Kotimaan uutisvuosi 1998 muutakin kuin Sundqvist-soppaa: Junaturmat, mahtihäät ja Häkkinen



Vuosikymmenen vakavin liikenneonnettomuus Jyväskylässä ja harvinaiset pääministeritason häät Helsingissä muodostuivat vuoden 1998 keskeisiksi uutistapahtumiksi. Loppuvuodesta ministerien ja eduskunnan uskottavuus oli lujilla Sundqvist-sotkun kiemuroissa.


Nk. tavallisten ihmisten elämää vaikeutti alkutalvesta pääkaupunkiseudulla joukkoliikennevälineiden lakko. Kekseliäät kaupunkilaiset änkesivät itsensä naapurin autoon ja kaivoivat jopa sukset esiin päästäkseen töihin. Vaikka lakko kesti vain viikon, kaaos oli melkoinen.

Toisenlaisen lakkoilun kourissa kärvisteltiin ympäri Suomen, kun suuri osa palomiehistä pysytteli poissa työpaikoiltaan parin kuukauden ajan. Kuolonuhreilta onneksi vältyttiin, vaikka omaisuusvahingot olivatkin tavallista suurempia.

Jyväskylän junaturma vaati 10 kuolonuhria

Matkustajajunan suistuminen raiteiltaan Jyväskylässä järkytti suomalaisia maaliskuun alussa. Onnettomuudessa kuoli 10 ihmistä ja 47 matkustajaa loukkaantui. Turman syyksi paljastui kuljettajan erehtyminen tuloraiteesta.

Tutkimuksissa selvisi, että automaattinen kulunvalvontajärjestelmä olisi pystynyt estämään onnettomuuden.

Kauhun hetket uusiutuivat elokuun puolivälissä, kun InterCity-juna törmäsi Suonenjoella tavarajunaan. Katastrofiaineksista huolimatta onnettomuudesta selvittiin lähes säikähdyksellä, vaikka tavarajunassa oli mukana myös vetyperoksidia. Törmäyksessä loukkaantui lievästi 14 matkustajaa.

Automaattinen kulunvalvonta olisi tälläkin kerralla estänyt törmäyksen.

Yli 450 vierasta todisti mahtihäitä

Vuosi 1998 alkoi myönteisissä merkeissä. Media täyttyi tammikuun lopulla hetkeksi vaaleanpunaisiin puetusta morsiamesta ja tämän tulevasta pääministeripuolisosta.

Pääministeri Paavo Lipposen (SDP) ja historianopettaja Päivi Hertzbergin aviolupausta todisti noin 450 kutsuvierasta. Morsiusneitona toimi morsiamen tytär Cecilia.

Maaliskuussa arvailu tulevasta perheenlisäyksestä päättyi, kun tuore aviopari ilmoitti syysvauvasta. Pääministeri Lipposen jääminen isyyslomalle elokuun lopulla aiheutti myönteistä julkisuutta esimerkiksi Italian lehdistössä.

Kansanliike vanhusten puolesta

Sosiaalipuolella kättä väännettiin vanhusten hoidon ja opetuksen tasosta. Opettajien lomauttajana kunnostautui erityisesti Vantaa. Kansanliike kampanjoi ihmisarvoisen vanhuuden puolesta ja keräsi adressin, jonka allekirjoitti peräti yli 155 000 kansalaista.

Myös Helsingissä huolestuttiin hoidon tasosta, kun yliopistollisen keskussairaalan sydänkirurgit ratkoivat riitojaan.

Huoltajuuskiista Sabiran osalta päättyi onnellisesti loppuvuodesta, kun tyttö palasi Suomeen äitinsä luo. Sitä vastoin Kerstin Campoyn pojat määrättiin korkeimman oikeuden päätöksellä palautettaviksi Yhdysvaltoihin.

Hormonijupakkaa ja Kylliäisiä

Suomen Tietotoimisto julkaisi tammikuussa jutun, jonka mukaan entinen maajoukkuetason hiihtäjä Jari Räsänen olisi syyllistynyt kasvuhormonin käyttämiseen. Räsänen kiisti dopingin käytön.

STT:tä vastaan ryhdyttiin oikeustoimiin. STT:n päätoimittajalle ja jutun kirjoittaneelle toimittajalle on luvassa syytteet julkisesta herjauksesta.

Kohupastori Antti Kylliäistä vastaan tehdyt kantelut eivät sen sijaan johtaneet oikeustoimiin. Kylliäisen kirja Kaikki pääsevät taivaaseen nostatti keskustelun siitä, poikkesiko kirja Raamatun opetuksista. Tuomiokapituli ei siunannut kirjaa, mutta korosti, että kirjoittajalla oli oikeus ajatustensa esittämiseen.

Poliisimurhaaja Steen Christensen tuomittiin toukokuussa elinkautiseen vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeuden määräämiä korvauksia omaiset eivät todennäköisesti saa, sillä Suomen tai Tanskan valtio eivät ole korvausvelvollisia.

Loppuvuodesta Christensen siirrettiin Tanskaan kärsimään rangaistustaan.

Märkä kesä ja kaivattu viinalasti

Heinävedellä vietettiin kevätpäiviä vatsatautiepidemian kourissa. Ainakin 2 500 ihmistä sairastui Calici-viruksen aiheuttamaan tautiin. Virus levisi ilmeisesti kunnan vesijohtoverkoston kautta.

Kesäkuussa karhu surmasi miehen Ruokolahdella. Tapaus nostatti eräänlaisen karhuvihan, vaikka luonnonystävät yrittivät toppuutella tapauksen harvinaisuudella. Eri puolilla Suomea kaadettiin tapauksen jälkeen kymmeniä karhuja.

Viinakaljaasi Jönköpingin konjakkilastista kiisteltiin kesän mittaan. Heinäkuun lopulla saalis, parikymmentä konjakkitynnyriä ja yli 2 000 samppanjapulloa, saatiin ylös. Huonokuntoisuutensa takia itse aluksen annettiin vaipua takaisin pohjaan.

Kesä jäi kokonaisuutena ihmisten mieliin tavallista sateisempana. Vastaavanlaisia vesimääriä sataa vain neljä tai viisi kertaa sadassa vuodessa.

Aktivistit ahersivat tarhoilla

Eläinaktivistit tempaisivat vuoden aikana useasti ja eri kohteissa. Tähänastisista iskuista suurin tehtiin Kirkkonummella syyskuussa, kun vapaaksi päästettiin 4 000 minkkiä. Iskuja ja mielenilmauksia kohdistettiin myös koe-eläinlaitoksiin ja -asemiin.

Tammikuussa ekoanarkistien Mustavihreät päivät Tampereella aiheuttivat kaaoksen, kun poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa. Liki sata nuorta joutui kuulusteluihin.

Helmikuussa Luonto-Liitto pysäytti hakkuut Forssan Konikalliolla kampaillakseen liito-oravametsän puolesta.

Ulsund upposi, Finlandia-talo varisi

Uutisvuosi painottui kovasti alkuvuoteen. Helmikuussa myrsky repi kattoja ja puita maalla sekä raivosi merelläkin niin, että se aiheutti rahtilaiva Ulsundin uppoamisen Norjan eteläpuolella. Onnettomuudessa hukkui koko miehistö: kuusi suomalaista ja yksi virolainen. Meriselitys ei tuonut lopullista selvyyttä turmaan.

Virolaismies oli hetken pääosissa heinäkuussa, kun Suomi todisti surkuhupaisaa tapausta junakaappauksesta Vantaan Hiekkaharjussa. Mies uskoi pääsevänsä junalla Norjan Nato-tukikohtaan. Tapaus häiritsi pääradan junaliikennettä neljän tunnin ajan.

Finlandia-taloa korjattiin urakalla, vaikka urakoitsijat vaihtuivatkin. Ensimmäinen ei saanut marmorilaattoja pysymään seinissä ja valmistumisaikataulu siirtyi ensi vuoden kevääseen.

Häkkinen toi kultaa

Syyskuun puolivälissä potenssipilleri Viagra saatiin Suomen apteekkeihin. Pilleri ei aiheuttanut kuitenkaan ryntäystä tiskeille.

Syksyn kuluessa uudistusta saatiin hengen tasolla, kun Suomi sai uuden arkkipiispan tiiviin kisan jälkeen. Kansan suosima Kuopion piispa Wille Riekkinen hävisi täpärästi piispan kaavun Turun tuomiorovastille Jukka Paarmalle.

Urheiluvuoden merkkipaalulla oltiin marraskuussa, kun Mika Häkkinen toi maallemme kultaa ja kunniaa F1-mestaruudellaan. Useat kapakatkin avautuivat aamutuimaan kirittämään Suzukan tulevaa mestaria.

Häkkinen valittiin huumassa myös vuoden urheilijaksi. Omista kiireistään johtuen häntä ei kuitenkaan nähty Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä.

STT-IA
31.12.1998


AJASSA -SIVULLE