Siideri kuplii uutenavuotena



Joulu ja uusivuosi ovat juhannuksen ja kesähelteiden ohella parasta siiderinmyyntiaikaa.


Siiderin kulutus on ollut voimakkaassa nousussa vuoden 1995 alusta lähtien, jolloin juoma pääsi uuden alkoholilain myötä vähittäiskauppojen ja kioskien hyllyille. Kolmessa vuodesa siiderin kulutus on kasvanut liki kuusinkertaiseksi.

Viime vuonna suomalaiset joivat henkeä kohden viisi litraa siideriä. Eurooppalaisista vain englantilaiset ja irlantilaiset kirivät kulutuksessa ohi yhdeksän litran vuosikulutuksellaan. Tämän vuoden tammi-elokuussa kuplivaa juomaa myytiin Suomessa 23,5 miljoonaa litraa, mikä oli lähes puolet enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Uutuuksia tulvii markkinoille

Lisääntyvän myynnin myötä markkinoille tulvii uutuussiidereitä jos jonkinlaisia. Tällä hetkellä markkinoita johtaa päärynäsiideri, jonka suosio on noussut hurjaa vauhtia. Myös maustettujen uutuustuotteidenperustana on useimmiten perinteinen omena- tai päärynäpohja.

Myydyin siideri on Suomessa tällä hetkellä Koffin päärynäsiideri, ja heti perässä seuraa Pirkanmaan Uuden Panimon vastaava tuote. Puolimakeat ja makeat laadut ovat siidereistä suosituimpia.

Toimitusjohtaja Janne Jantunen Pirkanmaan Uudesta Panimosta kertoo siiderin olevan heidän tärkein myyntiartikkelinsa. Siiderin osuus on tuotannosta reilusti yli puolet. Sesonkituotteet, kuten joulusiiderit, nostavat myyntiä ennestään.

Tänä joulun PUP toi markkinoille kokonaisen joulujuomaperheen, johon kuului siiderin lisäksi vichyä, glögiä ja olutta kahta vahvuusluokkaa. Sesonkituotteet tulivat markkinoille lokakuun loppupuolella, ja niitä saa loppiaiseen saakka.

Siideri on mieto hedelmäviini

Siideri on omena- tai päärynäpohjainen käyttämällä valmistettu mieto hedelmäviini, jossa on hiilihappoa. Se on kevyttä, raikasta ja kuplivaa juomaa, joka sopii mainiosti juhlajuomaksi esimerkiksi kuohuviinin sijaan.

Siiderin alkoholipitoisuus vaihtelee 2,8-8,5 tilavuusprosentin välillä. Myös hiilihapotonta siideriä on saatavilla. Omenoista valmistettua siideriä kutsutaan vain siideriksi, päärynäpohjaista taas perryksi tai päärynäsiideriksi.

FF-IA
31.12.1998


AJASSA -SIVULLE