Seksuaalirikosten uhrien asema kohenee



Seksuaalirikosten uhrien asema paranee ensi vuonna, sillä rangaistukset kovenevat ja useimmat seksuaalirikokset, kuten raiskaus, muuttuvat virallisen syytteen alaisiksi.


Oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvist toteaa, että tällöin tekijä ei pysty enää painostamaan uhria vetämään syytettä takaisin. Nykyisin moni uhri joko sopii korvauksista tai jää ilman mitään hyvitystä.

Virallisen syytteen alaisiksi muuttuvat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksipalvelujen ostaminen alle 18-vuotiaalta, paritus sekä osa seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista.

Syyttäjä voi kuitenkin päättää, ettei syytetä nosteta, jos esimerkiksi raiskauksen uhri sitä vakaasta tahdostaan pyytää eikä yleinen etu vaadi syytteen nostamista.

Nainenkin voi raiskata

Vuodenvaihteen jälkeen raiskauksesta voidaan tuomita sekä mies että nainen ja raiskauksen uhri voi olla kumpaakin sukupuolta. Törnqvistin mukaan raiskauksesta annettavat rangaistukset muuttuvat ankarammiksi.

Erilaiset sukupuoliyhteyteen pakottamissäännökset jaetaan kolmeen eli raiskaukseksi, törkeäksi raiskaukseksi ja pakottamiseksi sukupuoliyhteyteen.

Raiskauksesta saa vähintään vuoden ja enintään kuusi vuotta vankeutta. aiskauksessa uhri pakotetaan sukupuoliyhteyteen joko väkivallalla, sen uhalla tai esimerkiksi saattamalla uhri tilaan, jossa hän ei pysty puolustautumaan. Edellytykset täyttyvät, kun uhri osoittaa selvästi, että hän vastustaa sukupuoliyhteyttä.

Törkeästä kymmenen vuotta

Törkeässä raiskauksessa tekijä aiheuttaa uhrille tahallisesti vaikean ruumiinvamman, vakavan sairauden tai hengenvaarallisen tilan. Törkeä raiskaus on kyseessä myös silloin, kun tekijöitä on monta tai teosta aiheutuu erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä.

Ampuma- tai teräaseen käyttö tai nöyryyttävä, julma tai raaka tekotapa tekevät tekevät raiskauksesta törkeän. Vähimmillään teosta saa kaksi vuotta ja enimmillään kymmenen vuotta vankeutta.

Sukupuoliyhteyteen pakottaminen on kyseessä silloin, kun teko on tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa, esimerkiksi väkivaltaa on käytetty vähän. Vaikka tekijä ja uhri ovat naimisissa tai ovat muuten seurustelleet, näitä seikkoja ei pidetä lieventävinä. Sukupuoliyhteyteen pakottamisesta voi saada enimmillään kolme vuotta vankeutta.

Vankeutta lapsen hyväksikäytöstä

Lapseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei vuodenvaihteen jälkeen enää tuomita sakkoihin, vaan vankeuteen, pisimmillään neljäksi vuodeksi.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on esimerkiksi sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa, jos se vahingoittaa lapsen kehitystä. Suojaikäraja on 18 vuotta, jos tekoon syyllistyy lapsen oma vanhempi.

Uusissa säännöksissä lapsen törkeän hyväksikäytön kynnys on nykyistä matalampi. Tekojen täytyy osoittaa erityistä julmuutta tai raakuutta, jotta ne täyttävät törkeän teon tunnusmerkit. Tällöin lyhyin rangaistus on vuosi ja pisin kymmenen vuotta vankeutta.

STT-IA
31.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE