa mahdollisimman hyvin ja pystyy ratkaisemaan ongelmiaan sekä estämään yhteiskunnallisen eriarvoistumisen kasvua.

- Rahapolitiikka määräytyy nyt EKP-tasolla ja euroalueen keskeisten suurten maiden taloudellinen tilanne on sen keskeisin määrittelyperusta. Erityisesti Suomen tulee jatkossa aktivoida niin finassipolitiikkaa kuin tulo- ja työmarkkinapolitiikkaakin, Ala-Nissilä sanoi.

Keskustan talouspoliittista työryhmää vetävä Ala-Nissilä haluaisi aktivoida veropolitiikkaa. Sitä olisi hänen mielestään uudistettava työllisyyden ehdoin ja toisaalta vastaamalla veropolitiikan harmonisoinnin lisääntyviin haasteisiin. Euro-oloissa olisi Ala-Nissilän mielestä käytettävä tehokkaammin verovähennyksiä.


Rahoitustarkastus tutkii Sonera-kaupat

Rahoitustarkastus (Rata) tutkii Soneran osakekaupat. Suomen Pankin johtaja, Ratan hallituksen puheenjohtaja Matti Louekoski sanoo torstain Demarissa, että Rata tutkii kaupat yleisten valvontaperiaatteiden mukaan.

- Rata tutkii virkatyönä kaupat, kuten muutkin tämmöiset asiat. Ratan työlistalle tutkimus kyllä tulee ja asiat käydään läpi, Louekoski sanoo.

Louekoski ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa itse kauppoihin. Hän ei osaa myöskään vielä sanoa, tuleeko tutkimustulos koskaan Ratan johtokunnan käsiteltäväksi.


Hallitus valmis selvittämään Soneran myyntiä myös eduskunnan täysistuntosalissa

Hallitus näyttää olevan valmis antamaan selvityksen Soneran osakkeiden myyntijärjestelyistä sekä eduskunnan talousvaliokunnalle että eduskunnan täysistunnolle. Selvityksen muotoa ei ole vielä päätetty.

Hallitus käsitteli keskiviikkona aamupäivällä Sonera-asiaa neuvottelussaan. Liikenneministeri Matti Aura (kok) antoi muille ministereille oman selvityksensä tilanteesta.

Neuvottelun jälkeen antamassaan lyhyessä tiedotteessa pääministeri Paavo Lipponen (SDP) mainitsi, että hallitus antaa eduskunnalle viipymättä selvityksen Soneran omistuspohjan laajentamisesta ja osakkaiden myymisestä niin, että eduskunta voi käsitellä asiaa tarvittavassa laajuudessa.

Julkisessa keskustelussa on arvosteltu kovin sanoin Soneran pääjohtajan Pekka Vennamon erityiskohtelua osakemerkinnässä. Hallituksen keskustelussa Aurakin totesi, ettei kansa koe menettelyä oikeaksi.

Neuvottelussa todettiin myös, ettei hallitus tiennyt järjestelyistä, joilla Soneran osakkeita myytiin yhtiön johdolle. Myyntipäätökset tehtiin liikenneministeriössä.

Neuvottelussa sovittiin myös, että valtiovarainministeriön johdolla ryhdytään selvittämään, miten eri valtionyhtiöiden johtajia on kohdeltu, kun yhtiöiden omistuspohjaa on laajennettu.

- Valtiovarainministeriön johdolla selvitetään valtion omistuksen uudelleenjärjestelyihin ja valtion omistamien yritysten omistuspohjan laajentamiseen liittyvät menettelytavat mukaan lukien johtohenkilöitten sitouttamis- ja kustannusjärjestelmät. Selvitystyö tehdään korkealla virkamiestasolla, mainittiin tiedotteessa.

Yhtiöissä on ollut erilaisia menettelytapoja. Käytössä on ollut mm. optiojärjestelyjä. Niiden käyttö on voinut tulla johtajille edullisemmaksi kuin osakemerkintä, sillä niihin ei ole johtajilta kulunut rahaa.


Vakoilusta epäillylle Mattilalle syyte

Ulkoministeriön virkamies, ulkoasiainsihteeri Olli Mattila saa syytteen vakoilusta. Syyttämispäätös runsaasti julkisuutta saaneessa vakoilutapauksessa julkistettiin keskiviikkona. Päätöksen syytteen nostamisesta teki valtakunnansyyttäjänvirastossa valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski.

Mattilan epäillään luovuttaneen Venäjälle luottamuksellisia tietoja, jotka koskevat mm. Euroopan unionia.

Valtionsyyttäjän mukaan esitutkinnassa on tullut esiin asioita, joiden takia on todennäköisiä syitä epäillä, että luovutetut tiedot voivat vieraan valtion tietoon joutuessaan vahingoittaa erityisesti Suomen ulkomaansuhteita.

- Syyteharkinta oli sikäli hankala, että laki muuttui vuonna 1995. Uuden lain tätä pykälää ei ole sovellettu aiemmin, Jarmo Rautakoski muistutti keskiviikkona.

Mattilaa syytetään muutaman kymmenen asiakirjan luovuttamisesta Venäjän edustajille. Rikoksen epäillään tapahtuneen noin vuoden mittaisena ajanjaksona kevääseen 1998 asti.

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala on pitänyt Mattilan tapausta erittäin vakavana, koska tietoja on pyritty hankkimaan suoraan ulkoasiainhallinnosta.

- Kysymys on siitä, että vieraan valtion tietoon on saatettu sellaisia tietoja, jotka saattavat vahingoittaa Suomen ulkomaansuhteita ja maamme kansainvälistä asemaa, Nevala on arvioinut.

Tapaus tuli julkisuuteen syyskuussa. Ulkoministeriö pidätti syyskuun lopulla Mattilan virantoimituksesta.

Koska vastaaja on virantoimituksesta pidätettynä, on jutun pääkäsittely hovioikeudessa pidettävä pääsääntöisesti kahden viikon kuluessa rikosasian vireillepanosta. Tuomioistuin voi kuitenkin määrätä pääkäsittelyn määräajan pidemmäksi kuin kaksi viikkoa.

- Epäilen, että tässä tapauksessa käsittelyn alkuun kuluu enemmän kuin kaksi viikkoa, valtionsyyttäjä Rautakoski totesi keskiviikkona.

Vakoiluun liittyvät oikeusjutut on tähän asti käsitelty Suomen oikeusistuimissa suljetuin ovin. Vakoilusta on laissa säädetty minimirangaistukseksi 1 vuosi ja maksimirangaistukseksi 10 vuotta vankeutta.


Aho: Koko hallitus vastuussa Sonerasta

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan koko hallitus on vastuussa Sonera-osakekaupoista. Aho muistuttaa Suomenmaa -lehdessä keskiviikkona, että Soneran annin järjestelyt siunattiin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Liikenneministeri Matti Aura (kok) on jäänyt julkisuudessa yksin puolustamaan osakeannin järjestelyä.
- Kysymys ei ole vain Aurasta, vaan viime kädessä koko hallitus vastaa tästä, Aho sanoo.

Lisäksi Aho toivoo, että SKOP-juttuun saataisiin korkeimman oikeuden ratkaisu. Myös pankkiasioista vastaava veroministeri Jouko Skinnari (SDP) on ilmoittanut, että valtio valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.


Satuli: Suurten jäsenmaiden yliote estettävä vahvoilla EU-instituutioilla

Suomen EU-suurlähettilään Antti Satulin mukaan pienten jäsenmaiden on pyrittävä turvaamaan asemansa Euroopan unionissa.

Satuli kertoo tiistaina useiden maakuntalehtien haastattelussa nähneensä EU:ssa merkkejä isojen jäsenmaiden pyrkimyksestä valta-asemansa vahvistamiseen pienten jäsenmaiden kustannuksella.

Satuli sanoo, että pienten maiden on turvattava etunsa vahvojen EU-instituutioiden kautta. Hänen mukaansa EU:n toimielinten vahvistamiseen on panostettava unionin seuraavassa hallitusten välisessä konferenssissa. Se alkaa todennäköisesti Suomen puheenjohtajakaudella.


SKL kampanjoi abortteja ja pedofiilejä vastaan

Suomen kristillisen liiton johtohenkilöt ovat ryhtyneet kampanjoimaan abortteja ja pedofiilejä vastaan. SKL:n kolmas varapuheenjohtaja Mika Ebeling vaati maanantaina Helsingissä Viattomien lasten päivänä nykyisen aborttilainsäädännön kumoamista.

Ebelingin mielestä miesten olisi otettava täysimittaisesti vastuu jälkeläisistään. Hän esitti, että tilanteissa, joissa äiti ja isä ovat molemmat naimattomia, äidille olisi annettava oikeus aviovaatimuksen tekemiseen lapsensa isälle. Mikäli isä kieltäytyi avioliitosta, elatusmaksu olisi kaksinkertaistettava.

SKL:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Päivi Räsänen vaati Helsingissä pitämässään puheessa todellista elinkautista vankeusrangaistusta sellaisille henkirikoksiin syyllistyneille pedofiileille, joiden tiedetään lähes varmasti uusivan tekonsa pitkänkin vankeusajan jälkeen. Nyt elinkautistuomio on 15 vuotta.


Eduskunnan salainen kaalikeittoresepti paljastui

Eduskunnan salainen laihduttavan kaalikeiton resepti on paljastunut. Vain eduskunnan ravintolassa tarjoiltava keitto on sopivaa ruokaa joulunpyhien jälkeen, sillä väitetään, että mitä enemmän sitä syö, sen enemmän laihtuu.

Keiton reseptin on paljastanut Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liiton HRHL:n jäsenlehti Ravintolahenkilökunta. Lehti kertoo, että ihmekeittoa menee kansanedustajien ja eduskunnan virkamiesten kupuihin noin 40 litraa viikossa.

Lehden paljastaman ohjeen mukaan keittoon tarvitaan kuusi suurta sipulia, yksi kaali, neljä porkkanaa, yksi sellerin varsi, kaksi tölkkiä tomaattimurskaa ja kaksi vihreää paprikaa. Nesteeseen lisätään rasvaton kasvisliemikuutio eikä yhtään suolaa.

Koonnut: IA
31.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE