Vuosi vaihtuu Venäjälläkin



Venäjän hallitus on saanut budjettinsa valmiiksi. Se on tiukka, mutta rakentuu toivorikkaille oletuksille. Samaan aikaan kommunistit lietsovat juutalaisvihaa ja vaativat sensuuria. Jeltsin puolustaa sananvapautta ja ylistää Primakovia vahvaksi ja luotettavaksi.


Venäjän taloudelle elokuu oli pahaa aikaa. Sijoittajat menettivät uskonsa maan talouskehitykseen ja rupla romahti. Venäjän hallitus joutui järjestelemään uudelleen valtionvelkansa, mikä aiheutti ulkomaisille lainanantajille mittavia menetyksiä.

Nuorten uudistusmielisten hallitus sai mennä, ja tilalle uudeksi pääministeriksi astui Jevgeni Primakov. Mitään ripeitä tekoja maan talouden pelastamiseksi ei uusi hallitus kuitenkaan ole esittänyt. Runsaat sata päivää vallassa ollut hallitus on toistaiseksi saanut aikaan vain ensi vuoden budjetin.

Budjetti duuman käsittelyssä

Ennen budjetin käsittelyä duumassa 24.12. Primakov uhkasi hallituksensa erolla, jos parlamentti ei hyväksy sitä. Primakov sanoi, että budjetin on oltava tiukka ja sen on pohjauduttava kotimaisiin varoihin. Duuma eli Venäjän parlamentin alahuone on kommunistien ja kansallismielisten hallitsema, ja sitä monet pitävät melkoisena uudistusten esteenä.

Duumassa pitämässään puheessa Primakov sanoi, että parlamentin on hyväksyttävä nopeasti budjetti, jotta hallituksella olisi paremmat neuvotteluasemat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa käytävissä keskusteluissa. Primakovin mukaan sopimus IMF:n kanssa on elintärkeää, jotta Venäjä saisi turvattua lisärahan saannin ulkomailta.

IMF on asettanut uskottavan budjetin ehdoksi sille, että se vapauttaa Venäjälle suunnatun rahoituspaketin, joka on ollut jäissä talouskriisin alusta elokuusta alkaen.

Budjetti rakentuu oletuksille

Duuma hyväksyi talousarvion ylivoimaisella enemmistöllä ensimmäisessä käsittelyssä. Äänin 303-65 duuma antoi tukensa hallituksen pyrkimyksille talouden saamiseksi kuiville. Äänestystulos oli selvä luottamuslause pääministeri Primakoville.

Budjetti on tosin vielä hyväksyttävä neljässä käsittelyssä duumassa ja sen jälkeen vielä parlamentin ylähuoneessa eli liittoneuvostossa. Duuman toinen käsittely järjestetään ilmeisesti tammikuun puolivälissä.

Primakovin hallituksen kannattajat ja vastustajat olivat yhtä mieltä siitä, että budjetti on tiukin neuvostoaikojen jälkeen. Se sisältää säästöohjelman, jonka tarkoituksena on palauttaa sijoittajien luottamus Venäjään. Menoihin on varattu 575 miljardia ruplaa (runsaat 142 miljardia markkaa) ja tuloja on noin 474 miljardia ruplaa. Julkistalouden 101,5 miljardin ruplan alijäämä tulisi arviolta olemaan noin 2,5 prosenttia kansantulosta eli alle puolet tämänvuotisesta.

Budjetti kuitenkin rakentuu toivorikkaalle oletukselle ulkomaisten lainanantajien suosiollisuudesta. Budjetin mukaan Venäjän tulisi saada ulkomailta 7-8 miljardia dollaria (35-50 miljardia markkaa) lisärahaa. Tästä ei kuitenkaan vielä ole päästy minkäänlaiseen sopimukseen lainanantajien kanssa.

Ruokaa ja uhittelua

Ruoka-apua entinen supervalta on joka tapauksessa saamassa. Venäjän ja Yhdysvaltain välisen sopimuksen allekirjoittanut Yhdysvaltain viranomainen John Tefft sanoi, että Yhdysvallat järjestää Venäjän pahiten kärsivien alueiden väestönosille ainakin 3,1 miljoonan tonnin edestä ruoka-apua.

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat lahjoittaa Venäjän hallitukselle 1,5 miljoonaa tonnia vehnää ja järjestää edullisen 600 miljoonan dollarin lainan, jolla Venäjä hankkii 1,5 miljoonaa tonnia erilaisia maataloushyödykkeitä Yhdysvalloista. Lisäksi amerikkalaiset kansalaisjärjestöt lahjoittavat venäläisille 100 000 tonnia elintarvikkeita.

Länsimaiden avustukset ja myötämieli Venäjää kohtaan eivät kuitenkaan ole pehmentäneet venäläisten retoriikkaa. Yhdysvaltain ja Englannin pommitettua Irakia pääministeri Primakov ilmoitti iskujen saattavan viilentää Venäjän ja länsimaiden suhteita. Primakovin mukaan myös entisten neuvostotasavaltojen suunnitelmat liittymisestä Natoon voivat vaikuttaa suhteiden viilentymiseen.

"Paluu perinteiseen kylmään sotaan ei ole mahdollinen, mutta on mahdollista, että suhteet viilenevät. Kaikki riippuu nyt Yhdysvalloista ja muista länsimaista. Pallo on heidän pihallaan", uhosi Primakov tullessaan 23. joulukuuta vierailulta Kazakstanista.

Kommunistit lietsovat juutalaisvihaa

Kaikkein huolestuttavimpia puheita on kuitenkin alkanut kuulua kommunistien riveistä. He ovat syyttänyt avoimesti maan juutalaisia sähköisten tiedotusvälineiden valtauksesta, omien etujen ajamisesta Venäjän yksityistämisohjelmassa ja maan viemisestä taloudelliseen perikatoon.

Kommunistit ovat lähettäneet presidentin henkilökuntapäällikölle Nikolai Bordjuzhalle ja oikeusministeri Pavel Krashennikoville juutalaisia koskevan kirjeen, jonka on allekirjoittanut puoluejohtaja Gennadi Zjuganov. Kirjeessä sanotaan, että siionistinen pääoma on esittänyt huomattavaa osaa Venäjän talouden romahduksessa ja kansan omaisuuden ryöstämisessä.

"Siionismi on verisukua fasismille. Ainoa ero on, että kun Hitlerin natsit yrittivät avoimesti alistaa maailman, siionismi toimii salaa juutalaisen nationalismin verhossa", kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä sanotaan kansan olevan oikeassa kysyessään, miksi yksi etninen ryhmä, juutalaiset, on onnistunut miehittämään avainasemat Venäjän uudella yksityissektorilla ja miksi samat ihmiset ovat ottaneet haltuunsa maan sähköiset viestimet. Kirjeen mukaan kansa ei voi olla näkemättä, kuinka siionismin leviäminen Venäjän hallituksessa johti nykyiseen katastrofaaliseen tilanteeseen, joukkoköyhyyteen ja kansan perikatoon.

Tämä on karmeaa tekstiä, ja vielä pahaenteisemmältä kuulostaa kommunistipuolueen vakuuttelu siitä, että sillä ole mitään juutalaisia vastaan sinänsä, vaan arvostelu kohdistuu siionismiin.

Jeltsin puolustaa sananvapautta ja kiittää Primakovia

Kommunistiset ja kansallismieliset kansanedustajat ovat myös vaatineet Venäjälle sensuuria, koska kommunistisen puolueen kuvaa mustamaalataan jatkuvasti televisiossa ja lehdissä. Presidentti Jeltsin lupasi kuitenkin televisiohaastattelussaan 26.joulukuuta, että kaikkia voimavaroja käytetään sananvapauden ja tiedotusvälineiden vapauden suojelemiseksi.

Sananvapauden puolustaja Jeltsin on kuitenkin hyvin huonossa kunnossa. Jeltsinin henkilökuntapäällikkö Nikolai Bordjuzha tosin väitti 23. joulukuuta, että presidentti aikoo jatkaa työskentelyä aktiiviseen tahtiin. Hänen mukaansa lääkärit eivät enää vastusta presidentin matkustelua. Jopa lentomatkat ovat mahdollisia, ja useita ulkomaanmatkoja onkin jo suunnitteilla.

Lääkärit kielsivät Jeltsiniltä pitkät ulkomaanmatkat lokakuussa sen jälkeen, kun tämä oli kompastellut Keski-Aasian kiertomatkalla. Kremlin ilmoituksen mukaan presidentillä oli keuhkoputkentulehdus. Jeltsin keskeytti matkansa ja peruutti myös vierailunsa Itävaltaan, Malesiaan ja Intiaan. Intiaan matkusti pääministeri Primakov, joka sai hoitaakseen myö muita Jeltsinin tehtäviä.

Televisiohaastattelussaaan 26. joulukuuta Jeltsin ylisti Primakovia sanoen tämän olevan maan kaikkien aikojen vahvin ja luotettavin pääministeri. Jeltsinin mukaan Primakovin takana seisovat presidentti, duuma ja Venäjän alueet. Pääministerin kykyä löytää kompromissi kaikissa tilanteissa on Jeltsinin mielestä erityisen kiiteltävää.

Venäjän tiedotusvälineissä on spekuloitu Primakovin ehdokkuudella tulevissa presidentinvaaleissa vuonna 2000. Jeltsin ei haastattelussa puhunut tästä asiasta mitään. Hänen mukaansa on liian aikaista puhua presidentinvaalikampanjasta.

HEIKKI JANTUNEN
31.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE